Válságkezelés romániai cégeknél: kirúgás, bércsökkentés, handabanda

2009. január 17. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ingatlanpiac klinikai halott, a reklámpiac összezsugorodott, a politikailag befolyásolt média nem éli túl – a jóslatok mellé névtelen véleményeket kértünk ismerőseinktől.

Hogyan érinti az alkalmazottat és a munkaadót a gazdasági válság? Melyek a munkaadó spórlási módszerei, hosszú távú stratégiája, és ezt hogyan érzi a saját bőrén a munkavállaló? Hogyan alakult át a piac, a kereslet és a kínálat, a konkurencia? Melyek azok a területek, ahol a legnagyobbat szív a befektető, munkaadó és alkalmazott? Megkérdeztük tőlük. Névtelen válaszaikat – vagy amit elhallgattak – a cikk végén kommentálhatod. Romániában az ingatlanpiac a 2008 végi stagnálás után mélyrepülésbe kezdett. Az autóiparban csökkent a termelés. A Ziarul financiar egyenesen az ingatlan-adásvétel klinikai haláláról ír – az eddig havi három-négyezer eurót is megkereső ingatlanügynökök manapság már örülnek, ha az 500 kijön egy hónapban. A válság rendkívül kellemetlenül érinti az exportra termelő vállalatokat, például a lohn rendszerben dolgozó készruha- és cipőgyárakat, valamint a bútoripar jelentős részét. Csökkent a turisták és szállóvendégek száma. A reklámpiac nagyon összezsugorodott a gazdasági válság hatására,

a cégek első reflexe az, hogy hibernálni próbálnak

– mondja egy tévéreklám-készítő cég tulajdonosa. A kereslet emiatt nagyon leesett, a kínálat maradt; a konkurencia nem változik, viszont a reklámtermelők mostanában le fogják verni egymás árait – ez minden területen látható. Rengeteg cég megy tönkre az idén. Mint magánember, kicsit szorongok, mert nincs stabil keresetem, és nem látom az alagút végét. A cég nagyon rosszul ment tavaly, a tavalyelőtti hozam egyharmadát termeltem meg, ez élni épp elég volt, de a zuhany nagyon hideg volt. A cégem csak azzal tud spórolni, ha mindent, amit az életben költök, elszámolok a cégre – ez amúgy nem kevés, az áfa 19%, ott van még a profitadó is, ez együtt nem rossz. A hosszútávú stratégia három szóban: ki kell várni – összegezte véleményét a Transindex nek. Az általános tendenciával némileg ellentétben az általunk megkeresett olasz-román építőipari és belső designnal foglalkozó cég romániai helyszínein továbbra is van sok megrendelés; tavaly év végén több nagyértékű szerződést is kötöttek, jön be a pénz. A megrendelőik is olaszok, akik Romániában fektetnek be. Az olaszországi anyavállalatnál

mindenki túlórázik, leépítésekről szó sincs.

A gazdasági válság egyetlen jele, hogy romániai telephelyükön olcsóbb irodahelyiség után néztek, illetve felmondták az odalátogató olaszok számára fenntartott albérletet. Elővigyázatosnak mondja munkaadóját egy magyar-német szerszámforgalmazó cég romániai leányvállalatának alkalmazottja, ám ha a befektető számításai nem jönnek be, szedi a sátorfáját és visszavonul. Kissé jobb feltételeket ad a viszonteladóknak, kitolja a fizetési határidőt, hogy ne veszítse el a megrendelőit. Bércsökkentés még nem volt a cégnél, csak burkoltan: megvonták azt a prémiumot, amit rendszeresen folyósítottak a fizetés pótlására. Ezért haragszom az államra, mert amikor állami állásokban lévők fizetésemeléséről beszélnek, eszükbe sem jut, hogy a tömeg szerintem 70 százaléka a magánvállalkozó kényére-kedvére van bízva – mondja.

Elbocsátások multiknál

A Microsoft hivatalosan meg nem erõsített információk szerint 15 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi; jelenleg egyébként globálisan 91 ezerre tehetõ a szoftveróriásnak dolgozók száma. A Motorola már 2007-ben megkezdte a leépítést 16 ezer emberrel, idén újabb négyezret bocsát el. (hotnews.ro)

A Politichii.ro elemzője, Cristian Banu szerint az áruházláncok közül a Domo, Altex és Flanco valószínűleg a nagy kereskedelmi központokba vonul vissza;

a kisebb üzletláncok bezárnak vagy beolvadnak.

A válság a legérzékenyebben a számítástechnikai termékekre specializálódott láncokat érinti, a Flamingo már el is tűnt, az UltraPro pedig visszavonuló hadműveletekbe fogott. Ezek a vállalatok teret veszítenek az on-line boltokkal szemben, amelyek a maguk részéről szintén kisebb forgalomcsökkenéssel számolhatnak.

Egy több nagykereskedésnek bedolgozó cég munkatársa szerint a vezetőségnek egyenesen jól jön a gazdasági válság. Jól kihasználják az orrvérzésig mediatizált krízist, és a szó minden értelmében nagytakarítást végeznek – véli. Alkalmazottak elbocsátása nem várható, munka is van bőven, de például a válságra és pénzhiányra hivatkozva zsarolják a partnercégeket, s

bár gazdaságilag nem indokolt, a külsősöket leépítik;

zsarolják a munkaügyet, hogy annak fejében, hogy nem bocsátanak el senkit, kedvezményeket kérnek; a krízis számlájára írnak olyan gondokat is, amelyeket eddig a szőnyeg alá söpörtek, vagy amelyek a rossz marketingfogásoknak vagy a menedzsment döntéseinek a következménye.

