A rohadt drága kormányzati honlapok versenyében Románia nyert

2008. június 27. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2,5 millió euró az ára, de csak 80-an nézik naponta, mi az? Egy állami szájt vállalkozóknak.

200 millió forint – a magyar kormány szóvivői irodájának válasza szerint ennyibe került egy új kormányzati kommunikációs szájt, a kormanyszovivo.hu létrehozása. A költségek mértékére a Reakció.hu (a polgári underground lapja) kérdezett rá. A kormányszóvivői iroda adatai szerint csak a szerverek és az adattároló egységek ára bruttó 80 millió forint volt. Ehhez a tervezés, a rendszerintegráció, a folyamatkialakítás, a szabályozás, az adatfeltöltés, az oktatás, és a kapcsolódó szolgáltatások ára adódik hozzá, amely bruttó 100 millió forint. A rendszer szállítója a Synergon, valamint a HP Magyarország volt, a két céget központosított közbeszerzési eljárással választották ki 2007. májusában.

A botrány azóta is dagad a magyarországi blogokon, az online és a nyomtatott sajtóban. Szakemberek finoman fogalmazva is

eltúlzottnak tartják a szóvivői oldal költségvetését.

Van olyan kalkuláció, mely szerint – arra alapozva, hogy a szóvivői sajtótájékoztatókat nem szokták megrohamozni az újságírók, tehát a szájtnak sem lehet túl nagy forgalma – akár 10-20 millió forintból is kihozható lett volna a honlap. A kevésbé radikális költségleszorítással számoló szakértők is 50-80 millió forintos összköltségvetésről beszélnek.

Több olyan vélemény is előkerült, melyek szerint maga az oldal teljesen fölösleges: bőven elég lett volna Magyarország elektornikus kormányzati portáljához, a magyaroszág.hu-hoz illeszteni egy újabb rovatot. A fő érv az, hogy e-kormányzat oldala nagyon látogatott szájt, tehát itt elhelyezve a kormányszóvivő.hu is nagyobb nézettségre számíthat, mint egy külön létesített és alig ismert szájtként.

A tartalmi kritika pedig úgy szól, hogy annak a hírmennyiségnek, ami felkerül a kormányszóvivői oldalra, felesleges egy külön szájtot építeni. A honlapon valóban kissé fúj a szél, kevés az eredeti tartalom: például a kormányprogramra csak egy link mutat. Ami pedig tartalmasabb, vagyis a kormányszóvivők élőben követhető sajtótájékoztatói, az csak a szakma számára elérhető.

Sok kifogás éri a fejlesztés koncepcionális oldalát is. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb volna például egy kormányzati YouTube-csatornát indítani, ahol a polgárok megnézhetik

és akár kommentálhatják is a kabinet bejelentéseit.

Ül a szóvivő és vele szemben a tömegmédia néhány kiválasztott képviselője – nos, ez a 20. század közepének kommunikációs stílusa, aminek rég leáldozott – így szól a kritika, felemlegetve, hogy a magyar kormánypárthoz, az MSZP-hez elvileg közelálló brit Munkáspárt minden mozgóképes anyagát a one-and-only videómegosztón tárolja.

Ennek a logikája egyszerű: sokkal hatékonyabb ott jelen lenni, ahol több tízmilliós közönségre számíthatsz, mint meggyőzni a tízmilliónak a töredékét, hogy látogasson el a te oldaladra.

Ezen felül a blogokban az oldal technikai részét is kritizálják: a sajtós jelszavak csak többnapos késéssel érkeznek meg az igénylők postaládájába, az oldal gyengén teljesít a webstandard-teszteken, és korábbi verziója szétcsúszott az Internet Explorer még mindig széles körben használt régi, 6.0-s verziójában.

>> Az Index.hu összeállítása: Kormányszóvivőponthu: atomrakétával verébre

Amin a szakemberek vagy röhögnek, vagy értetlenkedve pislognak, az az a tény, hogy a kormányszóvivői iroda 4,1 millió forintért licencelte a MySQL adatbáziskezelő rendszert – ami ingyenes, nyílt forráskódú fejlesztés és vállalati szintű terméktámogatással együtt sem került volna többe egymilliónál.

Ami az oldal grafikáját illeti,

az semmi különöset nem tartalmaz néhány Photoshop-közhelyen kívül. Mindez miért került 200 millió forintba, azaz mintegy 840-850 ezer euróba? – járja be a kérdés a magyar sajtót.

Természetesen az ellenzéki kommunikáció is ráharapott a témára. Cser-Palkovics András, a Fidesz szóvivője június 15-én azt jelentette ki, a kormányszóvivő.hu-t gyártó cégek között ott van Honti Pál, Gyurcsány Ferenc korábbi üzlettársa, cégeinek vezetője, aki 9 millió forintot keresett ezen az üzleten.

