Francia atomerőmű épül Erdélyben?

2009. május 26. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre még sok az ismeretlen, de a tisztségviselők szavai egybevágnak: biztosan lesz második atomerőmű, mely 2020-ban kezd épülni.

Az utóbbi hónapokban ellentmondásos hírek jelentek meg a hazai sajtóban arról, hogy mikor, hol épül majd meg, ha egyáltalán megépül Románia második atomerőműve. Azt is csak találgatni lehet, hogy mikor, mennyire bővül a cernavodai atomerőmű. Azért is kétségesek az energiatermelés bővítéséről szóló tervek, mert a szükséglet egyelőre csökkenő tendenciát mutat, és a gazdasági válság országunkra gyakorolt hatását még egyáltalán nem lehet kiszámítani. A második hazai nukleáris erőmű építésének a terve először akkor került terítékre, amikor beindult a cernavodai erőmű második reaktora. Tény, hogy ha lesz egy romániai második atomerőmű, akkor azt előreláthatólag Erdélyben építik majd meg. Ugyan a részletekről sokat nem lehet tudni, de úgy hírlik, hogy legutóbbi franciaországi látogatása során Traian Băsescu államelnök a francia elnökkel, Nicolas Sarkozy vel arról is tárgyalt, hogy

a franciák szívesen részt vennének

a második román atomerőmű felépítésében, ugyanakkor feltételekhez kötik a közreműködésüket. Sarkozy ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy a francia cégek masszív tőkeberuházással támogatnák a projekt megvalósítását. Băsescu indirekt módon elfogadta a felajánlást, és annyit tett ehhez hozzá, hogy Románia – ha megépíti a második atomerőművet – nem kanadai, hanem ezúttal európai technológiát használna fel. A franciaországi, államelnöki látogatás előtt nem sokkal a Gazdasági és Pénzügyi Minisztérium államtitkára, Tudor Şerban azt nyilatkozta: Románia komolyan gondolja a projekt kivitelezését, és máris tárgyalásokat folytat egy jelentős, a nukleáris energiatermelésben jártas céggel, amely a beruházásban való részvétele esetén 35 százalékos részesedést óhajt, és ezt meg is ígérte neki a román kormány.Az a feltételezés, hogy francia cég lesz az egyik fő beruházó az új erőműben, már ezelőtt két évvel felröppent, ezt az AREVA, a szakágazat egyik piacvezető cégének vezetősége is megerősítette. A Power Engineering International szaklap annak idején azt helyezte kilátásba, hogy 2020-ig elkészül majd a második román atomerőmű. Egyébként az AREVA cég már jelen van az országban: 2008 őszén a bukaresti Premium Plaza irodaházban mintegy 520 négyzetméternyi felületet bérelt.

Sajtóhírek szerint az AREVA mellett főként a francia GDF Suez (a Gaz de France állami vállalatról van szó), az olasz ENEL és a németországi E.ON érdeklődik a romániai beruházás iránt. A GDF Suez a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának a megépítésében is részt vesz. A mintegy 4 milliárd eurós beruházásban 9,15 százalék a részesedése. A francia cég a szélenergia hasznosításában, valamint a földgáztárolásban is jelen van. A GDF a hazai Amgaz és a Depomureş, gáztárolással is foglalkozó cégek, valamint a volt Distrigaz Sud tulajdonosa. A prosperáló vállalkozás a 2008-as esztendőt állítólag 10 milliárd eurós nyereséggel zárta.

A hazai nukleáris energiatermeléssel kapcsolatos egyik sajtótájékoztatón a francia Group Societe Generale Csoport hazai kirendeltsége, a BRD Group Societe Generale egyik igazgatója kijelentette:

a francia bank igencsak érdeklődik

a második atomerőmű megépítése iránt, tehát valószínűleg ez a pénzintézet teremtené meg a franciaországi cégek részvételének a pénzügyi hátterét. A szaktárca államtitkára, Tudor Şerban egy konferencián nemrég azt is nyilatkozta: a GDF Suez mellett az E.ON, az Enel, a Cez, az Iberdrola és a RWE is érdekelt az erőmű létrehozásában. Anélkül, hogy megnevezte volna a céget, ő is említést tett egy stratégiai beruházóról, mely minimum 35 %-os részesedést kér az üzletből.

