Románia két éven belül vegyipar nélkül maradhat

2009. január 12. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kombinátok fő gondja eddig az volt, hogy nem tudták értékesíteni a megtermelt árut. A földgázválság immár azt is kétségessé teszi, hogy a közeljövőben biztonságosan hozzájuthatnak-e a nyersanyaghoz.

Ha a múlt év végén nem állították volna le a termelést a hazai vegyipari kombinátokban amiatt, hogy megteltek a készárut befogadó raktárak, akkor ezekben a hetekben, amikor elemi erővel robbant ki a gázellátási botrány, egészen biztosan ezek a rendkívül energiaigényes, gázfaló vállalatok estek volna először áldozatául a megszorításoknak.

Masszív elbocsátások

A hazai vegyi kombinátok legtöbbje már a múlt év utolsó hónapjában teljesen leállt. Az üzemekbe csak az őrség és az adminisztratív személyzet egy része jár be. A bákói, Piatra-Neamţ-i, Turnu Măgurele-i, sloboziai, fogarasi és viktóriavárosi vegyi vállalatokat működtető Ioan Niculae üzletember bejelentette: bár eddig fizetett kényszerszabadságon tartotta az alkalmazottakat, decemberben még 70 százalékos fizetést folyósított számukra, valószínűleg január végétől már nem fogja megadni azt a lehetőséget, hogy csökkentett bérért otthon üljenek a dolgozók.Turnu Măgurelen az 1100-ból 860 munkás már megkapta az elbocsátó üzenetet, és máshol is tömegesen engedik szélnek a dolgozókat. Niculae a sajtónak elmondta: minden kombinátban megteltek a raktárak, és a konstanciai kikötőben 110 ezer tonna karbamidot (urea) halmozott fel az Inter Agro Group cégcsoport, amelyet irányít. Drámaian csökkent az utóbbi időben az eladási ár. Míg augusztusban 800 dollárt kaptunk egy tonna karbamidért, év végére 220 dollárra csökkent az átvételi ár a nemzetközi piacon, miközben 400 dollár a ráfordítás, ennyiért állítjuk elő a terméket – tonnánként – nyilatkozta az üzletember a Ziarul Financiar munkatársának.

Tavaly a kormány közbelépett

Országszerte mintegy 9000 alkalmazottja volt eddig a vegyipari kombinátoknak. 2008 tavaszán szintén hullámvölgybe került az ágazat. Ioan Niculae, akárcsak a marosvásárhelyi Azomureş vegyi üzem török tulajdonosai akkor szintén bejelentették, hogy válságba került az iparág, kénytelenek lesznek szélnek ereszteni a dogozókat, mivel a termelési költségek 70 százalékát a fölgáz ára teszi ki, az viszont annyira megnőtt, hogy képtelenek voltak az eladhatósági szinten előállítani a műtrágyát.

Viszont akkor a Tăriceanu-kabinet beleegyezett abba, hogy drasztikusan megnövelje az addig is létező szubvenciót: míg korábban az állam 100 köbméterenként 17 dollárral támogatta a kombinátok számára a földgáz árát, addig tavaly márciustól hat hónapra, vagyis a tavaszi-nyári mezőgazdasági kampány időszakára 40 dolláros támogatást irányzott elő a kormányzat, és ezt meg is kapták a műtrágyagyártó vegyi üzemek.

Válságmenedzselés

Az ágazat Nitrofosfor nevű patronátusának a vezetője, Marian Mirea szerint a vegyi üzemek további létezésének a kulcsa csakis az lehet, ha az állam hathatósan támogatja a gazdákat, azaz jelentős összeget szán arra, hogy a földművesek jutányos áron vásároljanak műtrágyát. Ha ez nem történik meg, akkor legkésőbb két éven belül vegyipar nélkül marad Románia, jelentette ki a napokban Cezar Coraci , a Romániai Iparosok Szövetségé nek (UGIR) az elnöke.

