Tíz dolog, amit pénzügyi válságban érdemes megtenni

2008. november 7. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A varázsszó: spórolás, kipótolva a változó kamatozású hitelektől való megszabadulással.

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

– Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezem közül...

Az utóbbi hetekben csillapulni látszik a nemzetközi pénzügyi válság, a gigantikus állami és államközi mentőcsomagok miatt újjáépül a bankok közötti bizalom, felélénkült a bankközi hitelezés. De ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy vége a válságnak, sőt ebben a pillanatban a világ számos gazdasága stagnál, vagy a klasszikus recesszió fele tart (ami azt jelenti, hogy két negyedévben egymás után csökken a nemzeti össztermék).

Tehát indokolt lehet defenzíven viselkedni, és további rossz időkre felkészülni. A Time.com tíz jótanácsot állított össze azoknak, akik meg akarják úszni a pénzügyi-gazdasági válságot. A tippek amerikai közönségnek íródtak, de más piacokon is hasznos lehet, tekintve, hogy a fogyasztói attitűdök hasonlóak lehetnek.

1.

Minél több készpénz, annál nagyobb likviditás

Mint mindig, amikor ekkora felfordulás van a pénzpiacokon, az a király, akinek a legtöbb azonnal mozgósítható (likvid) pénzeszköze van. A készpénzkészlet megóvja önöket attól, hogy kényszerűen dömpingáron kelljen eladniuk értékes vagyontárgyakat, például autót, ingatlant. A készpénz azért is hasznos, mert azonnal be lehet fektetni, amint már látható a válság vége – és ez a pillanat a várakozásokkal ellentétben hamarabb is bekövetkezhet.

2.

Visszafogni a kiadásokat

A családi vagy személyes költségvetés kiadási oldalának lekorlátozása a legjobb eszköz minél több készpénz felhalmozásához, vagyis a likviditás növeléséhez.

Elég sok olyan kiadás van, amitól viszonylag könnyen meg lehet szabadulni: egy időre fel kell függeszteni a vendéglős vacsorákat, ha volt házvezetőnk, egy időre magunkra vállalni a takarítást, főzést stb. A spórolás igazából apróságokon múlik, például azon, hogy annak a banknak az automatáiból vegyen ki az ember pénzt, amelyik a bankkártyáját kibocsátotta. A válság arra is jó lehet, hogy aki régóta le akar szokni a dohányzásról, az most tényleg abbahagyja, ezzel is takarékoskodva.

3.

Fizesd vissza az adósságaidat!

Lehetetlennek tűnik, de legalábbis részben megoldható. Például akinek több hitelkártyája van, csak az egyiket, a kedvezőbb kamatozásút tartsa meg, a kisebb összegre szólót és a nagy kamatozásút mondja le. Ez még pszichológiailag is jó húzás, mert megkönnyebbül az ember, hogy egy teherrel kevesebb.

Ezután a változó kamatozású fogyasztási hitelt ajánlatos felszámolni – meg kell nézni a hitelező bank tájékoztatóját, ez milyen költségekkel jár. A 2. pontban megspórolt pénzeket nem fogyasztásra ajánlatos fordítani, hanem adósságrendezésre.

4.

Győződj meg róla, biztonságban vannak-e a bankbetéteid!

Egyre több kormány garantálja bizonyos, meglehetősen nagy összeg felett – vagy akár korlátlanul – mindenkinek a bankbetétét, de ez az intézkedés lehet ideiglenes, pontosabban nem tudni, mi lesz 2009-ben. Hogyha valakinek nagyobb összegű bankbetétje van, a régi szabályokat kövesse, vagyis ne menjen az értéke az állam által garantált plafon fölé. Ha igen, akkor a pluszt más bankban érdemes elhelyezni.

5.

Legyen változatos a befektetői portfóliód!

