Tanácskozik a lehető legrosszabbul időzített pénzügyi világcsúcs

2008. november 15. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fotóesemény marad a G20-politikusok csúcsa Washingtonban, ahol elvileg a gazdasági világválság kezelése a feladat.

A lehető legrosszabbul, az amerikai elnöki hatalomátadás kellős közepére időzítették a Washingtonban most zajló pénzügyi világcsúcsot – kommentálja a The Wall Street Journal a pénteken megkezdődött tanácskozást. A csúcs résztvevői világgazdasági és világkereskedelmi válságból való kiútra igyekeznek megoldást találni, tudósít a Magyar Távirati Iroda. A mandátumának vége felé közeledő, s csökkent hatalma miatt béna kacsaként emlegetett George Bush elnök a házigazdája a globális pénzügyi válsággal foglalkozó első világértekezletnek. A fejlett és fejlődő világot képviselő G20 csoport tanácskozását fotóeseménynek nevezte a konzervatív gazdasági napilap, amely szerint Barack Obama helyesen döntött, hogy távol marad a konferenciától, hiszen még leendő pénzügyminiszteréről sem döntött. Obama két képviselőjét küldi Washingtonba az esemény idejére, Jim Leach volt kongresszusi képviselőt és Madeleine Albright volt külügyminisztert;

egyiknek sincs nagy tapasztalata pénzügyekben.


A liberális The New York Times is megjegyezte, hogy „Bush hiteltelen és távozóban van”, Obama pedig jogkör nélkül távol marad. Az újság szerint a tanácskozás részvevői ennek ellenére megvitathatják a krízis okait és egyetértésre juthatnak a globális pénzügyi válság kezelésének alaplépéseiről. Eldönthetik, hogy pénzügyi ösztönző csomagra és a fejlődő országok megsegítésére van szükség. A lap megállapította: a nemzetközi gazdasági helyzet „sivár és egyre sivárabbá válik”.

A The Washington Post azt írja a csúcs kapcsán, hogy a G20-országok pénzügyekről fognak tárgyalni, de „egyetlen vezető nélkül”. Az amerikai elnöki interregnum és az ezzel járó bizonytalanság beárnyékolja a tanácskozást.

Az újság ugyanakkor kifejtette: az egyik legfontosabb javaslat talán egy olyan új nemzetközi testület létrehozása lehet, amely a globális pénzügyi intézmények, a világ 30 legnagyobb ilyen intézetének szabályozását felügyelné. Ugyancsak esély van egy olyan korai figyelmeztető rendszer megteremtésére, amely kimutatná a globális pénzügyi rendszer gyengeségeit, mielőtt nemzetközi méreteket öltenének.

A globális válság mindenesetre arról tanúskodik, hogy a nemzetközi erőviszonyok átrendeződnek. A lap azt is kiemelte, hogy a csúcsra érkező Angela Merkel német kancellár a fedezeti alapok megrendszabályozását sürgeti, amelyet a Bush-adminisztráció viszont ellenez.

A csúcsértekezleten egyfelől az iparilag legfejlettebb

országok, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Japán, Kanada, Olaszország, Oroszország, valamint az Európai Unió, másfelől pedig az úgynevezett feltörekvő országok, a Dél-afrikai Köztársaság, Szaúd-Arábia, Argentína, Brazília, Kína, a Dél-Koreai Köztársaság, India, Indonézia és Mexikó vezetői vesznek részt. Jelen van Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök, és Abdallah szaúd-arábiai uralkodó is.

Nicolas Sarkozy, az EU soros tisztét ellátó Franciaország államfője rajtuk kívül meghívta még a tanácskozásra Spanyolország és Hollandia képviselőit is. Jan Peter Balkenende holland kormányfő azonban nem sokkal a tanácskozás megkezdése előtt édesapja halálhírére hazautazott, így Wouter Bos pénzügyminiszter képviseli Hollandiát.

Az értekezlet érdemi része most szombaton zajlik a washingtoni építészeti múzeum (National Building Museum) épületében, a végeredmény pedig várhatóan közös közlemény lesz.

Az Egyesült Államok meglehetős tartózkodással fogadja

azt az elképzelést, amely a piacok minél szigorúbb szabályozását szorgalmazza. Bush elnök a munkavacsorán mondott pohárköszöntőjében ismét védelmébe vette a liberális gazdaságpolitikát. Mint fogalmazott: a szabad kapitalizmus a felvirágzás és a haladás motorja, biztosítéka a társadalmi felemelkedésnek szerte a világon.

Bush szerint több lépcsőben lehet felülkerekedni a válságon. Mindenekelőtt meg kell érteni a kiváltó okokat, gondosan elemezni kell, hogy milyen hatékony válaszokat lehet adni a válság okozta kihívásra, felül kell vizsgálni a pénzügyi és szabályozó rendszereket, és végül speciális tervet kell készíteni a krízis leküzdésére.

A távozó elnök viszont már korábban a lehetséges megállapodások között említette a részvények, kötvények és pénzeszközök könyvelési szabályozásának erősítését annak érdekében, hogy jobban át lehessen látni a befektetések valódi értékét.

Szerinte megegyezés születhet arról, hogy az értékpapírosított kötvénybiztosítási származékos termékeket, a CDS-eket egy központi elszámoló rendszerben szerepeltessék. Új szabályokat lehetne elfogadni a részvényekkel és más értékpapírokkal történő kereskedés során a visszaélések megelőzésére. Bush azt is jelezte, hogy a jelenleginél az országok szélesebb körének lehetne szavazati joga a Nemzetközi Valutaalapban és a Világbankban.

A Bush-adminisztráció egy vezető tisztviselője már korábban leszögezte: a válságértekezlet „nem arról szól, hogy elvetnénk a piaci elveket vagy létrehoznánk egy globális piacszabályozást”. Azt is közölte, a befektetési alapok szabályozásának ügye valószínűleg nem szerepel a csúcs fő kérdései között, jóllehet Franciaország és több más európai állam ezek szigorúbb felügyeletét szorgalmazza.

A G20 pénzügyi világcsúcs résztvevõi

Amerikai Egyesült Államok: George Bush elnök; Argentína: Cristina Kirchner elnök; Ausztrália: Kevin Rudd kormányfõ; Brazília: Luiz Inácio Lula da Silva elnök; Dél-afrikai Köztársaság: Kgalema Motlanthe elnök; Franciaország: Nicolas Sarkozy elnök; India: Manmohan Szingh kormányfõ; Indonézia: Susilo Bambang Yudhoyono elnök; Japán: Aszo Taro kormányfõ; Kanada: Stephen Harper kormányfõ; Kína: Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök; Koreai Köztársaság: Ri Mjong Bak elnök; Mexikó: Felipe Calderón elnök; Nagy-Britannia: Gordon Brown kormányfõ; Németország: Angela Merkel kancellár; Olaszország: Silvio Berlusconi kormányfõ; Oroszország: Dmitrij Medvegyev elnök; Szaúd-Arábia: Abdallah király; Törökország: Recep Tayyip Erdogan kormányfõ; Európai Unió: Nicolas Sakorzy soros elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
A G20-hoz nem tartozó résztvevõk Hollandia: Wouter Bos pénzügyminiszter; Spanyolország: José Luis Rodrigues Zapatero kormányfõ;
Két nemzetközi pénzügyi szervezet Nemzetközi Valutaalap: Dominique Strauss-Kahn fõigazgató, Világbank: Robert Zoellick elnök.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!