Cărtureşti: hogyan lehet jó üzlet egy minőségi könyvesbolt?

2008. augusztus 13. – 13:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Cărtureşti több, mint könyvesbolt: Románia egyik legsikeresebb kulturális üzletlánca. De hogyan is működik?

A kulturális üzletláncot eleve a könyv falujaként (innen ered a helységnévre emlékeztető brand is), különleges kulturális térként képzelte el a két alapító, Nicoleta Dumitru és Şerban Radu. De ugyanakkor kőkemény üzlet is, mely 5 millió eurós forgalmat bonyolít le 2008-ban, összértéke pedig 20 millió euró körül mozog. Az összképet színesíti, hogy a vállalkozást szívesen felvásárolná több stratégiai befektető; illetve az is, hogy a Cărtureşti-et csináld magad! alapon hozta össze a két alapító, ráadásul úgy, hogy a hazai könyvkereskedelemben nehezen lehetne élesebb konkurenciaharcot elképzelni. Három évvel ezelőtt nem sokan fogadtak volna arra, hogy egy, a könyvesboltot a teázóval és a minőségi szuvenír- és ajándékkereskedéssel összekombináló hely tartósan életképes lesz Bukarest legdrágább sugárútján, a Magherun. Ott is nem akárhol, hanem egy 19. századi műemléképületben.

Eltelt a három év,

a könyvesbolt még mindig ott van. A Cărtureşti Bukarestben még két helyszínen működtet boltot: az Edgar Quinet úton, és legújabban a Román Népművészeti Múzeum (Muzeul Ţăranului Român) udvarában. Ez utóbbi a legtágasabb könyvesbolt a fővárosban.

Iaşi-ban, Kolozsváron és Temesváron a Iulius Mall bevásárlóközpontban működik Cărtureşti- a jászvásári plázában most költözik egy 600 négyzetméteres új helyre a bolt. Temesváron a belvárosban is van üzlete a cégnek, a Mercy utcában -

>> lásd étteremkritikánkat: Cărtureşti könyvesüzlet és teázó >>

Ez összesen hét helyszín. Az eredeti ötlet és szándék a Nicoletáé, a lényeg az volt, hogy más kommunikációs szabályok és értékek szerint működő közteret hozzunk létre, mint amilyenek akkor Bukarestben voltak – mondja Şerban Radu (36 éves).

A kilenvenes évek végén, mondja, amikor ők indultak, az volt a közhangulat, hogy csak az azonnali siker számít. Előfordult, hogy szégyennek számított, ha könyvvel a kezedben láttak meg az utcán – érzékelteti a miliőt az egyik alapító.

Az elkövetkező húsz évre tele vagyunk ötletekkel.

Nem ültettük gyakorlatba a felét sem annak, amivele eredetileg indultunk, és menet közben még bekerült más is – mondja Şerban Radu. A kulturális kontextus mellett az üzleti tér is megváltozott az évek alatt: a könyvkiskereskedelmi üzletág újjáéledt Romániában, így a Cărtureşti arra törekszik, hogy a profitot újrabefektetve folyamatosan növelje üzleti eredményeit, és bebetonozza a harmadik helyét a tavaly több mint 50 millió eurós forgalmú piacon.

Şerban Radu elmondása szerint korántsem voltak ilyen optimisták az indulás éveiben, 2000 környékén. Barátaik például – akiknek túlnyomó többsége könyvszerető és kultúrabarát – megpróbálták lebeszélni őket a vállalkozásról, annak ellenére, hogy szerettek volna egy ilyen könyvesboltot.

A két alapító beszámolója szerint ennek ellenére eldöntötték, adnak egy esélyt az ötletnek, de ezzel együtt pontosan kiszámolták, mennyi az, amit még veszteségként kibírnak.

A vállalkozás 15 ezer dollárral indult,

ami a 2000-res évek elején elegendőnek tűnt egy hasonló vállalkozáshoz, mivel bizományi rendszerben árusították a könyveket, vagyis nem volt kötelező előre fizetni az áruért. Két éven át mindketten megtartották a biztonság kedvéért korábbi munkahelyüket, de ennyi után már világos volt, hogy az új cég megáll a lábán, és teljes embert követel.

Az első üzlet a Quinet utcai volt, egy eredeti tulajdonosa által visszaperelt épületben, aki történetesen könyvtáros volt, így az idős hölgy rendkívül örült annak, hogy könyvesbolt nyílhat az ingatlanában. Szerencsénk volt – kommentálja most Şerban Radu. A bolt kéthavi előkészítő munka után, 2000 júniusában nyílt meg.

