A brókereket sem kíméli a válság

2009. január 5. – 15:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly több száz tőzsdealkusz maradt munka nélkül. Bár még egy brókercég sem bukott be, de ebben az évben is rájuk jár majd a rúd.

„Akinek sok pénze van, az spekulálhat, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálnia, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálnia” – írta egykor az 1999-ben elhunyt tőzsdeguru és spekuláns, André Kostolany , alias Kosztolányi András, aki élete nagy részét Németországban és Franciaországban töltötte. Azok közül, akiknek kevés a saját pénzük, ugyanakkor szeretnének gyorsan jelentős vagyonra szert tenni, az utóbbi időben sokan tőzsdealkusznak szegődtek el, hogy mások jelentős pénzkészleteinek a szerencsés, ügyes forgatása következtében maguk is tehetősekké váljanak.

Túl sokan vannak

A 2008-ban kirobbant világválság természetesen a tőzsdéket, a részvények, valamint a kötvények piacát is igen érzékenyen érintette. Korábban országunkban gomba módra szaporodtak a brókercégek. Miközben a nálunk nagyobb és valamivel fejlettebb pénzpiaccal rendelkező Lengyelországban mindössze 42 ilyen típusú vállalkozás működik, addig Romániában a számuk 75-re nőtt. 2008-ban azonban már mindössze csak két új cég jelezte, hogy helyet kér magának a részvények piacán. Már tavaly százával kerültek az utcára a tőzsdealkuszok, noha máig még egyetlen ilyen típusú vállalkozás sem jelentett csődöt, egyelőre csupán csökkentették a vidéki és fővárosi kirendeltségek számát.

Vastag és vékony szeletek

A Capital című gazdasági hetilap szerint a 75 brókercég közül az első 25 a teljes értékpapírpiac több mint 80 százalékát uralja. Tehát a további ötven közvetítő vállalkozásnak be kell érnie a piac 19 százalékával. A legjelentősebb, a KBC Securities hazai piaci részesedése több mint 11%, és a tavalyi év első 11 hónapjában csaknem 2 milliárd lejes forgalmat bonyolított le. Bár ez igen jelentős eredménynek tűnik, hozzá kell tennünk, hogy a 2007-es esztendő hasonló időszakához képest ez ötven százalékos visszaesést jelentett. A tavalyelőtti évet ugyanis 4,3 milliárd lejes forgalommal zárta.A szintén élen járó kolozsvári Broker Cluj cég 2007-ben 1,93 milliárd lej értékű részvényt adott el, 2008 első hónapjában 0,63 milliárd volt a forgalma, és a piaci részesedése 5,09-ről 3,69 %-ra zsugorodott.

Személyi csere, új korszak

A Bukaresti Értéktőzsde (BVB) életében jelentős fordulatot hozott az új esztendő: a legjelentősebb román tőzsde tevékenységét 1995 óta irányító Stere Farmache lemondott vezérigazgatói tisztségéről. A szakértő viszont megtartotta a BVB igazgatótanácsának az elnöki pozícióját. Farmache egy évvel ezelőtt, vagyis akkor vált mindkét titulus viselőjévé, amikor a BVB és a másodlagos értékpapírpiac, a Rasdaq egyesült, és Septimiu Stoica lemondott az elnöki pozícióról.

Farmache helyét Anca Dumitru veszi át, aki korábban a BVB-n belül igazgatóként a Rasdaq ügyeit intézte. A BVB e személyi változásra vonatkozó közleménye szerint az esemény azzal hozható összefüggésbe, hogy a tőzsde a közeljövőben olyan nyilvános társasággá válik, amely maga is a tőzsde parkettjére bocsátja részvényeit, és ebben az esetben nem szerencsés az, ha a BVB vezérigazgatója, valamint az igazgatótanács elnöke azonos személy.

Mélyrepülés

Közgazdasági, pénzügyi elemzők azt is tudni vélik, hogy Farmache döntésében nem kis szerepe volt a BVB 2008-as mélyrepülésének. A gazdasági világválság óhatatlanul befolyásolta a BVB ténykedését. A több évtizedes amerikai, nyugat-európai tőzsdék sem produkáltak profitot. A globális értékpapír-piaci forgalom egyik fő jellemvonása az volt, hogy a kötvények forgalma túlszárnyalta a részvényekét. Ez a BVB szintjén is megtörtént néhány alkalommal.

