Reklám Google-felületen: AdWords kezdőknek

2008. szeptember 29. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lejben is lehet fizetni a Google-nak. A keresőóriás rendszerével pontosan lehet követni, mikor szúrod félre a hirdetésed.

A fele kidobott pénz annak az összegnek, amit hirdetésre költök. A baj az, hogy nem tudom, melyik fele – mondta John Wanamaker , a modern reklámozás atyja az 1870-es években. A philadelphiai vállalkozó – aki egyben vallási vezető is volt – találta ki többek közt az árcímkét, hogy kiküszöbölje az alkudozást, hiszen Isten és az ár előtt minden vevőnek egyenlőnek kell lennie. Ő nyitotta meg a világ első raktáráruházát Philadelphiában, és ő volt az első, aki reklámhelyet bérelt a napilapokban áruházai hirdetésére.

A világ reklámiparának 2006-ban 428 milliárd dolláros bevétele volt, s ebből 220 milliárdnyit fölöslegesen, nem a kívánt célközönség elérésére költöttek el a hirdetők – ez az Interactive Advertising Bureau becslése. Például a hagyományos hirdetési formák legdrágább fajtájával, a tévészpottal nehezen lehet belőni, kinek is hirdetsz.

Az rendben van, hogy a nézettségauditáló intézetek, cégek megállapítják, hogy az adott műsort egy adott időszakban körülbelül hányan nézték, de a hirdető sosem lehet biztos a dolgában.

Lehet, hogy a tévé az üres szobában ment, mert a célcsoport kiment a konyhába főzni, vagy a reklámperceket kihasználva vécézett, vagy tévénézés közben telefonált, oda sem figyelve az adásra. Vagy éppen a családnak az a tagja nézte az adott hirdetést, akinek semmi köze nincs hozzá – teszem azt, a mobilcég legújabb kedvezményét valószínűleg nem a nagymama fogja igénybe venni. A hagyományos reklámnak ez a fajtája olyan,

mint atombombát ledobni egy városra.

A médiafelületek közti intelligens válogatással, a rétegmédiákban való reklámmal is csak olyan hatékonyságot tud elérni a hirdető, mintha egy várost hagyományos bombákkal szórna meg.

Hagyományos fegyverzet helyett célzott lövéseket leadni egy ártatlannak tűnő légpuskából – ez a világ legnagyobb, keresőszájtnak álcázott online reklámügynökségének, a Google-nek a filozófiája.

Az ötlet, a kattint-és-fizetsz ( pay-per-click ) technológia viszont nem a Google ötlete, hanem Bill Gross internetes vállalkozóé, aki még 1996-ban alapította meg az IdeaLabet. Ez állt az első, kattint-és-fizetsz technológiás hirdetőszájt, az Overture háta mögött. A rendszer úgy működött, hogy ha bizonyos kulcsszavakra rákerestél, a találati listához passzoló szöveges hirdetéseket kaptál mellé.

Gross 2001-ben együttműködést vagy összeolvadást ajánlott Szergej Brin nek és Larry Page -nek, a Google két alapítójának, akik azonban eleinte nem akarták a kereskedelmi szempontokat belekeverni a kereső találati listájába.

Egy évvel később azonban piacra dobták saját rendszerüket, az AdWordsot, mellyel a Google találati lista mellett lehet szöveges hirdetéseket elhelyezni, illetve az AdSense-t, amellyel a reklám a Google-hoz társuló oldalakon jelenik meg. (Az Overture-t aztán a Yahoo vette meg 2003-ban 1,6 milliárd dollárért.)

Az AdWord klasszikus mindenki nyer játszmaként van kitalálva. A hirdető csak akkor fizet, ha valaki a linkjére kattint. A Google-hoz pedig kétségtelenül dől a reklámozók pénze: csak az idei második negyedévben 5,18 milliárd dollár volt a cég hirdetési bevétele (ez még nem auditált eredmény), 2007-ben pedig 16,41 milliárd volt a bevétel.

