Családi kassza: pénzügyek for dummies

2008. november 3. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Költségvetés-beosztó alkalmazást, sok jó tanácsot és egy zsák elérhetőséget pakolt fel netre a fogyasztóvédelmi hatóság.

Közelebb hozni a pénzügyi szféra fogalmait az átlagemberekhez: ezzel a céllal indított tanácsadó és tájékoztató honlapot az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság. Szerencsére nem arról van szó, ami az embernek a romániai hatóságok internetes jelenlétéről szerzett rossz tapasztalatok alapján eszébe jutna. Vagyis a www.bugetulfamiliei.ro nem ezer éves közleményekkel és rég nem érvényes elérhetőségekkel telepakolt, minimális gyakorlati hasznú honlap, hanem

tényleg jó lehet valamire.

Sőt, több valamire is. A legérdekesebb persze a költségvetés-beosztó alkalmazás. Négy kategóriában működik: tinédzser, egyetemista, pár és család. (Hol maradnak a nyugdíjasok? Lehet, arra gondoltak, nekik volt már alkalmuk megtanulni beosztani a pénzüket.) Készítői arra szánták: a bevételeket és kiadásokat figyelembe véve, számolja ki, egy bizonyos nagyobb kiadásra mennyi idő alatt tudja félretenni a pénzt az ember. Ezt a célt maradéktalanul be is tölti, bár például a megtakarítás tárgyát illetően kicsi a választék: autó, lakás, tanulmányok, nyaralás jöhet szóba, minden egyéb számára a hasonló nevű kategória szolgál. Korcsoport függvényében a kategóriák csak a kiadásoknál változnak: természetesen annál több van belőlük, minél idősebb a célcsoport, illetve minél több fővel kell számolni.

Mennyit kell spórolni a Félszigetre?

Teszteltük a költségvetés-beosztó alkalmazást: egy tinédzser bõrébe bújva. Tehát tegyük fel, hogy tini vagyok, és van, mondjuk, 150 lejem havonta. Az elsõ lépés logikus: beírom, mennyi a havi jövedelmem. A következõ kérdés: mire gyûjtök? Tizenévesként vagy a tanulmányok, vagy a vakáció aktuális – maradjunk az utóbbinál.
Mondjuk, hogy Félszigetre akarok menni. 170 lej a hetijegy, plusz 20 a sátorhely, számoljunk mondjuk napi 20 lejt kajára (lány vagyok, ügyelek a vonalaimra), és 30 lejt egyebekre (nem dohányzom, mértékkel alkoholizálok). Az aszondja, 50 lej naponta, azaz hetijeggyel, sátorhellyel összesen 290, kerekítek 300-ra, legyen egyszerûbb. Ezt azonban az oldal segítsége nélkül kellett összehoznom.
Következõ lépésként itt jönnek a havi költségeim. Itt már látszik, hogy tinikre is gondoltak: többek között tanszerek, kozmetikumok, közlekedés, kaja szerepelnek a listán. A szórakozás kategóriában viszont a mozi, zene, elektronikus kütyük mellett ott a vakáció is, ami teljesen logikátlannak tûnik, hiszen éppen erre szeretném valahogy összekuporgatni a pénzt.
Az állandó kiadásokhoz 50 lej került kaja címszó alatt, ebbe értendõ a suli utáni (közbeni) kávé, néha egy sörözés (a nagyobb bulikra költségvetés-kiegészítést kérek otthonról) – illetve 15 lej kozmetikumokra, elvégre lány vagyok, és az én osztályomban is akad katalógusos ügynök.
Szórakozás kategóriába került 8 lej mozira, 10 lej CD, DVD kategóriában (nehogymá’ filmet vagy zenét vegyek, ezek üresek, az innen-onnan letöltött cuccok tárolására). És 20 lej koncertre, alkalmanként. 103 lejnél tartunk, következõ lépés. Íme, a gép kiszámolta: havonta 47 lejt tudok megspórolni, így kb. hat hónap múlva együtt lesz a pénz Félszigetre.

Felnőtteknél is megmarad a tanulmányok menüpont, bejön például a rendezvények , a megtakarítás , melyben a nyugdíjalap is szerepel, és a más kötelezettségek: részletek autóra, lakásra, adó és overdraft. Utóbbiról mezei felhasználóként megpróbáltuk kideríteni az oldalon belül, mit is jelenthet – erről majd később.