Most a legfontosabb, hogy a garantált hozamú államkötvényekbe befektetők más országaik kötvényeit is vásárolják. Hogyha mélyül a válság, a kötvények kifizetésének terhe akkora lehet az amerikai kormányon, hogy a dollár ismét gyengülni kezdhet, a kamatok meg emelkedni. A dollár gyengülése a külföldi befektetéseket is érinteni fogja, de addig is viszonylagos nyugalmat biztosít.

>> Kapcsolódik: Meddig nyújtózz? Családi kassza: pénzügyek for dummies >>

6.

Szervezd át a jelzáloghiteledet!

A hosszú távra szóló kamatok megnőttek az utóbbi hónapokban, tehát a hitelek törlesztőrészletei egyre emelkednek. A változó kamatozású jelzáloghitelek tulajdonosainak azt tanácsolja a Time, hogy inkább álljanak át 30 éves, fix kamatozású hitelre, még akkor is, ha a kamatok magasabbak, mint az eredetileg kötött szerződésben.

7.

Ne ess pánikba!

Előbb-utóbb lesz világvége, de úgy tűnik, ezúttal elmarad. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanok, vállalkozások és részvények értéke visszatér nagyjából a korábbi értékére egy adott időpontban. Ezeket az aktívumokat most, nyomott áron eladni butább döntésnek tűnik, mint amikor évekkel ezelőtt rengetegen banki részvényeket vásároltak, az ingatlanpiaci buborék keltette eufória hatására.

Akinek részvényportfóliója van, az alkalmazkodjék a megszokott kockázati szintekhez: a tőzsdei papírok értéke 10%-ot gyakran, 20%-ot elég gyakran eshet, és 30%-ot is veszíthet egyes esetekben. De hosszú távon a részvények árfolyama mindig is emelkedett.

A konzervatív befektetési politika – 60% részvény, 30% kötvény és 10% készpénz – a Time magazin szerint most beválhat. A nagy tévedések elkerülése érdekében ajánlatos félévente felülvizsgálni a portfóliót, eladva azt a részvényt, ami drágult, és megvenni, aminek az ára csökkent. (Kelet-Európában dolgozó brókerek amúgy azt tanácsolják az ügyfeleiknek, hogy mindenki pénzének azt a részét fektesse csak részvényekbe, amit hosszú távon nélkülözni tud - a szerk. )

8.

Ellenőrizd a hitelkártyád kamatát!

Az utóbbi időben a hitelkártya-kibocsátó pénzintézetek egyre könnyebben emeltek kamatot még olyanok esetében is, akik csak egyetlen törlesztőrészletüket mulasztották el. Ha így van, a Time azt tanácsolja a kártyatulajdonosoknak, hívják fel a bankokat és kérjék a korábbi kamatszint visszaállítását. Ez nem mindig működik, de a kibocsátók elvileg nem akarják pont most elveszíteni az ügyfeleiket, főleg, ha egyébként mindig pontosan fizettek.

9.

Ellenőrizd a bankszámlakivonatokat!

Az utóbbi évben egyre több bank és pénzügyi szolgáltató olvad össze, gyakoriak a felvásárlások, mert a meggyengült pénzintézeteket megveszik a versenytársak. A drasztikus változásokat figyelembe véve elképzelhető – bár annyira nem valószínű – hogy a banktól kapott utóbbi számlakivonatokban hiba legyen. Aki a korábbi kivonatokkal összevetve tévedést fedez fel, lehetőleg azonnal javíttassa ki, mert ha a számlavezető pénzintézet beolvad egy másikba, nagyon nehéz lesz gyorsan visszaszerezni a pénzt.

10.

Adj te is kölcsön!

Hogyha valamilyen oknál fogva az ember felfedezi, hogy van némi plusz tőkéje, miközben a fél világ likviditás után szaladgál, érdemes profitálni a helyzetből. Ezt az összeget érdemes egy barátnak, ismerősnek vagy akár egy idegennek kölcsönadni.

A bankok zsugoriskodnak, ami nagy kifutási lehetőséget biztosít a közösségi szájtok mintájára szerveződő kölcsönző hálózatoknak, amelyek kedvező kamatokkal működnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!