Vesztesnek pedig azok a felhasználók érzik magukat, akik utálják a reklámokat. A tévén könnyű átkapcsolni, a reklámújságokat kivágni a kukába, nem elfogadni az üzletben a műanyag reklámszatyrod – de az internetező online aktivitásait, szokásait követő hirdetéseket egyre nehezebb kiszűrni.

De kik is lehetnek egy romániai vállalkozás AdWords-célcsoportja?

Természetesen azok, akik rendszeresen, hetente legalább egyszer interneteznek. Az ő nagy többségük vásárlás előtt a weben tájékozódik, kisebbik részük már interneten is vásárol, nagyobbik részük pedig a webes kutakodás, az információk begyűjtése után hagyományos módon vásárol.

Kérdés, mennyire releváns Romániában AdWords-szel reklámozni. A dolog még csak most kezd felfutni, annak ellenére, hogy a rendszerben eddig is volt lehetőség arra, hogy a hirdetés csak a .ro alatt működő oldalon jelenjen meg. A Google Analytics, a honlapok nézettségét mérő rendszer hazai felhasználói a napokban kaptak levelet a Google írországi kirendeltségéről azzal az ajánlattal, hogy 120 lejnyi ajándékkeretből próbálják ki az AdWordsot.

Az AdWords olyan vállalkozásoknak lehet hasznos, akik kifejezetten a gyakran online levő emberek pénzére utaznak. Romániában a háztartások 24%-ában van netkapcsolat (az EU-átlag 49%), és a háztartások mindössze 35%-ában van legalább egy számítógép (az EU-ban 57%-os ez az arány).

Tévéhirdetéssel biztosan sokkal több embert lehet elérni,

mert a háztartások 97%-a tévézik. Másfelől, negyven évnyi diktatúra után Romániában olyan reklámboom zajlik, mint ami már az USA-ban a hatvanas-hetvenes években lecsengett: a hagyományos, „lebombázós” marketingtechnikákkal itt még jelentős vásárlói aktivitást lehet generálni, tehát nem éri meg az online szöveges hirdetésekkel finomkodni.

Amúgy két elengedhetetlen feltétele van annak, hogy valaki Romániából a Google-lel hirdessen. Egyrészt legyen egy weboldala, amit belinkelhet a hirdetésébe, másrészt legyen egy MasterCard vagy VISA-rendszerű hitel- vagy bankkártyája, amellyel fizetni tud.

Amikor valaki először belép az AdWords oldalára, célszerű a standard csomagot választania a felajánlott lehetőségek közül, mert így több lehetőséghez jut a reklámkampányai optimalizálásához – magyarázza Reszler Gábor , az írországi Google AdWords associate munkatársa. Ilyen optimalizálási lehetőség például, hogy a hirdetés csak egy adott térségben vagy városban jelenjen meg (bár ez a finomítás Kelet-Európában nem igazán működik).

A hirdetés szövegének muszáj célratörőnek, sms-szerűnek lennie. A főcímsorba ugyanis legtöbb 25, a leírás két sorába 70, a megjelenítendő linkhez pedig csak 35 karaktert lehet gépelni. Fontos tanács, hogy a cégnevet címként használni eléggé csődös megoldás.

Ha például utazási irodát működtetsz, és a szilveszteri bécsi útjaidat akarod reklámozni, a hirdetőnek nem sokat mond a Via Viena Kft. Célravezető inkább a Bécsi szilveszter vagy a Bulizz Bécsben! szövegek használata – mondja az AdWords-szakértő.

Az is lényeges, hogy a reklám szövege tartalmazzon

konkrét ajánlatot, tehát a látogassa meg honlapunkat típusú közhelyekkel csak az esélyeit rontja az ember. A bécsi utazáshoz tehát valami ilyen szöveg passzol: Négy nap teljes ellátással, repülőjeggyel X euró. Ezután az a fontos, hogy a hirdetésben megadott link pontosan oda vezessen, ahol a vásárló részletes leírást kap az utazásról, és meg is rendelheti – nagy hiba a cég vásárlói szempontból irreleváns főoldalát megadni.

