Mikor adják el a maradékot a Romtelecomból?

2008. augusztus 13. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A választ az utódjára hagyja a Tăriceanu-kormány: ismét halasztódik a Romtelecom tőzsdére vitele. [kronológiával]

A négy éve húzódó Romtelecom-privatizációs történethez ezen a héten került újabb fejezet. Borbély Károly miniszter bejelentése szerint a 45,99%-os, állami tulajdonú részvénycsomagot nem az eredeti tervek szerint idén ősszel, hanem több mint valószínű, hogy 2009 tavaszán dobják piacra. A Tăriceanu-kormány mandátuma év végén jár le. A tárcavezető a nemzetközi piacokon kialakult kedvezőtlen hangulattal indokolta a halasztást. A másik ok az, hogy a Romtelecom többségi, 54,01%-os tulajdonosához, a görög OTE távközlési céghez bevásárolta magát a Deutsche Telekom (DT), de e tranzakció még nem zárult le. A német nagyvállalat az OTE 25%-át vette meg. A felvásárlás folyamán a DT meghatározó részesedéshez jutott nemcsak a Romtelecomban, hanem a Cosmote mobilszolgáltatóban is. Ezzel a DT újabb közép-kelet-európai hadállást épít ki a távközlési piacon Horvátország, Magyarország és Szlovákia után.

A DT-OT ügylet lezárása körülbelül három hónapba került.

Nem tudtuk beindítani a Romtelecom tőzsdei bevezetésének procedúráját mindaddig, míg ez a tranzakció le nem zárult. Továbbra is tőzsdére akarjuk vinni a céget, de nem megszabadulni akarunk a részvénycsomagtól, hanem a legjobb áron eladni, másrészt az is cél, hogy a társaság fel legyen rá készülve – nyilatkozta Borbély Károly.Az illetékesek egyrészt a Bukaresti Értértőzsdére (BVB) vezetnék be a Romtelecomot, másrészt valamelyik nemzetközi fontosságú börzére is. A legjobb árat mindenesetre úgy lehet elérni, ha az egész, állami kézben levő részvénycsomagot eladnák – a miniszter szerint ez a változat sincs kizárva, sőt.

A miniszter februárban azt jelentette be, hogy az állam a tulajdonában levő részvénycsomagból 10%-ot dobna tőzsdére 2008 őszén. Borbély most azt nyilatkozta, hogy készen áll a privatizációs tanácsadó kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárás dokumentációja, tehát másfél hónapon belül meglesz a tanácsadó is.

Áprilisban a fővárosi Boştină şi Asociaţii ügyvédi irodát választotta a minisztérium arra, hogy a tőzsdére vitel folyamatában jogi tanácsadással lássa el a céget. Az iroda megbízatása a közbeszerzési eljárás feltételrendszerének kidolgozására is kiterjedt. Elsősorban az a cél, hogy tapasztalattal bíró tanácsadót találjunk – mondja a miniszter.

A következő lépés az lesz, hogy a DT szeptember folyamán tárgyalni fog a romániai illetékesekkel – pontosabban a minisztérium vezetésével és a kormányfővel – miután Görögországban az OTE-tranzakció lezárult.

Jelenleg a német nagyvállalat megkezdte az OTE helyzetének átvizsgálását. Ezzel párhuzamosan a cég irányításában és menedzsmentjében is változások következnek. Az OTE ügyvezető igazgatóját a DT nevezi ki, de a korábbi igazgató is funkcióban marad még egy évig. A Romtelecom kapcsán a miniszter annyit mondott még el, hogy a cég menedzsmentjének idei stratégiai döntései változatlanok maradnak, illetve a DT stratégiai fontosságú döntések előtt meg kell szerezze a görög kormány egyetértését.

A Romtelecom tőzsdére vitelének viszontagságos története

2005. január 13. Tőzsdére viszi 46%-nyi Romtelecom-részvényét az állam, eladó a POSTelecom, a mobil- és kábelcégeknek szolgáltató Rádiókommunikációs Társaság (SNR) és jövőre a Posta is -jelenti be Nagy Zsolt, a nemrégiben megalakult Tăriceanu-kormány informatikai minisztere. A hírek arról szóltak, hogy a Romtelecom eladása növelni fogja a hazai tőzsde kapitalizációját, és az alkuszok szerint a jelenlegi tőzsdei játékosok képesek ekkora nagyságrendű felvásárlást végrehajtani.

