Zárva az orosz börze, zuhannak a tőzsdei indexek

2008. szeptember 18. – 18:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

180 milliárd dollárt pumpáltak a befektetési piacra. Noha a mai New York-i adatok biztatóak, a nemzetközi tőzsdei mutatók padlót fogtak.

Bár az amerikai Fed, az Európai Központi Bank, a brit és a japán jegybank 180 milliárd dollár készpénzt pumpált a befektetési piacra, az intézkedés nem sokat segített: a New York-i tőzsde ugyan javulást mutatott, ennek ellenére jelentős eséssel kezdtek az értéktőzsdék csütörtökön világszerte, az orosz tőzsde pedig ki sem nyitott. Azok után, hogy hétfőn történetének

egyik legnagyobb zuhanását

produkálta az amerikai részvénypiac, tegnap újra közel ugyanakkora mélyrepülést mutattak az indexek. A válság a világ tőzsdéire is kihatott, Moszkvában tegnap délben fel is függesztették a részvények kereskedelmét. A válság a bukaresti tőzsdén (BVB) is megmutatkozik: az utóbbi tíz évben jegyzett legalacsonyabb értékekkel kezdtek ma a fővárosi börzén. A szerdai záráshoz képest a mutatók tíz százalékkal estek, és annak ellenére, hogy a következő pár órában valamelyest javult a helyzet, a veszteségek így is nagyon magasak. A román brókerek szerint

általános pánik

uralkodott el, a legnagyobb öt, a BET-FI mutatóba csoportosított befektetési vállalat 7,80 százalékos veszteséget szenvedett. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója a nyitás utáni első tíz perc leforgása alatt 2,59 százalékkal esett, öt perccel később 3,25 százalékkal csúszott vissza. A kereskedés első 15 perce után a szöuli tőzsde fő mutatója, a Kospi is erősen veszteséges volt, értéke 3,26 százalékkal csökkent. A vezető New York-i tőzsdemutatók négy százalékot meghaladó csökkenéssel zártak tegnap, ez három éve a legalacsonyabb szint. Mára a New York-i határidős jegyzések

óvatosan biztatók:

tegnapi óriási tőzsdezuhanás után a helyi értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé csütörtök reggelre 0,32 százalékkal, a Nasdaq összetett mutatójáé 0,12 százalékkal, az S&P 500-asé pedig 0,54 százalékkal emelkedett. A nagy jegybankok összehangolt, ma bejelentett intézkedései azt célozzák, hogy mérsékeljék a rövid futamidejű dollárpiacon kialakult erősen likviditáshiányos helyzetet. Ennek eszköze, hogy nagy volumenű, összesen 180 milliárdot kitevő megállapodásokat kötöttek az intézmények az amerikai központi bank szerepét betöltő Feddel (az első hírekben még 360 milliárd dollár szerepelt, ezt később korrigálták a felére).Ez alapján az Európai Központi Bank (EKB) ma több mint 40 milliárd dollárt ad egynapos repoaukció keretében az európai bankoknak.

Az EKB mellett a brit központi bank, a Bank of England szintén 40 milliárd dollárt ajánl fel, mármint a csütörtöki első napra, az amerikai szövetségi tartalékbankrendszerrel (Fed) tavaly decemberben kötött és megújított csereegyezmény keretében. Szintén várható, hogy folytatja az aukciókat a következő napokban is.

A Svájci Nemzeti Bank is naponta tart dollárárverést a mai naptól kezdve egynapos lejáratra, naponta legföljebb 10 milliárd dollárt ajánlva fel, jelentette be a nemzeti pénzintézet.

A központi bankok a héten már több mint 100 milliárd eurót, fontot és svájci frankot öntöttek a piacra rövid lejáratokra. A nagyok mellett kisebb országok jegybankjai, például a norvég vagy a hongkongi is igyekeznek a piaci likviditást fokozni saját pénzpiacaikon.

forrás: mti, index, cotidianul

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!