Izland-szerűen omlik össze Magyarország?

2009. március 25. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gyurcsány a legnépszerűtlenebb személy, de vetélytársai bánhatják távozását. Magyarország az állatorvosi ló a válságkrónikákban.

A nyugdíjak időzített bombaként működnek Magyarországon, ahol évente a GDP több mint 10%-át fordítják nyugdíjakra – hívja fel a figyelmet a The Wall Street Journal szerdai száma. A Time hírmagazin eközben ezzel a címmel közöl tudósítást az országról: Magyarország a pénzügyi válság következő Izlandja?

A tudósítás azzal a pár hete elterjedt pletykával

jellemzi a közhangulatot, mely szerint a kormány be akarja fagyasztani a bankbetéteket, annyira rossz a helyzet. A kabinet és az illetékes állami intézmények több ízben cáfolták a híresztelést, de olyan mély a válság, hogy több száz ember komolyan vette a dolgot. Ez nem is csoda – jegyzi meg a Time, hiszen még a válság kialakulása előtt is a magyar költségvetés mutatta az egyik legnagyobb arányú hiányt az EU-ban.Szeptember óta a helyzet tovább romlott; az országnak az életben maradáshoz 15,7 milliárd dolláros IMF-hiteltámogatást kellett kérnie, és a forint szabad esésben zuhant, idén 19%-ot romlott az amerikai dollárral és 13%-ot az euróval szemben. Egyes elemzők szerint idén 7,5%-os gazdasági zsugorodás várható, miközben a kormány is 3%-os visszaeséssel számol.

A növekvő nyomás miatt kényszerült a miniszterelnökbejelenteni lemondási szándékát- írja a hírmagazin, amely szerint Gyurcsány Ferenc távozásával lezárul egy fejezet egy olyan kormány történetében, amelynek működését a zavarok jellemezték már a 2006. áprilisi választások óta.

A lemondás nyertese

– ha egyáltalán van ilyen – éppen a távozó Gyurcsány lehet, aki továbbra is jelentős befolyással bíró politikus maradt, miután a hétvégi MSZP-kongresszuson újraválasztatta magát a pártelnöki tisztségbe. Ő talán a legnépszerűtlenebb személy Magyarországon, de vetélytársai bánhatják távozását; előrehozott választások esetén ugyanis az ellenzéki Fidesznek kell megbirkóznia a pénzügyi válsággal, jegyzi meg a Time.

>> LapszemleMilyen kontextusban értelmezi Gyurcsány lemondását a külföldi sajtó? >>

A Fidesz vezetői bár nyilvánosan mielőbbi választásokat sürgetnek, talán inkább megvárnák a jövő évet, „félnek a feladattól” – mondta a lapnak Szabados Krisztián, a Political Capital intézet elemzője.

„Ha megnyerik az előrehozott választásokat, nekik kell megbirkózni a pénzügyi válsággal és megoldásokat találni” – mondja a politológus, emlékeztetve arra, hogy az ellenzéki párt mindeddig nem bocsátkozott konkrétumokba, milyen reformokat hajtanának végre. Ez a párt sok támogatójában olyan hitet kelt, hogy a Fidesz a fájdalmas lépések nélkül is képes a gazdaság megújítására.

Az elemző szerint az igazi kérdés az: a közvélemény felkészült-e a reformokra egy új, hiteles miniszterelnök részéről vagy pedig olyan kormányfőt vár, aki még mindig abban hisz, hogy a krízis fájdalommentesen kezelhető?

Többek közt a nyugdíjrendszerrel is foglalkoznia kell

a szakértői, vagy az előrehozott választások után megalakuló kormánynak. Ugyanis a 10 milliós Magyarországon 3 millió nyugdíjas él, ezzel indít a Wall Street Journal elemzése .

A költségvetés a rendszeres havi nyugdíjakon kívül külön juttatásokat ad a balesetek áldozatainak, a rokkantaknak, a katonai és rendőrségi veteránoknak, a polgármestereknek, az özvegyeknek, a gazdáknak, a bányászoknak, valamint az elismert művészeknek. Az átlag magyar 58 éves korában megy nyugdíjba, a 60 és 64 év közötti magyaroknak csak 14%-a dolgozik,

szemben a több mint 50%-os amerikai mutatóval.

A konzervatív amerikai üzleti napilap terjedelmes, Magyarországról és részben Kelet-Európáról szóló írása szerint a gazdasági bajok egyik gyökere a nyugdíjrendszer.

Magyarországon – ahol mintegy 4 milliós munkaerő van – az állami nyugdíjprogramba történő befizetések nem fedezik a juttatásokat. Gyurcsány Ferenc szocialista pártja védi a nyugdíjasokat, akik fontos szocialista választási tömböt képeznek, foglalja össze a helyzetet a WSJ.

A kritikusok szerint meg kell reformálni a nyugdíjrendszert. „Az IMF, magyar reformerek támogatásával, csökkentéseket akar, különösen a 13. havi nyugdíjak terén” – írta az újság. A rendszer jóformán semmilyen szinten nem működik – mondta Mark Pearson, az OECD szakértője.

A kiterjedt nyugdíjak rendszere a szocialista korszak öröksége. Mint Yusaf Akbar, a Közép-Európai Egyetem (CEU) Business School képzésének professzora rámutatott, az 1956-os forradalom eltiprása után az ország vezetői hallgatólagos alkut kötöttek a néppel: azért cserébe, hogy nem lesz több társadalmi elégedetlenség, a vezetők

szerény reformokat és kényelmes jóléti hálót biztosítanak.

A kommunizmus bukása után a térség legtöbb állama igyekezett lebontani a régi állami rendszert, s bár Budapest is elöl járt a privatizációban, igyekezett megtartani a szociális biztonsági hálót.

A kommunizmus után megmaradt az a szemlélet, hogy az államra kell támaszkodni – mutatott rá Holtzer Péter, egy kormányzati szakértői kerekasztal-csoport elnöke, aki szerint még egy-két nemzedékre lesz szükség a mentalitás megváltozásához.

Kelet-Európában csak Szlovákia és Lengyelország

költi a GDP nagyobb hányadát nyugdíjakra. Előbbi viszont sokkal gazdagabb, mint Magyarország, utóbbi pedig jelentős csökkentést tervez. Az OECD becslése szerint ráadásul Magyarországon fognak a leggyorsabban növekedni a nyugdíjköltségek az elkövetkező évtizedekben Európában.

A vezető amerikai üzleti napilap azt is megjegyezte, hogy az OECD-országok körében Belgium után Magyarországon a legmagasabb az „adóék”, vagyis a munkáltató által kifizetett és a munkavállaló által kézhez kapott összeg közötti különbség.

Az újság szerint Csehország, Lengyelország és más kelet-európai államok – amelyek az egészségesebb kormányzati pénzügyi politikának köszönhetően nincsenek a tönk szélén – attól félnek: ha Magyarország összeomlik vagy mély recesszióba süllyed, akkor a befektetők az egész régióból kivonulnak.

Forrás: Time.com, MTI

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!