Milyen gazdasági kérdésekben nem lesz egyetértés a kormányban?

2008. december 15. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tanári fizetések növelése, adóemelés, járulékcsökkentés, hitelfelvétel az IMF-től, további privatizálás – néhány azok közül a témák közül, amelyek kapcsán ádáz vita várható.

Akár örömünnepet is ülhetne a miniszterelnöki bársonyszékbe avanzsált Theodor Stolojan, valamint a mindenképpen a hatalom közelébe fészkelődni óhajtó Mircea Geoană. A lényegében mind a szociáldemokraták, mind a demokrata-liberálisok számára kényelmetlen RMDSZ-től megtisztított kormánycsapat ebből a szempontból megnyugodhat: nem kell a hazai magyar politikusokkal alkudozni a legbefolyásosabb, legfajsúlyosabb miniszteri tárcákért. Természetesen ők is tudják, hogy nem lesz könnyű dolguk, hiszen egy olyan időszakban kezdik el az ország hajójának az irányítását, amely a gazdasági világválságtól felkorbácsolt tengeren kell majd felszínen maradjon, mégpedig úgy, hogy az elkerülhetetlen gazdasági, pénzügyi lékeket menet közben, a lehető legrövidebb időn belül, bármi áron be kell tömni. Már most előre láthatók azok a gazdasági, pénzügyi jellegű törésvonalak, amelyek mentén netán egymással ellentétes oldalon sorakoznak majd fel a szocialisták és a demokraták.

Tanári fizetések

Theodor Stolojan egy igen racionális, józan, komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező közgazdász. Még nem lehetett tudni, hogy ő lesz az első számú miniszterelnök-jelölt, amikor a tanári fizetések ötven százalékos emelése kapcsán többször hangoztatta: nem lehet egyetlen társadalmi kategóriának ilyen mérvű engedményt tenni akkor, amikor az emberek százával maradnak állás nélkül. Ugyanakkor a szociáldemokraták a parlamenti szavazás során, amikor még ellenzékben voltak, száz százalékosan támogatták a tanárok bérkövetelését, és meg is szavazták a fizetésemelést szavatoló jogszabályt. Akkor adott szavukat nyilvánvalóan nem másíthatják meg. Úgyhogy e téma mentén majd bizonyára izgalmas vitáknak, döntéseknek lehetünk majd a tanúi tavasszal.

Adók, járulékok

A gazdasági válság várható hazai következményei között hangsúlyosan jelenhet meg a költségvetési mérleghiány. A gazdasági tevékenység megtorpanása, a cégek fejlődésének a lassulása oda vezethet, hogy az új kormány jelentős bevétel-növelési akciókat lesz kénytelen véghezvinni. A hozzáadott értékadó mértékének a növelése egyik kormánypárt programjában sem szerepel, a szociáldemokraták kizárólag a luxuscikkekre kivetett adó növelését irányozták elő arra az esetre, ha kormányzati tényezővé válnak. Tehát a bevételnövelő eljárásokkal kapcsolatban is heves viták várhatók. A szociális járulékok terén mindkét párt előre jelezte a kampány során, hogy ha tőlük függ, akkor szeretnék növelni a közeljövőben azokat. Ám ez nyilvánvalóan valós tartalom nélküli, populista ígéret volt, hiszen a következő hónapokban az ország nem lesz abban a helyzetben, hogy a pénzügyi mérleghiány tetemes növekedésének a veszélye nélkül ilyen engedményeket tegyen a kormányzat. Már a gazdasági válság körvonalazódása előtt sem volt elég pénz például a nyugdíjpénztár kasszájában. A nyugdíjasok jó része a költségvetésből kapta járandóságát.

Munkahelyek, életszínvonal

A 2009-es esztendőben – várhatóan – sok hazai állampolgár munkahely nélkül marad, mások pedig le kell faragják a családi kiadásokat, jelentős életszínvonal-csökkenésre kell számítsanak akkor is, ha nem maradnak állás nélkül. Ez mind a magán-, mind a közszférában érezhető lesz. A most felálló kormány egyik igen kényelmetlen feladata az lesz, hogy csökkentenie kellene a közalkalmazottak számát, ugyanakkor hamarosan szemben találja majd magát a köztisztviselők béremelési követeléseivel. A tanárok sikerén felbuzdulva ez a kategória sem nyugszik majd egykönnyen bele abba, hogy ne kapjon bérkiegészítést. A szociáldemokraták már jóval a választások előtt, majd a kampány során sokszor hangoztatták, hogy semmiféle létszámcsökkentéssel nem értenek egyet. Kérdés, hogy miként fognak majd válaszolni a szükséghelyzetekre, amikor evidenssé válik, hogy csökkenteni kell az államapparátus kiadását?

Adókedvezményt kérnek

Az egyik igen akkut követelés, amelyre már januárban válaszolnia kell majd az új kabinetnek: azok a jelentős magáncégek (mint például a Dacia üzem vagy a marosvásárhelyi Azomureş vegyi kombinát), amelyek ezekben a hetekben 75 százalékos fizetést biztosítottak a dolgozóknak, miközben azok nem termeltek, azt kérik az új kormánytól, hogy jelentős adókedvezményekben részesítsék őket, ha újraindítják a termelést. Ha enged az új kabinet, akkor vége-hossza nem lesz az ilyen jellegű kéréseknek.

Infláció, hitelezés

Az is kérdés, hogy a szociáldemokraták és a liberális-demokraták hogyan fogják kezelni az infláció kérdését, miközben várhatóan jelentősen megtorpan jövőre a gazdasági fejlődés. Továbbá fogas kérdés lesz az is, hogy a kormány köt-e hitelkeret-szerződést a Nemzetközi Valutaalappal, és folytatja-e a privatizálást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!