Isărescu: a munkával kapcsolatos törvénykezés elavult

2008. szeptember 26. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A munkaerőhiány miatt nem kell félni attól, hogy a munkaadók ok nélkül kirúgnak valakit: épp ellenkezőleg, minden áron megtartanák a jó munkaerőt – mondta a szakember.

A munkával kapcsolatos romániai törvénykezés rugalmatlan és teljesen elavult – fejtegette egy előadásában Mugur Isărescu , a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója. A gazdasági szakember szerint a jelenleg érvényes törvénykezés a nagyarányú munkanélküliség esetén hasznos, most azonban, amikor a munkáltatók folyton munkaerőhiányról panaszkodnak, már kevésbé értelmes. A Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen tartott előadáson elhangzott még, hogy a munka törvénykönyve akadály a gazdasági fejlődésben; úgy hiszem, az egyik terület, ahol gyors strukturális reformra van szükség, az a munkával kapcsolatos törvénykezés: kevesebb bürokrácia, világos adózási törvények és úgy általában, kevesebb szabály – mondta. Isărescu szerint Romániában tabutémának számít

a munkaerő túlzott védelme,

illetve ennek szociális és gazdasági következményei. A munkaerőpiac elhagyásának korlátai ugyanakkor a munkaerőpiacra való belépést is korlátozzák. Ha megakadályozzuk a munkaadót, hogy megszabaduljon a fölöslegessé vált munkaerőtől, sokkal nehezebben alkalmaz új munkaerőt és használ ki egy kedvező piaci konjunktúrát – magyarázta a jegybank vezetője. Szerinte 3%-os munkanélküliségnél fölösleges amiatt aggódni, hogy a cégvezetők esetleg szubjektív okok miatt rúgják ki alkalmazottaikat. Épp ellenkezőleg, minden alkalmazó azon van, hogy megtartsa értékes munkaerejét – mutatott rá. Sokat beszélnek a minimálbérről, a fogyasztói kosárról, de senki nem figyel arra, hogy hogyan lehet a munka termelékenységét növelni annak érdekében, hogy a fizetések emelkedése fenntartható legyen – jelentette ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!