Konstanca, Fekete-tengeresen és fehéren

2008. augusztus 7. – 20:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanásszerűen fejlődik az ingatlanpiac a városban, de a kikötő lehetőségeit modernizáció nélkül nem lehet kihasználni.

Nem kellett hosszan gondolkozniuk azoknak, akik Konstanca hosszú távú fejlesztési tervét összeállították. A város a Fekete-tenger egyik meghatározó kikötője, így az utóbbi években látványos fejlődésnek indult iparágak mind a kikötőhöz kapcsolódnak. Ilyen az energetika, a petrolkémiai ipar, a nehézipar – ezen belül a hajóépítés és -javítás –, továbbá a villamosenergiatermelés és -szolgáltatás. Egyáltalán nem tett rossz lóra az sem, aki logisztikai központba, raktárbázisokba és silókba fektette a pénzét Konstancán, ugyanis Románia nyersanyagbehozatalának és -kivitelének nagyrésze a kikötővárosban zajlik – sorolja a sikerterületeket Daniel Anghel , a PricewaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó iroda adóosztályának vezető menedzsere a BIZ Magazin kérdésére (megjelent a lap 157. számában). Amiben igazán rosszul áll a mintegy 300 ezres város, az a gépgyártás.

Az ingatlanpiacon viszont igazi boom zajlott le az utóbbi években,

és az iparágban további jelentős potenciál vár kiaknázásra. Jelenleg A kategóriás irodaházakból van hiány a városban. Az ingatlanfejlesztések ütemére jellemző, hogy 2006-ban a Reas lengyel ingatlanpiaci tanácsadó cég adatai szerint háromszor olyan ütemben zajlottak az építkezések Konstancán, mint Bukarestben (az elkészült négyzetmétereket egy lakosra számítva).

A városban nem kevesebb, mint tíz lakótelep és lakópark épült: a Mamaia Summerland és a Mamaia Beach Residential, a Spectrum Residences, a Tomis Plus Residences, a Neocity Residences, a Flamenco Residences, a Sunrise Residences, a Solaris Tower és a Central Apartments. Ezen felül 2007-től a Sunrise Investments nevű társaság 400 épületből álló lakóparkot épít a város közelében Del Sole néven.

A konstancai fejlődés másik záloga a szabadkereskedelmi övezet, ahol meglehetősen előnyös logisztikai központot kialakítani, mert a vámszabad területen a szokásos vámok megfizetése nélkül lehet raktárkészleteket kialakítani. A szabadkereskedelmi övezetbe importált vagy azon belül eladott áruk ráadásul áfamentesek.

A legfontosabb befektetők számára az előnyös földrajzi fekvés, a kikötő megléte, a kontinentális plató földgáz- és kőolajkészletének kiaknázása és a borászat-szőlészet lehetőségek volt a legfőbb vonzerő. A mínuszok közé tartozik az, hogy a városban ipari park nem működik, és bővíteni kéne a szabadkereskedelmi övezetet. A kikötő lehetőségeit pedig

alapos modernizáció nélkül nem lehet kihasználni.

A legfontosabb, Konstancán jelen levő cégek a következők: a Rompetrol Rafinare kőolajfinomító, az állami részvénytársaságként működő Oil Terminal, a hajóépítő Daewoo Heavy Industries Mangalia, az étolajat gyártó Argus, a kikötőt működtető Convex, Dubai Port, Socep, az E.on és az Enel energiaszolgáltató.

A városban 15 kiskereskedelmi bevásárlóközpont működik, ezek közül öt a diszkontáruház, négy szupermarket, három cash&carry raktáráruház és három a hipermarket kategóriába tartozik. Ezenfelül Konstancán két mall (pláza) van, a Tom kereskedelmi központ és a Tomis Mall.

Konstanca adatlapja

Kezdõ fizetés Minimum: 200-230 euró Átlag: 300-350 euró Maximum: 400-450 euró
Középvezetõi fizetés Minimum: 600-650 euró Átlag: 700-800 euró Maximum: 900-1400 euró
Irodák átlagos bérleti díja (nm/hó) Belvárosban 15, a belváros szélén és a többi negyedben 10-12 euró
Kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díja (nm/hó) Utcára nyíló üzletekben 40-60 euró négyzetméterenként, bevásárlóközpontokban 37-40 euró
Befektetésre érdemes területek irodaházak, logisztikai központok, raktárbázisok, turizmus
(Az adatok a Professional, illetve a Cushman & Wakefield Activ Consulting jelentéseibõl származnak)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!