Ha optimizmus, akkor Volkswagen, ha presztízs, Mercedes

2008. október 21. – 18:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Melyik brandeket szeretik és/vagy ismerik a romániaiak a legjobban? Toplisták területekre, nemekre, életkorra bontva.

A Nokia Románia legütősebb brandje, paraszthajszálnyival mögötte pedig ott a Coca-Cola – derül ki a High Impact Brands című, a Synovate piackutatási cég által a Biz folyóirat számára elkészített felmérésből. A két márka egyébként évek óta vetélkedik egymással az első helyért: míg 2006-ban a Nokia vezetett, a Coca-Cola második volt, 2007-ben felcserélődött a telefoncég és az üdítőgyártó közötti rangsor, hogy idén visszatérjenek a két évvel ezelőtti verzióhoz.

Greig Williams , a Nokia dél-kelet európai igazgatója a Biz-nek nyilatkozva annak tulajdonítja a sikert, hogy egyrészt folyamatosan nyitottak maradnak a vásárlók visszajelzéseire, másrészt nem „hideg”, hanem emberközeli márkáról van szó. A Nokia változatos, plakátokat, utcai, online és tévés reklámkampányokat, illetve rendezvények támogatását is magában foglaló hadjáratot folytat. Ezen belül minden egyes üzenet jól körülhatárolt, sajátos igényekkel rendelkező felhasználói csoportot céloz meg. A Coca-Cola második helye

távolról sem jelent vereséget

a folyóirat szerint, hiszen egyike azon kevés világmárkának, amelyek több mint száz éves múlttal rendelkeznek. Jelenleg kétszáz országban négyszáz terméküket árusítják, és a brand-toplistán belül a leggyakrabban látható, legnépszerűbb és a köztudatba legjobban beépült márka.

A harmadik helyen a Mercedes áll, amelynek romániai hírneve a cég helyi vezetői szerint nagy részben a gépkocsigyártó nemzetközi népszerűségének köszönhető. Sok társadalmi kategóriában státusszimbólumot jelent, kampányaiban nagy hangsúlyt fektetnek a márka értékeire: azaz eleganciára, biztonságra, autóvezetés-kultúrára. A brand relevanciája ugyanakkor a 18 és 24 éves korosztály körében a legnagyobb, állítja a Biz-nek Alexandra Fulga , a Synovate képviselője.

A leglátványosabb ugrás a toplistán a Volkswagené: a tavalyi 17. helyről a 4. helyre jutottak fel. Matei Albulescu , a Volkswagen brandmenedzsere úgy véli, az autómárka attól sikeres, hogy a románok értékelik a német precizitást, amikor gépkocsikról van szó. Kampányaikban tartózkodnak attól, hogy nagyon alacsony árakkal próbáljanak vevőt fogni – azt sugallják, többet kínálnak, mint egy olcsó autót. A leghíresebb brandek toplistájára

először jutott be a Dacia, egyedüli romániai márkaként,

a 16. helyen. A romániaiak optimizmust sugalló brandnek tartják az autóét, ugyanakkor a hazai fejlődés, siker fontos jelképe is számukra, állítja Alexandra Fulga. „A rebranding után a Dacia bőkezű és találékony márkaként jelenik meg, és ezek az értékek irányítják a további kampányokat is” – fogalmaz Eduard Croitoru , a Dacia marketingrészlegének képviselője.

Akár az általános toplistán, a hazai brandek esetében is évek óta ugyanazok a márkák foglalják el az első helyezéseket, mindössze a sorrend cserélődik. Az első idén a Dacia, amelyet a BCR, majd az Arctic és a Borsec követ. Ugyanakkor néhány brand kiszorult a rangsorból: ilyen a CEC Bank, a Farmec, a Bucegi és a Murfatlar. Helyükre négy új márka, az Altex, az Angst, a Napolact és a Poiana került.

Az autómárkák toplistáján a BMW kitúrta az első helyről a tavalyi rangsorvezető Daciát, amely idén a negyedik. Nagyot zuhant a Daewoo (9. helyről a 14.-re) vagy a Renault (6. helyről a 10.-re) is. Az újonc ezen a toplistán a Hyundai. A BMW romániai képviselői többek között annak tudják be a sikert, hogy a közelmúltban nagy hangsúlyt fektettek az értékesítői hálózat fejlesztésére. Ha élelmiszerekről van szó, egyedül a Jacobs áll stabilan a lábán tavaly óta a lista élén.

A Poiana a második helyről a nyolcadikra csúszott le, gyakorlatilag helyet cserélve a Danone-nal. Az első öt helyen rajtuk kívül

a hidegfelvágott-brandek uralkodnak:

sorrendben a Cris-Tim, a Campofrio és a Caroli. Idén öt új márka került be a rangsorba: az Angst, a Napolact, a La Dorna, a Brenac és a Hochland.