Ugyanez a javaslat, kérés hangzott el többször is Marosvásárhelyen, ahol az utóbbi hetekben két széleskörű tanácskozás zajlott az Azomureş vegyi kombinát jövőjét illetően. A decemberi értekezleten a Maros megyei társadalmi párbeszéd csoport Bárczi Győző alprefektus vezetésével próbált javaslatokat megfogalmazni a válságból való kilábalás érdekében.

Ott az is elhangzott többek között, hogy a december elsejétől nem termelő vegyi üzem miatt több más vállalat, intémény esetében jelentős bevételkiesés könyvelhető el – főleg Maros megyei szinten. Csak a nyugdíjpénztár havi 1,2 millió lejes bevételtől esett el december folyamán, és jelentős vesztesége volt a vasúti áruszállítási ágazatnak is. Amikor teljes kapacitással termel a vállalat, oda körülbelül havi 1,6 millió eurót szokott átutalni az Azomureş.

Február 1. előtt biztosan nem indul be

A vásárhelyi kombinát december elsejétől fizet 75 százalékos bért a dolgozóknak, akik otthon ülnek, és a vállalat rendelkezésére állnak, tehát szükség esetén 24 órán belül munkába kell állniuk. Arról volt szó, hogy január 12-től ismét termelni fog a vegyi üzem, de ez már csak azért sem lehetséges, mert a gázkrízis miatt a kormány felszólította a vegyi üzemeket, hogy szüneteltessék a termelést. A kombinát vezetősége egyelőre azt közölte a dolgozókkal, hogy február elsejéig biztosan nem indul be a termelés.

A vegyi üzem sorsával kapcsolatos, január 9-i tárgyaláson – ahol a vállalat gazdasági igazgatója, a szakszervezeti vezetők, valamint több Maros megyei parlamenti képviselő és szenátor is jelen volt – ismét elhangzott, hogy állami támogatás nélkül februárban sem kezdődhet el a termelés, hiszen a kombinát raktárai, a konstancai kikötőben bérelt lerakatai most is tömve vannak komplex műtrágyával, és megrendelést sem belföldről, sem külföldről nem kapott a cég.

Doru Oprişcan közgazdász, jelenlegi PD-L-s parlamenti képviselő, aki korábban a kombinát egyik vezetője volt, abban látja az egyetlen megoldást, hogy a kormány jelentős szubvenciót irányozzon elő a földművesek számára, hogy alacsony áron műtrágyát vásárolhassanak – a tavaszi kampány kezdetén. Ha ez megtörténik, akkor a hazai vegyi üzemek java része átvészeli a jelenlegi súlyos krízisállapotot, állította a kormánypárti képviselő, aki szerint a parlament hamarosan rendkívüli ülésszakot tart, ahol a bérek és nyugdíjak növelése, a közszférában dolgozó nyugdíjasok helyzete mellett az egyik kiemelt téma a vegyipar súlyos válsága lehet. Természetesen csak akkor lehet megoldást találni, ha a gázellátási krízis is megoldódik.

Pluszjövedelem

Az eddig leírtakkal igencsak ellentmondásban van az a hír, miszerint az Azomureş kombinát mintegy 3000 dolgozója valószínűleg megkapja azt a személyenkénti 5000 lejes juttatást, amit a kollektív munkaszerződés számukra előír (ezek kifizetése valószínűleg már el is kezdődött).

A CNSRL-Frăţia szakszervezeti tömb Maros megyei kirendeltségének a főtitkára, Maria Dăndărău , aki korábban az Azomureş egyik szakszervezetét vezette, azt állítja: igenis, a kombinát az idén annyira nyereséges volt, hogy nyugodtan megengedheti magának, hogy kiutalja a fejenként kb. 3500 lejes nyereségprémiumot, valamint a hazai minimálbérnek megfelelő karácsonyi juttatást. Úgyhogy januárban a 75 százalékos bérek mellett szép összeghez juthatnak a dolgozók. Kérdés, hogy februártól mi lesz a sorsuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!