Az OTP Bank nem eladó, és év végére profitot fog termelni

2008. szeptember 23. – 17:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is stratégiai fontosságú a román piac a csoportnak. Az eladásról szóló értesüléseket kacsának nevezi a vezérigazgató.

Kacsának minősítette érdeklődésünkre a múlt héten a sajtóban megjelent híreszteléseket Diósi László , az OTP Bank Románia vezérigazgatója. A hír, hogy az OTP Romániát eladhatja a magyar bankcsoport, ha az önálló hitelintézetként nem fog jövedelmet termelni, a Business Standard hetilap múlt heti számában jelent meg, és a lap újságírójának a félreértéséről van szó, amelyet a bank vezetősége időközben tisztázott is az újságíróval – magyarázta az igazgató. Az OTP Csoport, Közép-Kelet Európa legnagyobb pénzügyi csoportja 2008. szeptember 18-án tartott befektetői napot Szófiában, Bulgáriában. Az eseményen az OTP Csoport felsővezetése tájékoztatta a résztvevőket a bankcsoport pénzügyi fejlődéséről és jövőbeni terveiről, a Business Standard jelen lévő sajtósa egy itt elhangzott kijelentést értett félre. Az eladásra vonatkozó értesülést már a cikk megjelenésének napján cáfolta dr. Urbán László , az OTP Csoport pénzügyi igazgatója is.

Az OTP kategorizál

Az OTP Csoport négy kategóriába sorolja érdekeltségeit: az elsõbe tartozik a magyarországi és a bulgáriai pénzintézet – ezek piacvezetõk és a legnagyobb profitot termelik –, a másodikba az ukrán és az orosz leányvállalat – ezek nagy növekedésben vannak –, a harmadik kategóriába a horvát, a román és a montenegrói – ezek fontos piaci szereplõk, jelentõs növekedési potenciállal. A negyedik kategóriába a szlovák és a szerb leányvállalatait sorolja a MOL, ezeket kínálja fel eladásra – sorolta fel Diósi László.

Az OTP Csoport stratégiai részének tekinti az OTP Bank Romániát – mondta el lapunknak Diósi, hozzátéve: ez az egyetlen eset a csoportnál, hogy gyakorlatilag zöldmezős beruházást eszközöltek – a RoBank 70 millió eurós eszközállományának és 15 fiókjának átvételével. Az OTP Bank Románia jelenleg

egymilliárd eurós eszközállománnyal,

százas nagyságrendú bankfiókkal és 1500 alkalmazottal rendelkezik. Annak ellenére, hogy nem tudta felvásárolni a CEC-et vagy a BCR-t, az OTP azért lépett piacra Romániában, mert stratégiailag fontos piacról van szó – mondta Diósi. Az OTP Csoport megítélése szerint Románia stabil gazdasággal és megbízható növekedési potenciállal bír a bankpiacon.

Az OTP Bank Románia pénzügyi eredményei éves alapon 30%-kal nőttek, a kiadás/bevétel aránya 50,8%-kal (az OBR történetében először volt 100% alatti, elérve a 95,9%-ot); a bank hitelállománya 54%-kal nőtt, megőrizve a hitelportfólió jó minőségét, míg a nettó hitelmarzsok 0,43%-kal nőttek.

Az OTP Bank Románia pénzügyi fejlődése a tervek szerint halad. A romániai leányvállalat az egyik legjelentősebb növekedést produkálta: 38%-kal javult az eredményünk, idén már profitot fogunk termelni – mutatott rá Diósi László.

A további félreértések elkerülése végett azt is leszögezte: az OTP azértadta el korábbana Garancia biztosítót, hogy tovább erősítse tőkehelyzetét – így az egyik legstabilabb tőkehelyzettel rendelkező pénzintézetté vált.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!