A bankok rangsorában tavaly óta változatlan az első hét helyezett, míg a lista második fele teljesen feje tetejére állt. Az első a BCR, majd a BRD és a Raiffeisen Bank következik – meglepetést jelent a Transilvania Bank negyedik helye. A BRD kampányai elsősorban az erős többségi tulajdonost: a Group Société Générale-t hangsúlyozzák, de jót tett a leegyszerűsített ügyintézési folyamat népszerűsítése, illetve Nadia Comăneci ,Ilie Năstaseés Gheorghe Hagi bevonása is a kampányba.

Az áruházláncok toplistája először szerepel a legütősebb brandek felmérésben: a Carrefour vezet, amelyet a Metro, a Cora, a Billa és a Real követ. A Carrefour stratégiája Andreea Mihai marketing-igazgató szerint öt értéken alapul: a legjobb ár-érték viszony, bőséges választék, jó minőség főleg a friss termékek esetében, korszerűség és újítás, valamint minőségi szolgáltatások.

Az igazgató ugyanakkor fontosnak tartotta a társadalmi ügyekben való részvállalást: rossz anyagi helyzetű, árva és fogyatékos gyerekek, idős személyek, hajléktalanok segítését.

Meglepetést jelentett a Biz szerint a Bricostore ezermester-áruházlánc kilencedik helye: azt bizonyítja, hogy ez a terület nagyon aktív Romániában. A Bricostore brand kampányai a család, melegség, fiatalság, kellemes érzés, korszerűség értékeket hangsúlyozzák, de nem marad ki a sokoldalú választék és a legkisebb ár sem. Idén viszont az utóbbi helyett inkább a minőségre fektették a hangsúlyt a reklámüzenetekben. A felmérésből kiderült az is:

a nők inkább a kozmetikumok és a háztartási gépek,

a férfiak ugyanakkor az autók és az elektronikus berendezések brandjei iránt fogékonyak. Egyes márkák: a Nokia, a Coca-Cola, az Adidas, Nike, Philips, Sony és Samsung pedig mindkét nem képviselőinek rangsorában előkelő helyet foglalnak el.

A brandek hatását több elemre bontva vizsgálták: a népszerűség, a bizalom, az elismerés, az optimizmus és a közismertség. „A legfiatalabbak számára az optimizmus és a bizalom, az idősebbek számára a népszerűség és az elismerés a fontos értékek egy brand esetében” – magyarázza Alexandra Fulga.

A fiatalok esetében ütős brandnek a sikeres cégeké számít, legtöbbször prémium kategóriában, amelyekkel tudnak azonosulni és amelyek segítségével meghatározzák magukat, mint egyéniséget. A 25 és 34 év közöttiek számára viszont az elismerés a legfontosabb: az önmegvalósítás folyamatában olyan brandeket választanak, amelyekkel

sikerüket sugározzák a világ felé.

Ugyanakkor esetükben a családalapítással, otthonteremtéssel kapcsolatos márkák (háztartási gépek, tisztítószerek, családi kozmetikumok), lehetnek a prémium helyett középkategóriásak is. „A becsvágy, az erő, a státus kergetéséről ez a korosztály a valós lehetőségekre és igényekre helyezi a hangsúlyt, figyelembe véve anyagi helyzetét és a vásárolt termékek fontosságát” – fogalmaz Alexandra Fulga.

A 35 és 44 év közöttiek esetében erősödik a háztartási gépek helye, a prémium kategóriás autók viszont lassan kikopnak a toplistáról. Számukra az elismerés mellett a közelség, a bizalom, a népszerűség válik fontossá – ez brandekre fordítva azt jelenti: ennek a korcsoportnak az Ariel jelenti a legütősebb brandet.

A 45-54 évesek esetében a legfontosabb, hogy egy-egy brand elérhető legyen. A drága autók helyett középkategóriásakat választanak, és teret hódítanak a középkategóriás háztartási eszközök, valamint a román brandek is.

Nem érdektelen az sem, hogy melyik brand került a kulcsfogalmak alapján összeállított listák élére. Míg a népszerűségről a romániaiaknak a Coca-Cola, a bizalomról a Volkswagen, a presztízsről a Mercedes, az újításról a Nokia jut eszükbe. A meglepetés a végén jön: a legtöbb optimizmust sugalló brandnek a megkérdezettek a Volkswagent választották. Forrás: Biz magazin

A felmérés 2008 április-májusban készült, ezer telefonos interjú formájában: 18 és 54 év közötti férfiakat és nõket kértek meg arra, hogy nevezzenek meg találomra brandeket.
Nem számított, hogy ezek milyen kategóriából származnak, és az sem, hogy használja-e az illetõ márkájú termékeket az illetõ. A toplistákon található számok azt az arányt jelölik százalék formájában, amennyien az illetõ brandet említették a megkérdezettek közül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!