700 milliárdos mentőcsomag: elutasítva

2008. szeptember 30. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kapnak az amerikai nagybankok mentőövet. 2009-ben újabb 2 millió tulajdonos veszíti el ingatlanát.

Elutasította az amerikai képviselőház a hétfői szavazáson a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét. A képviselőház néhány órás vita után szoros, 226-207 szavazati aránnyal döntött úgy, hogy nem fogadja el a pénzügyi mentőöv tervét. A 453 tagú alsóházban 218 igen szavazat kellett volna a javaslat elfogadásához – jelenti Hofer László, az MTI tudósítója. Elemzők szerint a szoros eredményt, a nem szavazatok nagy arányát az magyarázza, hogy a közvélemény körében nagyon népszerűtlen a hatalmas összegű segélytervről szóló javaslat. A New York-i tőzsde Dow mutatója több mint 500 pont (közel öt százalék) veszteségbe zuhant a hírtől, a technológiai részvénypiac vesztesége hat százalék közelébe került. A drámai szavazás a nem voksok többsége mellett, 226-207-es állásnál elakadt. A szavazást nyitva tartották a megszabott 15 percen túl is, de a szavazati arány nem változott (a képviselők a szavazás során megváltoztathatják véleményüket, leadott voksukat).

George Bush elnök hétfőn kora reggel sürgette a kongresszus tagjait: minél gyorsabban hagyják jóvá a hét végén véglegesített 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagot. A kormányzat tagjai állítólag a szavazás alatt is telefonáltak a kongresszusba, hogy

meggyőzzék a habozó képviselőket.

Az előző heti feszített ütemű egyeztetések után a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetői a hét végén közölték, hogy támogatják a minden korábbinál nagyobb, történelmi jelentőségű szövetségi tőkeinjekció tervét. A kétpárti kezdeményezés ennek ellenére nem kapta meg a szükséges támogatást. Több képviselő az iraki háborús felhatalmazáshoz hasonlította, sorsdöntő fontosságúnak nevezte a szavazást.

A demokrata párti Nancy Pelosi házelnök a vita során kijelentette: a jobboldali ideológiát követő, minden piaci ellenőrzést elvető Bush-adminisztráció gazdaságpolitikája káoszt eredményezett, a gazdaság siralmas állapotba jutott, „a szakadék szélére kerültünk”. Azt üzente a Wall Streetnek, hogy „a parti véget ért”. Mint mondta, az új összetételű kongresszus új irányba fogja vezetni az Egyesült Államokat.

A CNN elemzői szerint a törvényjavaslatról jelenlegi formájában nem lehet újra szavazni, esetleg módosított formában újra beterjesztik. A képviselőház vezetői állítólag azonnal hozzáfogtak annak áttekintéséhez, mit lehet tenni a kezdeményezés elfogadtatása érdekében.

George Bush hétfő reggeli nyilatkozatában azzal sürgette a javaslat elfogadását: a terv erős jelzés a világpiacoknak arról, hogy Washington komolyan gondolja az amerikai pénzügyi rendszer stabilitásának és a beléje vetett bizalomnak a helyreállítását. Ben Bernanke , a szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) elnöke azt mondta, a mentőcsomag helyre fogja állítani a hitelpiacon a bizalmat és a hitelek áramlása újra megindul. A mentőcsomag – hivatalos nevén gazdasági stabilizációs szükségterv – szerdán kerül a szenátus elé.

A terv szerint amúgy a hatalmas bankmentő összeghez

több részletben jutna hozzá a pénzügyminisztérium: 250 milliárd dollár azonnal a rendelkezésére fog állni, amelyből jelzáloggal fedezett értékpapírokat és egyéb származékos kockázatos termékeket vásárolhat.

További 100 milliárd dollárt az elnök engedélyezhet, a maradék 350 milliárd elköltéséhez pedig a kongresszus újabb jóváhagyására lesz szükség. Kormányzati közlés szerint a minisztérium a törvény elfogadása esetén néhány héten belül, már október közepén megkezdené a beragadt papírok felvásárlását.

A törvény szerint többlépcsős ellenőrző-felügyelő mechanizmust hoznának létre, egyebek mellett egy kongresszusi kétpárti szakértői testület alakítanának, ezenkívül a pénzügyminiszternek minden hónapban és minden 50 milliárd dollárnyi vásárlás után jelentést kellene tennie a törvényhozás előtt.

Amennyiben a kormány kisegít egy intézetet vagy vállalatot, az öt felső vezető kompenzációját korlátoznák. A terv intézkedéseket tartalmaz a jelzáloghitel-válság miatt bajba jutott háztulajdonosok megsegítésére is (a következő évben előreláthatólag újabb 2 millió tulajdonos veszíti el ingatlanát).