A sajtóban eddig is sok médiaorgánum csak a tulajdonosaik politikai érdekeinek köszönhetően maradhatott fenn – ezek lesznek az ágazatot érintő válság első áldozatai. A Politichii.ro elemző-bloggere úgy véli, hosszú távon az országos román napilapok közül csak a Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul, Cotidianul és talán a România liberă marad fenn.

Kis regionális román lap alkalmazottja azt panaszolja, két hónapja nem kaptak fizetést, nem feltétlenül a gazdasági válság miatt – de abban, hogy nem tudnak kilábalni ebből a helyzetből, már az is közrejátszik. A megszorítások hónapokkal ezelőtt elkezdődtek: napilapból hetilappá alakultak, s

elbocsátották az alkalmazottak több mint felét.

Az is megtörténhet, a lap megszűnik, s ez azt jelenti, a fizetéselmaradást sem kapnák meg.

Válság esetén a recept az outsourcing, vagyis a cégek megtakaríthatnak valamennyit azáltal, ha egyes szolgáltatásokat, amelyek nem kapcsolódnak a saját profilhoz, külsősökkel végeztet el: pl. könyvelés, takarítás, maintenance. Az IT-szolgáltatások terén is növekedés lesz, egyszerűbb szoftverektől nagyobb és átfogóbb, cégre szabottabb szolgáltatásokig nagyobb kereslet lesz a termékeikre – jósolja Banu.

Többéves munkatapasztalattal rendelkező kolozsvári programozó azt meséli, néhány alkalmazottat náluk elbocsátottak. Őt egyelőre személy szerint a válság annyiban érinti, hogy mivel felkúszott az euróárfolyam, havonta több a kocsirészlet és a lakbér. Nincs rálátása arra, hogy az eddigi rendszeres fizetésemelések idén elmaradnak-e; a cég menedzsmentje pedig semmilyen módon nem jelezte, hogy pénzügyi gondjai lennének, illetve hogy megszorítások várhatóak. A fizetéseket viszont

teljesítményorientált szempontok szerint

kezdték osztani; korábban főleg az számított, ki milyen régóta dolgozik a cégnél. Egy másik, kis cégnél azonban a napokban jelentették be: mindenkit elbocsátanak. Az egyik érintett programozó visszatért korábbi tevékenységéhez: taxizni fog, bár most az sem megy annyira fényesen, kevesebb a kliens.

A földterületek és az üzemanyag árának csökkenésével és az élelmiszerárak növekedésével Cristian Banu szerint a mezőgazdaságba éri meg befektetni, főleg hogy európai alapokból lehívható pénzek is rendelkezésre állnak. Ez a terület felszívhatja az iparból elbocsátott munkaerőt, főleg akik vidéken élnek.

Az évek óta tengődő gyáriparban egyes esetekben felajánlják a munkásoknak a választási lehetőséget: dolgozzanak inkább hetente négy napot addig, amíg valami történik (értsd: javul a helyzet, amire minimális az esély, vagy végképp bebukik a gyár) – máskülönben újabb elbocsátási hullám lesz. A csökkenő volumenű megrendeléseket pedig esetenként a megmaradt munkások túlóráztatásával teljesítik. A nagyobb gyárakból elég sok embert elbocsátottak, állandóan hallani, hogy itt is, ott is leépítés van,

így az emberek az átlagosnál is többet panaszkodnak

A válság másik jele, hogy megfogyatkoztak a helyi sajtóban az álláshirdetések.

Egy nyílászárókat gyártó és forgalmazó kolozsvári cég alkalmazottja elmondta, valószínűleg a menedzsment úgy akar spórolni majd, hogy lecsökkentik a fizetéseket – aki elfogadja ezt, hogy kevesebb pénzért dolgozzon, marad, a többiek mehetnek a szemük világába. És mivel gazdasági válságban kevés cég vesz fel új alkalmazottakat, nem is nagyon van esélye máshol munkát kapni.

Egy utazási irodában az alkalmazottakat félmunkaidőre fizetik – márciusig mindenki napi négy órát dolgozik. A hangulat rossz, van, aki inkább a munkanélküli segélyt választja. Ismerősünk szerint a nagy világválság csak kifogás, csupán spórlás az egész, mert munka ugyanannyi van, és a cégek ezt az egészet kihasználják.

Egy kisebb építészeti tervezőiroda alkalmazottja úgy gondolja, nincs nagy gond, van munkájuk egy bizonyos ideig, ám már van néhány jele a válságnak, decemberben ugrott néhány megbízatásuk, illetve

a kliensek nehezebben fizetnek.

De mivel kis cégről van szó, elbocsátásról, fizetéscsökkentésről – legalábbis egyelőre – nem kell tartani.

Egy nagy-britanniai vendégmunkás eddig takarításból élt, almérnöki végzettséggel, pillanatnyilag nincs munkája. Ő hagyta ott a céget, mert eddig nem volt munkavállalási engedélye; most van, de nehéz állást találni. Valami komolyabbat szeretne ezúttal; hazajönni nem akar, mert Romániában nincs pénz és munka se. Így még van lehetőségem kicsit világot is látni; voltam már Párizsban három napot, Skóciában kirándultam. Akármilyen rosszul állok, de a saját autómmal közlekedem immár másfél éve. Ha jobban menne a dolgom, kirándulhatnék Spanyolországba, Portugáliába, sok szép hely van... csak el kell kezdenem dolgozni minél hamarabb, mert mindjárt elfogy a megtakarított pénzem. De van munkaengedélyem. Az a legfontosabb – teszi hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!