A márkanév kiválasztása is bonyolult volt. Az ötlet mindenképp az volt, hogy a név jelentsen is valamit. Eleinte Cărtăreştinek hívták a boltot, de változtatni kellett, mert erre kérte őket az egyik legsikeresebb kortárs prózaíró, Mircea Cărtărescu. Elmondása szerint túl sokan kezdtek neki gratulálni a könyves szakmából.

Aztán látva, hogy jól megy a bolt, ajándékba adta az egyik székét a Cărtureşti-nek – volt egy olyan projekt, melynek keretében Románia legnevesebb értelmiségijeitől kértek kölcsön ülőalkalmatosságokat.

Ami a brandinget illeti,

Şerban Radu elmondása szerint különösebb reklámtevékenységet nem folytattak, hanem egy adott eseményt vagy terméket promóztak. Mostmár talán Cărtureşti-feliratos homokzsákokat is el tudnánk adni, márcsak azért is, mert ilyent még nem csináltunk. De nem is szeretnénk sohasem – mondja a két alapító.

A legnezebb a 2002-es év volt, mikor a Quinet utcai első bolt túlságosan szűkké vált. A vállalkozók nem tudtak egyértelműen örülni annak sem, hogy jól fut a bolt: nem egészen egyezett az elképzeléseikkel az, hogy a könyvesbolt-teázó amolyan relaxációs hellyé vált, ahol főleg ünnepek idején ki lehetett pihenni a nagyvárosi rohanást.

A második üzlet az Arthur Verona utcában, egy, a két világháború között felhúzott épületben létesült, mely a Sturdza család tulajdona. A família vagy bankszékháznak vagy gyorsétteremnek adta volna ki a helyiséget, de végül a könyvesbolt maradt. Kettős nyereség volt, mert Şerban Sturdza építész vállalta el a belsőépítészi feladatokat. Az előkészítés 2003-ban kezdődött, és két évig tartott az üzlet kialakítása.

Az ország nyolcadik és kilencedik Cărtureşti-boltja Szebenben és Suceaván nyílik meg. Ez utóbbinak már biztosan a helyi Iulius Mallban bérelnek üzletfelületet – a plázakörnyezet ugyan különösnek tűnik, de a cég két főrészvényese szerint beválik a helyszín. A szebeni bolt üzleti partnerség keretében fog működni, akácsak a Iaşi-i, mely franchise-rendszerben nyílt meg, majd még szorosabbá vált a befektetővel a kapcsolat.

Várjuk a franchise-partnereket,

de a befektetés összege sokszor nagyobb, mint amekkorára üzletfeleink számítanak – mondják a Cărtureşti tulajdonosai. A bolt szükséges alapterülete 200 négyzetméter körül mozog. A kolozsvári üzlet is ekkora, és 200 ezer euró kellett hozzá.

A franchise

Egy szerzõdéses kapcsolaton alapuló együttmûködési forma. (A szó francia eredetû angol kifejezés, nem fordítható magyarra.) Többféle tartalma lehet, lényege egy olyan együttmûködési megállapodás, amelynek során a franchise-átadó (franchisor) egy értékkel bíró név, általában bejegyzett védjegy, valamint egy hozzá tartozó, értékkel bíró üzletviteli tapasztalat használati jogát adja át, a franchise-átvevõ (franchisee) pedig díj fizetésére köteles. (hu.wikipedia.org)

A vidéki terjeszkedésben a fő szempont az, hogy a nagyobb városok rendszerint ígéretesebbek, mint a kisebbek, és nem árt az sem, ha egyetemi városról van szó. További faktor a szóba jöhető üzletfelület nagysága: legyen minél nagyobb, de még az elfogadható négyzetméterárakon belül.

A cég elve az, hogy a vásárlók tartalmasan töltsék el a szabadidejüket a boltban, és ehhez a tágasság is hozzátartozik. A két főrészvényes legszívesebben nem is boltként, hanem köztérként emlegeti a helyiségeket. (Papíron van terv 2000, vagy akár 20 ezer négyzetméres üzlethelyiség kialakítására is – ez utóbbi tényleg a megálmodott könyvesfalu lenne.) Hogy ki mivel foglalkozik a Cărtureşti menedzsmentjében, az nincs kőbe vésve, annak ellenére sem, hogy mostmár a döntéseket hat személy hozza meg.

Nicoleta Dumitru (32 éves) főleg a pénzügyi részével foglalkozik a vállalkozásnak, hat évnyi tapasztalata van az üzleti tanácsadásban. Şerban Radu főleg a beszerzéssel – ideértve az importot és a kizárólagos jelleggel forgalmazott árukészletet is – foglalkozik, továbbá az üzlethelyiségek kialakítása, az építészekkel és a kivitelezőkkel való munka is az övé. Elmondása szerint jól jön, hogy korábban volt egy kis antikváriuma. Tulajdonképpen onnan jön az egész, hogy

mindig is sokat olvastam. Most is – mondja.

