Egyre több és jobb vörösbort isznak a romániaiak

2008. augusztus 6. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországiaknak betett kicsit a gazdasági recesszió, de még bírják, az évi fejenkénti borfogyasztást tekintve három literrel előzik le Romániát.

Románia bortermelésének 60 százaléka a fehér borokra alapszik, azok közül is leginkább az édesebb nedűk a felkapottabbak. Ovidiu Gheorghe , a Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége elnöke szerint azonban az uniós csatlakozás után a lakosságot egyre inkább befolyásolták a külföldi trendek, ami a borfogyasztást illeti: ez azt jelenti, hogy a korábban közkedvelt félédes, félszáraz borok helyett

egyre inkább a szárazak lesznek népszerűek.

És bár a fehér bor nem veszítette el első helyét, a vörös feltörekvőben. Ez abból is látszik, hogy egyre nagyobb területeken termelnek kékszőlőt. A fogyasztói szokások megváltozásának egyik oka az egészségügyi szempontok előtérbe kerülése. Napi egy pohár száraz vörösbornak jótékony hatása van a szervezetre, s az orvosok ajánlásait megfogadó borfogyasztók – a reklámoktól is befolyásoltan – egyre több vörösbort vesznek. A cukorfogyasztás mérséklésére buzdító társadalmi célú felvilágosító hirdetések is a vörösbor térhódításának kedveznek – mondja Ovidiu Gheorghe.Ami az árakat illeti, a romániai fogyasztók igényesebbé váltak. Az utóbbi években egyre inkább

előnyben részesítik a jó minőségű borokat

– ennek következtében megugrott a palackozott bor fogyasztása. 2007-ben 10 százalékos növekedést mértek ezen a piacon, és a tendencia folytatódik.

A romániai borpiac 450 millió eurós, ez hatmillió hektoliter megtermelését jelenti évente. Ennek fele kerül piacra, kétmillió hektoliter házi fogyasztásra, a többit exportálják. 16 millió borfogyasztó él az országban, akik átlag évente 30 literrel isznak meg – ez jóval kevesebb, mint a franciák fejenkénti 59 vagy a spanyolok 47 litere.

Jelenleg egyébként a Vinexpo kutatásai szerint Franciaország és Olaszország a világ legnagyobb borfogyasztója a globális borfogyasztás 12,7, illetve 12,6 százalékával. Őket követi az Egyesült Államok (11,1), Németország (10,3), illetve az Egyesült Királyság (5,4). Argentína, Spanyolország, Oroszország, Románia és Kína egyaránt 2,2 százalékkal járul hozzá a globális fogyasztáshoz. Kína tavaly csatlakozott a „világ tíz legnagyobb borfogyasztója” klubhoz, de az előrejelzések szerint Hongkonggal együtt a világ nyolcadik legnagyobb borfogyasztója lesz 2012-re. Persze érdekes, hogy

22 millió ember ugyanannyi bort iszik meg, mint 1,3 milliárd.

Ennél az országrangsornál relevánsabb az az adatsor, amely az egy főre eső évi fogyasztást méri. A Wine Institute honlapján 2005-ös adatra bukanunk : ezek szerint a legtöbb bort fejenként a Vatikánban isszák, 62 litert évente. Az olaszok 48, a magyarok 33, a románok 26 literrel fogyasztottak fejenként átlagosan.

A Gfk. Piackutató legutóbbi felméréséből kiderül, csökkent 2007-ben a magyarországi háztartásokban a borfogyasztás, a lakosság 2006-hoz képest 5,9%-kal kevesebbet költött otthoni fogyasztásra vásárolt borokra. Az értékbeli csökkenés 11,5 százalékos mennyiségi csökkenéssel párosult – írja a Bormarketing.hu .

Ezt a csökkenést leginkább az asztali borok forgalmának visszaesése okozta, de a magyarországiak a magasabb árú minőségi termékekből is 5 százalékkal kevesebbet vásároltak. A háztartások csaknem 40%-a vásárolt legalább egyszer minőségi bort a 2007-es év során. A magyarországiak leginkább diszkontokban (30,5 százalék), hipermarketekben (27,8), szupermarketekben (11,8), illetve független kisboltokban (6,3) vásároltak. Az on-line magazin szerint a borfogyasztás csökkenése egyértelműen összefüggésbe hozható

a tavalyi év során bekövetkezett gazdasági recesszióval.

Mégis, az egy főre eső, évente megivott mennyiség most is magasabb a romániai átlagnál: 33 liter volt 2006-ban is, írja a Kisalföld.hu a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva. Az elmúlt tizenöt évben a mélypont 1995-ben (26 liter/fő), a csúcs 2002-ben (34 liter/fő) volt.

Romániában a legkeresettebb bor a Grasa de Cotnari, ezt követi a Muscat Ottonel (Muskotály) és a Feteasca Regală (Királyleánka). A legismertebb pincészet az országban a Murfatlar. Az uniós piacon helytállni nehezebb, Ovidiu Gheorghe szerint a siker titka az lehet, ha a termelők a tradicionális román borokra állnak rá. Szakértők szerint a hagyományos helyi boroknak lehet a legnagyobb esélyük az uniós színtéren.

A romániai borfogyasztó profilja:

bort elsősorban a fiatalok fogyasztanak. A fogyasztók 60 százaléka hűséges borivó, ami azt jelenti, hogy legalább hetente megiszik egy pohárkával. Akik a fehér vagy rosé borokat kedvelik, gyakran vegyítik azt vízzel; a vörösbor-kedvelők tisztán és szárazan isszák kedvenc italukat. A tipikus borfogyasztó 35 év alatti, nem házas, dinamikus életvitelű, gyakran jár szórakozni társaságba, szeret tévézni, főképp a szórakoztató és zenei műsorokat kedveli. Megelégszik azzal, amije van, ám mégis hajlamos új dolgokat kipróbálni, mert szeret a mának élni, divatos és különleges lenni. A szórakozás mellett elsősorban a karrierje érdekli.

A középosztály vagy az ennél alacsonyabb jövedelműek 25 százaléka, míg a jobb anyagi helyzetben lévők, felsőfokú végzettségűek 40 százaléka vörösbort fogyaszt: ők azok, akikhez elérnek az egészséges életmód fontosságát hirdető felhívások és reklámok.

Forrás: Cotidianul, Kisalföld.hu, Bormarketing.hu, Wineinstitute.org

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!