A második hazai atomerőműről a Gazdasági és Pénzügyi Minisztérium energiaügyi igazgatóságnak a vezetője, Alexandru Săndulescu is nyilatkozott, akit a Mediafax hírügynökség idézett. Szerinte az erőmű mindenképpen Erdély területén lesz, és az építése 2020-ban kezdődik majd. Săndulescu hozzátette, hogy Erdély területén több helyszín is szóba jöhet, de még nem döntötték el, hogy hol épül fel a 4.800 MW teljesítményű, 2-4 reaktorból álló létesítmény.

Ugyancsak egy második atomerőmű szükségességéről nyilatkozott a közelmúltban egy szeminárium keretében a hazai Nuclearelectrica vezérigazgatója, Teodor Chirica. Ő is úgy véli, hogy egy 2-4 reaktoros erőmű építése kezdődik majd el 2020-ban. A Gazdasági és Pénzügyi Minisztérium tavaly novemberben jelentette be, hogy kiírja az előmegvalósíthatósági tanulmány elkészítésére vonatkozó, nemzetközi tendert. Săndulescu tavaly novemberben azt is taglalta, hogy a két román atomerőmű várhatóan

harminc éven keresztül termel majd párhuzamosan.

A cernavodai első reaktort 1996-ban állították üzembe, és mivel egy reaktor legtöbb negyven éven át üzemel, 2036-ig termel energiát. A második egység 2008-tól termel, és a 3-as, illetve 4-es reaktort – a dolgok mai állása szerint – 2015-ben kezdik működtetni, tehát 2055-ig funkcionálnának. Szakértők hozzávetőleges számítása szerint 2026-tól harminc éven keresztül a két erőmű Románia energiaszükségletének a mintegy 60 százalékát biztosítaná. A két működő cernavodai egység egyenként 700 MW kapacitású. A 3-as és 4-es reaktor megépítéséhez, beindításához mintegy 2,2 milliárd euróra lenne szükség, illetve ennyi volt az előrejelzés még a gazdasági válság elmélyülése előtt.

A két új cernavodai reaktor projektjének az elkészítéséhez hat céget választottak ki, ezek a német RWE, a hazai ArcelorMittal, a spanyol Iberdrola, az olasz Enel, a cseh CEZ és a belga Electrabel. Együttesen készítik el a projektet, és a tervek szerint 2009 végén kezdődik el a reaktorok építése. A projekt elkészítése érdekében létrehozandó közös szerveződés a finnországi Fennovoima Oy egyesülés mintájára készül, amelynek a tagjai között a beruházók mellett a nagy energiafogyasztók, a regionális és helyi energetikai vállalatok is megtalálhatók.

A romániai egyedárúság, a Nuclearelectrica részvényeinek a 90,5 százaléka állami tulajdonban van, a többi részvény fölött a Proprietatea Alap rendelkezik. A román kommunista hatalom eredetileg

15 atomrektor beindítását tervezte.

A múlt század 70-80-as éveiben a fő cél az volt, hogy az ország megteremtse a viszonylagos energetikai függetlenségét. Annak idején a nyersanyagimport kiküszöbölését is szem előtt tartotta a pártvezetés, ezért Turnu-Severin-ben megépítették a nehézvíz előállító üzemet. A Romag cég nyolc termelőszalagjából most csak három működik. Az 1989-es rendszerváltás előtt a 15-ből 5 reaktor tervezését, illetve építését kezdték el. 1990-ben a cernavodai 1-es reaktor 65, a kettes 40 százalékos arányban volt készen, a 3-as, 4-es, 5-ös reaktorok csak a tervezés fázisában voltak. Mostanra a szaktárca – úgy tűnik – lemondott az 5-ös tervezéséről, kivitelezéséről.

Miközben sokan sokat nyilatkoznak a második romániai nukleáris erőmű szükségességéről, a statisztikai hivatal arra figyelmeztet, hogy idén folyamatosan csökkent az energiafogyasztás (az első negyedévben 10, áprilisban további 15 %-kal). Immár a 2002-es fogyasztás színvonalára esett vissza a szükséglet. Idén Törökországba és Görögországba szeretne energiát exportálni a román kormány, az ezzel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!