Teljes csőd tévében hirdetni a bankoknak?

2008. augusztus 11. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alig lehet tévéreklámmal új ügyfeleket szerezni, derül ki egy belső használatra szánt pénzintézeti elemzésből.

Noha országos szinten ugyanannyi lakáshitelszerződést kötnek a bankok, mint tavaly – sőt, néhány vidéken nőtt is a hiteligénylők száma – a lehívott hitelek száma 28%-kal kisebb 2007-hez képest. Az adat egy olyan, belső használatra készült banki felmérésből derül ki, melyet a tíz legnagyobb romániai bank egyikének lakossági részlege készített. A felmérés néhány eredményét blogjában közölte Dan Popa , a Business Standard gazdasági napilap újságírója, de a forrásról további részleteket nem közölt, csak annyit, hogy az egyik vezető bank bukaresti központja állította össze a bankfiókok információi alapján. A felmérésben különben a meg nem nevezett pénzintézet saját, 2008 januárja és júliusa között sugárzott reklámjainak a hatékonyságát is elemezte. Az eredmény kiábrándító – legalábbis a kampány megrendelője szempontjából. Noha a szpotok a legnézettebb tévéadókon, főműsoridőben futottak, elhanyagolható mértékben nőtt azok száma, akik ebben az időszakban bementek valamelyik bankfiókba, és igénybe vették a pénzintézet valamelyik szolgáltatását. A felmérés szerint az új ügyfelek közül mindössze 5%-ot vonzottak a bankba a reklámok, ami megkérdőjelezi a tévés reklámkampányok hatékonyságát.

Visszatérve a hitelekhez: a lehívott kölcsönök száma azért csökken, mert az ügyfelek hosszabb ideig keresik azokat az ingatlanokat, melyeket a hitel segítségével meg akarnak vásárolni.

A legtöbben 68 ezer eurónyi hitelt igényelnek,

és azért nem használják fel rögtön, mert arra számítanak, hogy az ingatlanárak tovább fognak csökkenni. A felmérés mellékletében a banki alkalmazottak elmondják, néhány naponta felhívják az ügyfeleket, hogy megvan-e már a kérdéses ingatlan, ami a hitelmegállapodás garanciája lehetne, de ők általában arra hivatkoznak, hogy inkább még kivárnak.

A felmérés szerint a lakáscélú ingatlanok és telkek ára az elkövetkezőkben stagnálni fog, míg 2012-től ismét emelkedés várható.

Hogy a piac megtorpant, alátámasztják a CB Richard Ellis/Eurisko ingatlantanácsadó iroda szakértői is. Mivel a használt lakások ára egyik hónapról a másikra valamelyest csökkent, az új lakást vásárolni szándékozók is igyekeznek elhalasztani a vásárlást, arra számítva, hogy a piac korrigálja az árakat.

Így a lakóparkokban épült lakásokat nehezebben lehet eladni, egyre több befektető gondolkodik a romániai üzlet felszámolásán. Ha ez a kivonulás valóban megtörténik, hatalmas űr keletkezik a bukaresti ingatlanpiacon,

ahol 200-300 ezer új lakásra lenne kereslet.

Ionuţ Bordei , az Eurisko elemzője azt állítja, csodában reménykednek azok, akik egy-két héttel vagy egy hónappal elhalasztják lakáshitelük effektív felhasználását. A várakozás azért marad valószínűleg eredménytelen, mert az építési költségek magasak, sőt folyamatosan nőnek, így nem valószínű, hogy az új lakások ára számottevően csökkenhet. És ha a vásárlókedv visszafogottsága miatt sok befektető lemond nagybani lakásépítési terveiről, a kínálat tovább szűkül, ami áremelkedéshez vezet.

A már említett, belső használatra készült banki felmérés arra is kitért, hogyan próbálják átverni a hiteligénylők a pénzintézeteket, és százalékban is megadja, melyik trükk milyen nagyságrendben fordul elő.

A csalási toplista így néz ki:

1. Egy nemrég megalapított cég alkalmazottjaként jelentkezik az ügyfél. Fizetése jóval magasabb annál, mint amennyit a beosztása indokolna, bérét az utóbbi hónapokban többször és jelentősen emelték – 35% 2. Egyszemélyes kft. vagy kisvállalkozás munkaszerződéses alkalmazottja az ügyfél – 26% 3. Olyan cégek, amelynek adataival több hiteligénylés érkezett, mint ahány alkalmazottja a vállalkozásnak egyáltalán létezik a pénzügyminisztérium vagy egyéb, céginfós adatbázisok szerint – 24% 4. Olyan cégek, melyeknek csak mobiltelefonszámuk van – 6% 5. A vonalas telefon előfizetőjének neve vagy címe nem egyezik a munkaadó adataival – 5% 6. A hitel igénylőjének irataiban ellentmondásosak a munkaviszonyáról szóló információk – 4%

A jelentésből kiderül, hogy ezeket a módszereket a hitelbírálat során már kiszűrik a bankok alkalmazottai, sőt volt olyan eset, amikor csalás gyanújával a rendőrséghez fordultak.

A jelentés egy olyan esetet idéz, mikor egy ügyfél havi 8000 eurós bérnek megfelelő fizetési igazolással érkezett. A hitelbírálónak feltűnt, hogy ez kicsit sok egy három éve létező kft. esetében. A cég ellenőrzésekor kiderült, hogy az rajta van a rossz adósok adatait gyűjtő központi hitelinformációs rendszer (BC) listáján, és az is, hogy a vállalkozás a hitelt igénylő édesanyjának tulajdonában van.

Előfordult olyan is, hogy egy ötfős vállalkozás adatait feltüntetve nem kevesebb, mint 48-an igényeltek bankhitelt. Ez esetben is rendőrségi ügy lett a dologból – derül ki a felmérésből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!