Bokros: mély válság és államcsőd közt lehet választani

2009. március 27. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közgazdász arról beszélt Kolozsváron, hogy az utóbbi évek krónikusan nagy költségvetési hiánya miatt kell átfogó reformokat életbe ültetni Magyarországon klasszikus válságkezelés helyett.

Reformok kritikus tömege címmel tartott előadást a BBTE Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Karának meghívásában Bokros Lajos, a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora március 25-én. A közgazdász hasonló címmel egy két részből álló tanulmányt jelentetett meg az Élet és Irodalomban (elérhető itt és itt ). Mielőtt ismertette volna a tanulmány tartalmát, Bokros arra keresett érveket, hogy miért nem működik a klasszikus válságkezelés Magyarországon, miért szükséges átfogó reformokat életbeléptetni ahhoz, hogy a magyar gazdaság ismét felfele ívelő pályára álljon. Alább az előadás első részéről számolunk be. Közgazdászok közt is nagyon kevesen vannak ma Magyarországon, akik úgy gondolják, reformokat kell csinálni – jelentette ki Bokros Lajos. A legtöbben ugyanis azt gondolják, nincs értelme reformokról beszélni egy pusztító válság közepette, amikor esik a termelés, csökkennek a jövedelmek, növekszik a munkanélküliség, a költségvetési hiányt erőszakkal kell leszorítani, csökken a forint értéke, és felmerül egy államcsőd réme. A pénzügyi szakember szerint a szakma zöme Magyarországon úgy gondolja, hogy bár elvileg lehet érvelni a reformok szükségességével, a jelenlegi helyzetben

inkább csak a válság kezelésével kell foglalkozni.

Reformokat jó időben kell megvalósítani – tartják ők – amikor meg lehet vásárolni a nép hozzájárulását a reformokhoz, amikor lehet valamit adni cserébe fájdalomdíjként. Csakhogy egyetlen tanulmány sem született még arról, hogy mi lenne a nem-reformok útja. Bokros szerint Magyarország egyedülálló csapdahelyzetben van a többi volt szocialista országhoz képest: Szlovákia például már bevezette az eurót, tehát nem fenyegeti valutaválság, de Lengyelország és Csehország is jobb helyzetben van. Nekik ugyanis módjukban áll a válság hatásait enyhítő, ún. anticiklikus gazdaságpolitikát folytatni. Ez azt jelenti, hogy amikor a vállalatok és háztartások kereslete szűkül, az állam közbelép, és nyakló nélküli költekezésbe fog: az Amerikai Egyesült Államok például történelmi, 13 százalékos deficittel fog zárni idén. Költségvetési oldalról soha nem volt ilyen tudatos kereslet-élénkítő költekezés. A közgazdász-szakma pedig azt mondja, ez ideiglenesen rendben van – így Bokros – hozzátéve, vannak olyan hangok, akik azt tartják, hogy a nagy költségvetés-túlköltekezés

előbb-utóbb inflációt okoz.

Rövid távon azonban ennek a veszélye nem áll fenn, és a politikusok mindig rövid távon gondolkodnak: majd meglátjuk, mi lesz 3 év múlva – ironizált. A költségvetési expanziót monetáris expanzió egészítheti ki: a kamatokat nulla szintre nyomják le, a jegybank így próbálja a hitelezést ösztönözni. A jegybankok azt is kihasználják, hogy náluk a pénzteremtés joga. Aki nem közgazdász, az is érzékeli, hogy ezzel valami nincs rendben, ez semmiből történő pénzteremtés, mégis nagy könnyítés a gazdaság számára. Persze a pénznyomás eszközét csak akkor lehet kihasználni, ha a kibocsátott pénz iránt van bizalom – az euró, dollár, jen ilyen pénznem.A fenti lépésekkel próbálják a kormányzatok csökkenteni a visszaesés mértékét, illetve odahatni, hogy hamarabb jöjjön a fellendülés. Ez az anticiklikus gazdaságpolitika Csehországban és Lengyelországban is működik: azért engedhetik meg ezt maguknak, mert amikor jól ment a szekér, akkor is anticiklikus gazdaságpolitikát folytattak. Amikor a vállalati szektor és lakosság kereslete élénk volt, akkor a kormányzat nem tett rá egy lapáttal, hanem igyekezett hűteni a gazdaságot azzal, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt volt.