2005. július 15. A kormány arról dönt, befektetési tanácsadót keres az állami részvénypakett tőzsdére vitelére. Szintén ezzel a módszerrel magánosítja a kormány a Postát és a Rádiókommunikácós Társaságot, a Radiocom-ot. A két utóbbi nagyvállalat teljes egészében állami tulajdonban van.

2005. szeptember 29. Tizenegy bankot és üzleti tanácsadó vállalatotkért fel első körbenaz Informatikai és Távközlési Minisztérium (MCTI), hogy vegyenek részt a privatizációs tanácsadásra kiírt közbeszerzésen.

2005. december 6. Emberemlékezet óta előszörcsökken a vezetékes telefon-előfizetők számaRomániában, jelenti be a távközlési szektor működését szabályozó állami hatóság, az ANRC.

2006. március 22. Új határidő:az eredeti tervekkel ellentétben némileg később, szeptember végéig tervezi az informatikai tárca bevezetni a bukaresti tőzsdére a Romtelecomot.

2006. július 27. A kormány elfogadjaa privatizációs tanácsadókkal kötött szerződést. A két nyertes a Credit Suisse Securities (Europe) Limited és a IEBA Trust.

2006. augusztus 8. Nagy Zsolt bejelenti, hogy a Romtelecom maradékának eladásaoktóber-november tájánkövetkezik be. A tranzakció a bukaresti tőzsde minden eddiginél nagyobb kibocsátása lesz – hangzik el.

2006. november 28. Kémkedéssel vádolja Sztamen Sztancsev bolgár származású üzletembert a főügyészség. Sztancsev a hatóságok szerint azért épített ki kapcsolatokat a gazdasági, illetve a távközlési minisztériumban, hogy privatizációs eljárásokról szóló, bizalmas információkhoz jutva hozza előnyös helyzetbe a Credit Suisse-t egy-egy tanácsadási pályázat benyújtásakor.

Privatizációs tanácsadási szerződéseket bundáztak meg a gazdasági és a távközlési tárca alkalmazottai. Codruţ Şereş és Nagy Zsolt miniszterek cáfolják az őket ért vádakat -foglalta össze az ún. kémügy első fejleményeita Transindex.

2006. november 30. Felmondaná megállapodásáta kormány a Credit Suisse-szel – jelenti be Nagy Zsolt.

2006. december 4. 300 millió eurót bukik az állam a Romtelecomon. Ha most akarná tőzsdére dobni részvénycsomagját az állam, több százmillió euróval érne kevesebbet, mint tavaly. A Romtelecom egyre ingatagabb helyzetben van – írja a Transindex a cég helyzetéről.

2007. március 19. Terhelő megállapítások nélkül, de az államfői bizottság rábólintott arra, hogytovább folyjon a nyomozásaz informatikai miniszter ellen. Nagy Zsolt szerint a testület jelentése „felháborítóan kétértelmű”.

2007. június 11. Traian Băsescu államfőfelfüggeszti tisztségébőlNagy Zsoltot, arra hivatkozva, hogy az RMDSZ-es miniszter ellen büntetőjogi vizsgálat folyik.

2007. szeptember 7. Konszolidálni kell a Romtelecomotés a Postát a további privatizáció előtt – így dönt Winkler Gyula, az új informatikai miniszter. Ennek első lépéseként értékelés készül az érintett cégekről, melyet egy minisztériumi munkacsoport állít össze.

2007. november 27. A kormány továbbra is el szándékszik adni a Romtelecomban levő kisebbségi érdekeltségét. A folyamat lebonyolítása érdekében az informatikai tárcaúj befektetési tanácsadó céget keres, mert a korábbi megbízatásnak lejárt a határideje.

2008. január 30. Elbocsátások: a Romtelecom bevétele2007 első kilenc hónapjában 2,4 százalékkal, tiszta nyeresége 53,1 százalékkal esett az előző esztendő azonos időszakához képest – ez indokolja azt a bejelentést, hogy a vállalat 2500 alkalmazottját szándékszik elbocsátani év végégig.

2008. február 29. Reméljük, hogy őszig befejezzük a [tőzsdei] bevezetési folyamatot -jelenti be Borbély Károly, az Országos Ifjúsági Hatóság volt vezetője, aki az Európai Parlamentbe távozott Winkler Gyulát váltotta az informatikai tárca élén.

2008. március 20. A német kapcsolat:A Deutsche Telekom lehet közvetve a Romtelecom tulajdonosa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!