A BVB ténykedését, válságát a legrelevánsabban a tőzsdén és a Rasdaqon jegyzett értékpapírok kapitalizációjának az alakulása jellemzi. 2008 elejétől ez a 110,3 milliárdos szintről december közepére 56,8 milliárdra zuhant, és ez a 2008-as mélypont volt.

A vállalati értékpapírok forgalma terén drámai helyzetet élt át a 2008-as esztendőben a marosvásárhelyi Azomures vegyi kombinát: miközben az év elején, augusztusig 340%-kal nőtt a részvények értéke, addig az év vége előtt a cég az év eleji nyereséget is elveszítette. Félő, hogy az Azo-papírok ára tovább zuhan majd, hiszen december 1-től dolgozói java részét kényszerszabadságra küldte, mivel tömve vannak az áruraktárok. A termelés több mint egy hónapja szünetel.

A Marosvásárhelyen gyártott komplex műtrágya a vállalat által bérelt konstancai raktárhelyiségeket is megtöltötte, és egyelőre nincs számot tevő megrendelésük. A földgázellátási hercehurca is belejátszik abba, hogy kétségessé vált a korábban beígért, januári újraindulás.

Tények, kilátások

A BVB tavaly akkor jutott a korábbinál jobb helyzetbe, amikor februárban listára kerültek az Erste Bank részvényei. A pénzintézet mintegy 30 milliárd új lejjel járult hozzá a bukaresti tőzsde kapitalizációjához, viszont év végére az Erste Bank részvénycsomagjának az értéke 17 milliárd lejre zuhant.

Ugyancsak jelentősen, mintegy 65%-kal csökkent a Petrom-papírok értéke, a BRD – Groupe Société Général 70%-os veszteséget könyvelt el – egyetlen év alatt. 2008-ban a július-október időszak volt az, amikor zuhant az értékpapírok árfolyama, az ősz ennél nyugalmasabb volt, de a forgalom nem élénkült. Míg 2008 első tíz hónapjában 11 millió euró volt a napi átlagforgalom értéke, addig év vége felé csupán 2 millió eurónyi forgalom zajlott naponta, ami az utóbbi három év mélypontját jelenti – írja a Capital.

Ezekből a negatív jelenségekből kiindulva próbál a BVB vezetősége jósolni arra vonatkozóan, hogy mi fog történni 2009-ben. Optimista becslések szerint a napi forgalom eléri majd az 5 millió eurót. Idén a kezelési költségek drasztikus csökkenésével is számolnak, ezért a BVB igazgatótanácsa azt jósolja, hogy 2007-hez képest mintegy kilencszer kevesebb lesz a bevételük. Tavaly a BET-index 9.825-ről 2.867 pontra zuhant, ami 71 százalékos értéktelenedést jelent.

Érdekes jelenség: a szebeni tőzsde

Miközben tavaly a BVB minden téren visszaesést könyvelt el, addig – furcsa módon – a Szebeni Érték- és Árutőzsde, a Sibex , ahol jobbára futures és options szerződések köttetnek, forgalomnövekedést jelentett. Ennek elnöke, Ancuţa Teodor 2007-hez képest 10 százalékos növekedést prognosztizált 2008 végére.

A Bukaresti Értéktőzsde 14 éves történelmében a 2008-as esztendő volt az első olyan év, amikor egyetlen ott forgó részvény ára sem növekedett. A Cotidianul napilap szerint a legnagyobb mérvű csökkenést a következő cégek részvényei produkálták: Broker Cluj (95,25%-os apadás), Compa (94,24%), Impact (93,72%), Flamingo (91,30%), Electroputere (90,63%).

Mindezt összegezve: valószínűleg 2009 sem lesz kedvező esztendő a tőzsdealkuszok számára. Kisebb-nagyobb sikereket ugyan elkönyvelhetnek majd, de bizonyára nagyon sokan pályamódosításra kényszerülnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!