Amerika a jüan felértékelését gyanítja

2009. január 30. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínaiak feltehetően azon kevesek közé tartoztak, akik sajnálták Bush távozását, és aggódva fogadták Obama érkezését. [háttér]

A párizsi Le Monde szerint az új amerikai adminisztráció részéről „pénzügyi hadüzenettel” ért fel az a Kína címére intézett vád, hogy Peking kereskedelmi előnyök végett „manipulálja valutáját”. Az amerikai lapok is arról cikkeztek, hogy „Obama kemény hangot ütött meg Kínával kapcsolatban”, amikor Timothy Geithner , az új elnök által kiválasztott pénzügyminiszter főnöke álláspontját ismertetve ezt a kifejezést alkalmazta. Obama beiktatási beszédének számos megjegyzése aligha keltett örömet Pekingben, főként az emberi jogok védelmezésére, az amerikai vezető szerep fenntartására tett utalásokat, vagy azt a mondatot, amelyben a többek között a hatalmukat „az eltérő nézetek elhallgattatásával fenntartó” vezetőket bírálta. Kenneth Liberthal , Bill Clinton volt amerikai elnök egyik szakértője pedig megjegyezte, hogy amennyiben az Obama-kormányzatnak sikerül jobb képet kialakítani az Egyesült Államokról a világban, az nehezítheti Peking számára, hogy

„az amerikai befolyás alternatívájaként” lépjen fel

a világ különböző részein. Szerinte a kínaiak feltehetően azon kevesek közé tartoztak, akik sajnálták George W. Bush távozását, és aggódva fogadták Obama érkezését.A protokoll nyelvét tökéletesen értő és kifinomultan alkalmazó Kína a maga részéről három napig várt, amíg Yang Jiechi külügyminiszter, Peking kapcsolaterősítő szándékát közlendő, felhívta új amerikai kollégáját, Hillary Clinton t. A volt first ladyt Peking aligha sorolta legfőbb washingtoni barátai közé; a kínai fővárosban még jól emlékeznek a nemzetközi nőkongresszuson 1995-ben elmondott, az emberi jogok mellett harcosan kiálló beszédére.

Mindez azonban a két ország közötti súrlódások „hagyományos” témáira utal. A legfőbb új elem ma a globális válság, amely belpolitikai okokból ütközést idézhet elő a két ország között a diplomáciában is. Az amerikai ipar képviselői, a szakszervezetek határozottabb fellépést várnak a Fehér Háztól a belső piac védelmében. Kínában az előző évek 10 százalék körüli növekedése 2008 utolsó negyedévében 6,8 százalékosra fékeződött, ami

a világ legnépesebb országában felér egy recesszióval.

Peking szemében az elsőrendű cél a társadalmi stabilitás megőrzése, a kormány mindenképpen szeretné elkerülni a szociális feszültségek kiéleződését. Így érthetően mindent megtesz annak megakadályozásáért, hogy exportja csökkenjen – márpedig a jüan árfolyamának növekedése ezzel jár.

A jüan „manipulációjára” történő utalás főleg azért aggaszthatja Pekinget, mert ennek hivatalos kongresszusi kinyilvánítása esetén Washingtonnak eljárást kell indítania, ami diplomáciai lépésekkel kezdődik, és elvezethet akár protekcionista intézkedésekig, védővámok bevezetéséig is.

A Bush-kormányzat 2006-ban egy hivatalos jelentés tervezetében már szerepeltette az ominózus szót – de az utolsó pillanatban visszatáncolt. Az ok ugyanaz volt, mint ami most is a kereskedelmi háború kirobbantása ellen szól. Az olcsó kínai export

padlóra küldte ugyan az amerikai ipar

számos ágazatát; másfelől viszont nem csupán azt tette lehetővé, hogy Kína óriási többletet halmozzon fel a kétoldalú kereskedelemben, hanem azt is, hogy Amerika első számú hitelezőjévé váljon. Peking ugyanis a többletet következetesen amerikai állampapírokba fektette.

A Kínai Nemzeti Bank amerikai államkötvény-állományát ma 700 milliárd dollárra becsülik. Obama elnökpénzügyi ösztönző csomagjára800 milliárd dollárt szán, ami azt jelenti, hogy a válságellenes programot – tetszik, nem tetszik – Kína ellenében nehéz lenne végigvinni, hiszen ha az csökkentené vagy netán felfüggesztené amerikai jegyzéseit, a washingtoni költségvetési hiány finanszírozása hosszú távon jelentősen megdrágulna, a válság még jobban elhúzódna.

A Le Monde szerint a Fehér Háznak tudnia kell, hogy ezen a téren Kína valóságos pénzügyi „tömegpusztító fegyverrel” rendelkezik.

A jüan felértékelésére irányuló nyomás időszerűségét viszont mára csökkentette, hogy 2005 óta a kínai valuta némileg erősödött a dollárral szemben: három éve még 8,4 jüant adtak egy zöldhasúért, idén januárban már csak 6,85 jüant. Ez és a kínai válság már visszafogta a kínai többlet növekedésének ütemét. Washingtonnak nem lehet érdeke az sem, hogy fokozza a kínai gazdaság nyomasztó gondjait:

ki akarja tönkretenni első számú finanszírozóját?

Nem véletlen, hogy az elsősorban valutaszakértőként ismert Timothy Geithner sokat elemzett írásos nyilatkozatában azt is leszögezte: a kormányzat gondosan mérlegeli, „mikor és hogyan vesse fel” a kérdést, elkerülendő, hogy az „több kárt okozzon, mint hasznot”.

Peking a maga részéről ugyancsak árnyaltan kezelte a vitát. Miközben a szakágazatok – a kereskedelmi minisztérium és a nemzeti bank – visszautasították a valutamanipuláció vádját, a sajtó az Obama által választott pénzügyminiszter szavaiból a kínai-amerikai együttműködés folytatásra vonatkozó megjegyzéseket emelte ki.

Amikor pedig a kínai külügyminiszter amerikai kollégájának telefonált, azt hangsúlyozta, hogy Peking „kész együttműködni abban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat stratégiai és hosszú távú perspektívában fogják fel és ápolják”. Ez ugyanolyan gondos formula, mint amilyen körültekintően történt az időpont kiválasztása – a két ország közötti hivatalos kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulója.

Forrás: MTI/Le Monde

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!