Mindezt azzal együtt, hogy sokkal nagyobb túlköltekezést engedhettek volna meg maguknak, hiszen államadósságuk jóval alacsonyabb, mint Magyarországé. De a politikai osztály okosabb volt, tudta, hogy

nem érdemes elzálogosítani a jövőt

nyakló nélküli költekezéssel – így Bokros. A szakember emlékeztetett arra, hogy 2002-ben és 2006-ban – a két választási évben – a magyar államháztartási hiány 10 százalék körül alakult. Ez banánköztársaságokra jellemző hiányszint, de nem az a baj, hogy nem elegáns, hanem, hogy teljesen fölösleges – fejtegette.

Amikor ugyanis a lakossági és vállalati kereslet élénk, akkor nem kell a gazdaságot túlfűteni azzal, hogy a kormányzati szektor is növeli saját keresletét. Egy túlfűtött gazdaságban kapacitási korlátok miatt ebből már nem lesz többletnövekedés, hanem csak az infláció, illetve az import növekedik.

A prociklikus gazdaságpolitika olyan, mint amikor ellőjjük a puskaporunkat, ahelyett, hogy tartalékolnánk. Ezzel csupán eladósodik az ország, az adósság pedig az ország bizalmi tőkéjét veszélyeztetheti.

Ennek a gazdaságpolitikának az az ára, hogy amikor recesszió van, nem lehet költségvetési expanzióval csökkenteni a válság hatásait. Ez történik Magyarországon most – mondta Bokros, hozzátéve: különösnek tartja, hogy

sok közgazdász nem érti,

miért kell a költségvetést rendbetenni Magyarországon akkor, amikor mindenhol túlköltekezés van. Emlékeztetett, Magyarország államadóssága meghaladja a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 70 százalékát.

Tavaly októberben azért kényszerült IMF- és EU-kölcsönre az ország, mert kiszáradtak az állampapírpiacok, senki nem volt hajlandó megvenni azokat az állampapírokat, melyeket a lejárt állampapírok helyébe kibocsátottak. Tehát nem az új költekezés finanszírozására volt kibocsátva, hanem csupán a régi adósság refinanszírozását szolgálta volna a hitel – így a szakember, aki szerint mindez azt bizonyítja, hogy már a jelenlegi adósságmértéket is soknak tartja a tőkepiac, és nem hajlandók akármilyen magas kockázati felár kifizetése esetén finanszírozni azt. Magyarországon nem aközött lehet választani, hogy a válság enyhébb vagy súlyosabb legyen: az

egyik alternatíva a mély válság, a másik az államcsőd

– jelentette ki Bokros. Ha ezt megértjük, akkor van lehetőség megmagyarázni, miért csak reformokkal lehet kimászni ebből.

Ha halogatják a reformokat, akkor sosem lesz gazdasági növekedés. Egyébként ilyen is volt már a történelemben, hogy egy ország hosszú ideig stagnált, aztán leszakadt – mondta. Csakhogy az EU-történelem fezárkózásról, konvergenciáról szól, arról, hogy a magyarországi egy főre eső nemzeti jövedelem legyen annyi, mint az osztrák meg a német.

Ettől azonban egyre távolodik Magyarország, hiszen itt nagyobb a visszaesés, mint Ausztriában. Bokros szerint most már a Szlovákiától, Csehországtól való leszakadás fenyeget.

A pénzügyi szakember szerint épp ezért nem elegendő egy-két óvatos reformintézkedés: ehelyett átfogó, sok területen megindított, összecsiszolt reformokra, a reformok kritikus tömegére van szükség. A cél a gazdasági versenyképesség helyreállítása, és a társadalom hétköznapi magatartás-kultúrájának gyökeres megváltoztatása, a munkára és adófizetésre való ösztönzés, mindezt úgy, hogy a társadalmi szolidaritás is erősödjön.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!