A család esetében annyi a különbség, hogy egyes menüpontok (pl. tanulmányok, egészség) megjelenik a gyerekek ablakocska is, az oda beírt összeg pedig természetesen hozzáadódik a végeredményhez. A gond csak annyi: ez a módszer

rövid távú megtakarítások esetére használható,

hiszen pl. egy lakás részleteit évtizedekig fizeti az átlagember, közben pedig jó néhány, a táblázatokban nem szereplő változóval kell számolnia. Hogyha pedig a végén kiderül: több a kiadás, mint a bevétel, vagy évszázadokra volna szükség a kívánt összeg megtakarításához, a gép nem mondja meg, honnan lehetne lefaragni.

A rá illő tanácsot a felhasználó maga kell megtalálja az oldalon: a felső sorban lévő kérdezd meg a szakértőt menüpont alatt például az oldal látogatói által eddig megfogalmazott kérdéseket és az ezekre érkezett válaszokat olvashatja.

Mindenféle útbaigazítás híján elég nehéz kitalálni, hogy saját kérdést regisztrálás után, a baloldali menüpontokra: hitel, nyugdíj, adók és illetékek, biztosítások stb. kattintva lehet feltenni. Ugyanitt magyarázzák el for dummies stílusban, miben különbözik az egyik hitel vagy biztosítás a másiktól, de megtalálható egyes adók és illetékek összege, befizetési határideje is. Olvashatók tanácsok arra nézve,

melyik megtakarítási forma biztonságosabb a másiknál,

sőt, a stratégia című menüpontban általános életvezetési tanácsokkal szolgálnak a fogyasztóvédők. Tagadhatatlanul jó szándékkal, csak kérdés: akad még, aki ezeket nem hallotta már ezerszer?

A költségvetés beosztásáról többek között a Maslow-piramist felhasználva tartanak gyorstalpalót az olvasónak – az emberi igények fontossági sorrendjét bemutató ábra bárkinek ismerős, aki liciben tagja volt a vitakörnek. Egy márkás sportcipő megvásárlása azt az érzést keltheti benned, hogy tagja vagy egy bizonyos társadalmi csoportnak. De mégis csupán egy pár cipőről van szó – írják.

Minden menüpont alatt található egy PDF-formátumban letölthető útmutató is – gyakorlatilag ugyanazokat az infókat tartalmazza, amik az oldalon is olvashatók, esetenként (pl. a nyugdíjról szóló útmutató) kissé kibővített formában.

A jogszabályok -tól az ember minimum egy linkgyűjteményt várna, ehelyett egyedül a fogyasztók jogairól, illetve a szolgáltató cégek kötelezettségeiről esik szó. Igaz, ezeket a kacifántos jogi nyelv helyett

közérthető formában magyarázzák,

mégis hiányzik egy átfogóbb törvénytár. Hiszen a hitelek, adók, biztosítások témaköréhez egész rakás jogszabály kapcsolódik.

Jó, hogy van, csak lehetne bővebb az újdonságok menüpont is, ahol egyelőre négy, október 27-i, pár soros hír olvasható. A hasznos elérhetőségek menüpont viszont még úgy is valódi aranybánya, hogy csak a fogyasztóvédelmi hivatalok elérhetőségét tartalmazza.

Teszteltük a keresőt is, azt a bizonyos overdraftot próbáltuk lenyomozni, sajnos nulla eredménnyel (egyébként más kulcsszavakkal, pl. az evidens hitel , működött). Azóta sem tudjuk, mit jelent, lévén hogy sem a megtakarítás, sem a hitel címszó alatt megmagyarázott kulcsszavak között nem szerepelt. (Aki kíváncsi lett, annak Google ).

Az oldal külseje szándékkal maradt a végére: nem csúnya, de sok okosat nem lehet róla mondani. Vitathatatlan előnye, hogy az ugráló, villogó, netán az egér nyilacskája után imbolygó mütyüröket lespórolták róla a készítői, és tartóztatták magukat az esztétikus, de az oldalt az idegbajig lassító alkalmazásoktól is. Ennek következtében a Bugetulfamiliei reakcióidői még egy nyögvenyelősebben működő gépen is teljesen elfogadhatók.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!