A jól kiválasztott aloldal azért is fontos, mert így tudod mérni a hirdetésed hatékonyságát. Ehhez egy úgynevezett konverziós kódot kell beszúrni azon a céloldalon, ahol a vásárló az értékesítés szempontjából jelentős tevékenységet hajt végre (ez az ún. konverzió ).

Ha az online vásárlás a cél, akkor például a kódot a Köszönjük, hogy nálunk vásárolt feliratú oldalra célszerű beszúrni, amellyel a vásárlás folyamata lezárul. De konverzió lehet az is, ha a látogatód megrendeli a cég hírlevelét, kommentál egyet a céges blogba, megadja az elérhetőségeit vagy egyszerűen növeli az oldal látogatottságát.

A konverzió azért fontos szempont, mert az AdWords-hirdetésben nem az a lényeg, hogy kismillióan lássák, hanem az, hogy egy bizonyos célcsoport ellátogasson a céged oldalára, és ott valami hasznosat csináljon – vagyis legalább tudd meg, hogy

a hirdetési kereted melyik fele lett kidobott pénz,

és tudj igazítani a reklámkampány paraméterein. A marketinges szakértők szerint fontos, hogy a céloldal, ahová a reklámra kattintó kilyukad, tartalmazzon minden információt pontosan ugyanúgy, ahogy a hirdetésben szerepelt. Fontos a könnyen áttekinthető, letisztult dizájn, mert a netezők általában nem szeretnek sokat keresgélni: átlagosan nyolc másodperc alatt döntik el, hogy a szájton maradnak-e, vagy hagyják a fenébe (és amúgy is, mindenki utálja az apróbetűs átveréseket).

A világosan áttekinthető, egyszerűen felépített oldal azért is fontos, mert a Google méri, hogy a hirdetésben megadott céloldalak milyen gyorsan töltődnek le a böngészőbe.

A hirdetés elkészítése után ki kell találni azokat a kulcsszavakat, amelyek triggerelik a hirdetést, vagyis megjelenítik a reklámot, ha az adott szavakra keres rá a guglizó. Itt a legfontosabb jól célozni: például a nagyváradi szállodai szobafoglalás hirdetéséhez a szimpla hotel kulcsszót megadni fölösleges, mert túl általános. Érdemes szinonimákban gondolkozni, és arra is tekintettel lenni, hogy az internetezők egy része nem gépel helyesen: épp ezért a kulcsszavakat célszerű rossz helyesírással (pl. a Z és a Y felcserélésével) is megadni, hogy ezek is aktiválják a reklámot.

Ezután azt kell megadni, hogy átkattintásonként legtöbb mennyit vagy hajlandó fizetni a Google-nak, ez legkevesebb 3 bani lehet, ami nagyjából egy dollárcentnek felel meg. Ez az érték a CPC.

A Google ugyanis versenyezteti a hirdetőit:

ha egy adott kulcsszóra többen határoztak meg hirdetéseket, akkor az kerül a listán feljebb, aki többet hajlandó fizetni, és akinek a hirdetése inkább minőségi. Ezt a Google a hirdető szövegének, megállapított kulcsszavainak relevanciája, a korábbi aktivitás, átkattintási arány alapján méri – de az összes tényezőt a cég nem árulja el.

Hogy hány baniért lehet kattintásokat szerezni, azt nehéz megállapítani, mert üzletáganként változik, de 15-80 bani körül már működik a dolog. Fizetni a Google-nak vagy előre lehet, úgy, mint a kártyás mobiltelefonok feltöltésekor: befizetsz egy keretet, és ameddig tart, hirdethetsz. Utólag is lehet a számlát rendezni, ehhez is olyan bankkártya kell, ami internetes fizetésre alkalmas.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!