Terjeszkedésre szükség van, mert a konkurencia kezdi átvenni a Cărtureşti-modellt. A Humanitas (mely a kilencvenes években alakította ki Románia egyetlen minőségi könyvesbolthálózatát) új, 300 négyzetméteres mintaboltot nyitott Szebenben, egy 19. századi épület alagsorában, melyet a Szebeni Ortodox Mitropolia bocsátott a cég rendelkezésére.

A kávézóval és olvasósarokkal ellátott üzlethelyiség kialakítása két évbe és 300 ezer euróba került. (A cég korábban temesváriJoc Secundcímű boltjában is nyitott egy kis kávézót.)

A legnagyobb konkurens viszont az RTC holding tulajdonában levő Diverta üzletlánc, melynek számos nagyvárosban van könyves- és papíráruboltja, cd- és dvd-, valamint koncertjegyárusítással, továbbá számítástechnikai részlegekkel kiegészítve. A lánc legnagyobb üzletét pont a Magheru sugárúton, a Cărtureşti közelében nyitja meg, és felvásárolta a Dalles teremben működő Noi könyvesboltot, melynek kialakításával szintén a Cărtureşti közönségét célozza meg.

Mozgások a romániai könyvpiacon 2008-ban

A könyves piac legnagyobb szereplõje az RTC , mely többek közt a Diverta üzletlánc tulajdonosa. A cégnek kizárólag könyvet árusító boltja nincs, papíráruháza viszont annál több (de a holding része egy szállítmányozási és logisztikai cég, a TCE, egy ruhabolt és egy számítástechnikai vállalkozás is).
A cég 2008 áprilisában vásárolta fel a legfontosabb könyvimportõr, a Noi többségi részvénycsomagját, ezzel elérve a 25-30%-os részesedést a könyvpiacon. A Noi forgalma tavaly 4 millió euró volt. Az RTC-csoport könyves tagja, a Diverta 2007-ben 12 millió eurós forgalmat bonyolított, idénre 25%-os bõvülésre számítanak.
A Humanitas könyvkiadó és -forgalmazó csoportot 1991 februárjában alapították, igazgatója Gabriel Liiceanu filozófus. Ez volt az ország elsõ privatizált kiadója, az Editura Politicã romjain jött létre. A cégcsoport tagjai továbbá: a Humanitas Educaþional tankönyvkiadó, a bolthálózatot mûködtetõ Librãriile Humanitas, a Humanitas Multimedia és a regények kiadására specializálódott Humanitas Fiction.
A csoport forgalma 2007-ben tízmillió euró volt, így a piac második számú szereplõje 2008-ra 11,5 milliós forgalomra számít. A Humanitas 17 boltot mûködtet, melybõl három Bukarestben, 14 a nagyvárosokban mûködik.

A Cărtureşti üzleti forgalma jelenleg 5 millió euró.

A romániai könyvforgalmazók bruttó profitja 33-34% körül mozog (a közvetlen import kicsit emel rajta), de a nettó nyereség nem haladja meg a 3%-ot. Vagyis 5 millió eurós forgalommal 150 ezer euró tiszta nyereséget lehet elérni.

A cég fő célja jelenleg az, hogy a bruttó profitot 40%-ra növelje. Ezt a szintet a Diverta valószínűleg már eléri, mert a nagyobb terjesztési kapacitás miatt előnyösebb helyzetből tárgyalnak a kiadókkal, a nagybani kereskedőkkel, plusz több is a forrása új üzlethelyiségek kialakítására. A Diverta igazgatótanácsi elnöke, Dan Roşu ehhez annyit tesz hozzá, hogy noha mindkét cég ugyanazon a gyorsan fejlődő piacon működik, eltérő koncepciókról van szó.

A Cărtureşti két tulajdonosa egyébként nyitott az esetleges befektetők fele – az üzlet értéke most 20 milló euró körül mozog.

Volt olyan befektető, mely teljesen felvásárolta volna a bolthálózatot, de Dumitrut és Radut inkább a fejlesztéshez szükséges tőkeapport érdekelné, anélkül, hogy a márkanév értékét tönkretennék. Addig is, amíg egy ilyen üzleti partner jelentkezik, el vannak foglalva a két, idén megnyitandó üzlet, egy nagy, központi raktár és a saját könyvterjesztői hálózat kialakításával.

Forrás: Target magazin

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!