Több elemző megjegyzi: választási év van,

és a szavazók erőteljes nyomás gyakorolnak képviselőikre annak érdekében, hogy ne fordítson a központi költségvetés ilyen óriási összeget a Wall Street hibáinak kiköszörülésére, a nagytőke megmentésére. Közgazdászok továbbá egyenesen Paulson pénzügyminiszter problémakezelését tartják hibásnak. Sokan azzal érvelnek, hogy a beragadt értékpapírok felvásárlása nem oldja meg az óriásbankok alapvető problémáját, vagyis azt, hogy túl kevés tőke garantál túl nagymértékű hitelezést.

A Fehér Ház csalódott a képviselőházi elutasítás miatt. George Bush gazdasági kabinetjével tanácskozik a további lehetséges lépésekről – közölte a szavazásra reagálva Tony Fratto helyettes fehér házi szóvivő, hozzátéve, az elnök azonnal kapcsolatba lép a kongresszus vezetőivel is

a további lépések egyeztetésére.

Fratto azt mondta, hogy a mentőcsomag magja helyes, a kormány éppen akkora összeget kért, amekkorára szükség van a hitelpiaci bizonytalanság eloszlatásához. Szerinte a benyújtott tervben vázolt mechanizmus a legjobb a válság kezelésére. „Az amerikai hitelpiaci rendszer nem működik, és addig nem is fog, amíg nem kezeljük a problémát” – mondta. Tony Fratto megerősítette: Bush személyesen telefonált a szavazás előtt a képviselőházba, hogy meggyőzze a habozókat, igennel kell szavazni.

A mentőcsomag elutasítása után a kongresszus demokrata vezetői bejelentették: újabb pénzügyi mentőtervet terjesztenek be. Ennek időpontjáról azonban nem nyilatkoztak.

A képviselőházi szavazás után republikánus képviselők sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Nancy Pelosi házelnököt és több más demokrata képviselőt vádoltak a kudarc miatt, mivel pártos hangot ütöttek meg beszédükben, holott ez közös ügy. A demokraták viszont a republikánusokat hibáztatták. „A republikánusok ölték meg a javaslatot” – mondta Barney Frank, a pénzügyi bizottság demokrata párti elnöke.

A londoni válaszreakció sem késett sokat.

„Igen nagy csalódás”, hogy a képviselőház elvetette a rossz banki hitelportfoliók kivásárlására összeállított kormányzati csomagot, mondta hétfő este a brit miniszterelnök. A Londonban megjelent első gyorselemzések szerint súlyos amerikai recesszió fenyeget, ha a Kongresszus nem lép gyorsan valamit, és akár két napon belül Fed-, sőt euróövezeti kamatcsökkentés is következhet.

Arra a kérdésre, hogy a súlyos amerikai tőzsdei veszteségnek milyen kihatásai lesznek a londoni piacra, Gordon Brown kitérő választ adott, megismételve: a brit kormány minden tőle telhetőt megtesz a pénzügyi rendszer stabilitásának, a családok, vállalkozások biztonságának megőrzéséért.

A Moody's Economy , a Moody's Investors Service hitelminősítő gazdasági elemző szolgálata Londonban közzétett hétfő esti első gyorselemzése szerint a pénzpiaci stressz most már gyors ütemben válik makrogazdasági üggyé.

A pénzügyi történelem egyik „legviharosabb napja után” növekszik az esélye annak, hogy az amerikai Federal Reserve a következő 48 órában kamatot csökkent, sőt a globális pénzügyi rendszer által elszenvedett károsodás olyan mértékűvé növekedett, hogy megnőtt a valószínűsége más jegybankok – különösen az euróövezeti jegybank (EKB) és a Bank of England – koordinált csatlakozásának is, írták a Moody's Economy közgazdászai.

A ház szerint ha a Kongresszus nem lép sürgősen, akkor az amerikai gazdaság súlyos recesszióval lesz kénytelen szembenézni.

Ezt – sőt a globális recessziót –

már a hétfő esti voksolás előtt is jósolták nagy londoni elemzők. A Barclays Capital, a brit Barclays bankcsoport londoni befektetési részlege – amely felvásárolta a néhány hete összeomlott amerikai Lehman Brothers befektetési bank maradványait – múlt hét végén kiadott elemzésében azt írta: a teljesen hozzáférhetetlenné váló, vagy meredeken dráguló hitelek miatt immár azonnali az adósi leállások globális megugrásának kockázata, mivel az adósok a likviditáspiac befagyása nyomán képtelenek kötelezettségeik refinanszírozására.

A törlesztési leállások kikezdik a bankok tőkeellátottságát és további kölcsönzési képességét, márpedig a hitelfolyósítások megszűnése gazdasági depresszióval fenyeget.

A Barclays Capital szerint most már „nagyon gyorssá vált a visszaszámlálás egy drámaian rossz gazdasági végkimenetel felé”. A jelenlegi válság ugyanis, ha nem kezelik, nem fizetővé válások és banktőke-eróziók önmagát erősítő örvényévé válik, és heteken belül mély recessziót okoz, állt a londoni bank elemzésében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!