A kritika-sorozatra így válaszolt Budai Bernadett kormányszóvivő az oldalon is követhető videóközvetítésben:

(részlet a június 19-ei tájékoztatóból)

Én magam természetesen nem ismerek minden tételt, ami a kormanyszovivo.hu beszerzéséhez kellett. Ugye itt nagyon sok szerverrõl volt szó, hardver, szoftver részét is be kellett szerezni ennek a portálnak.
Egyébként, hadd oszlassak, ha már itt tartunk, egy félreértést el, mégpedig azt, hogy nem pusztán két honlapról van szó, hanem itt egy rendszerfejlesztésrõl van szó, egy nagyon jelentõs rendszerfejlesztésrõl van szó. Nem pusztán az a két honlap, ami bejön egy kattintásra, ha azt nagyon alaposan tanulmányozzák, és remélem, hogy ahogy elõrehaladunk az idõben, egyre alaposabban lehet tanulmányozni, akkor azt látják, hogy ez egy nagyon jelentõs, azt gondolom, hogy Magyarországon talán nincs is, vagy legalábbis nem sok ilyen szintû honlap van, vagy ilyen szintû rendszer, informatikai rendszer van.

A történet romániai változata még több pénzről szól.

A kis- és középvállalkozások működésének támogatására szánt esimplu.ro nem hat, hanem hétszámjegyű összegbe, 2,5 millió euróba került, de a működésbe lépése, 2007 szeptembere utáni első hónapokban csak napi 70 látogatót regisztrált (ennyit pedig egy teljesen ingyenesen létrehozott bloggal is elérhet bármely állampolgár egy-két hónap alatt).

A költségek azért tűnnek hatalmasnak, mert számos nyugat-európai és egyesült államokbeli vállalat rendel honlapgyártást romániai web- és szoftverfejlesztő cégektől. (Az eljárás neve outsourcing , azaz kiszervezés.) Az ilyen szerződések jó, ha elérik az 5000 eurós értéket, de jellemzően a megbízatások ennél kisebb összegekről szólnak – írja a Capital üzleti hetilap az esimplu.ro kapcsán.

Az összképhez tartozik, hogy az oldalon hat rovatba rendezve több a tartalom, mint az kormányszóvivő.hu-n, viszont ennek egy része adatbázishiba miatt nem elérhető. Ilyen például a Romániai vállalkozások című fejezet dokumentumok része .

Lehet, ennek is köszönhető,

hogy az oldal egyedi látogatóinak száma májusban mindössze 2458 volt, ami átlagot számolva azt jelenti, hogy 81-en nézték meg naponta (összehasonlításként, a Transindexnek hetente 76-77 ezer látogatója van ). A rendszer működtetéséhez ehhez képest 15 darab szervert, egy Oracle adatbáziskezelőt, öt laptopot, öt monitort, egy projektort és két nyomtatót szereztek be.

Igen nehéz a technikai részletek nélkül bemérni, mennyibe kerülhetett a kis- és közévállalkozós szájtot kiszolgáló hardverkörnyezet. Tény, hogy HP ProLiant vékonyszerver t már 1200 dollárért is be lehet szerezni. Egy ilyen gép négymagos Intel Xeon processzorral érkezik, és memóriája 48 gigabájtig növelhető.

(részlet az Oracle reklámszövegébõl)

Mivel az Oracle Database 10g a világon az elsõ olyan adatbázis-kezelõ, amelyet kimondottan a grid computing alapú számítóhálókra terveztek, az Enterprise Edition használatával jelentõsen csökkenthetõk az informatikai infrastruktúra költségei, hiszen az olcsó, szabványos hardverösszetevõk sokkal hatékonyabban hasznosíthatók közösen megosztható erõforrásokként.

Az Oracle Database 10g Enterprise Edition adatbáziskezelő ára vagy 40 ezer dollár, ha egyprocesszoros szerverre telepítik, vagy pedig nevesített felhasználónként 800 dollár (processzoronként legalább 25 felhasználóval). A szoftverrendszer erőforrásait jellemzi az az adat, hogy gépes akár 8 exabájtos adatbázisokat is kezelni – ez 8 milliárd gigabájtot jelent.

Tény viszont, hogy a kormányzat a kis- és középvállalkozós honlapot nem romániai közpénzből finanszírozta, hanem az unió előcsatlakozási programja,

a Phare fizette ki rá a két és félmilliót.

A projekten 13 hónapig 46 szakember dolgozott (közülük 15-en külföldiek és 31-en hazaiak); de a látogatottsági adatokat figyelembe véve idén tavasszal az oldal felfrissítése mellett döntöttek, ami újabb egymillió euróba kerül. A esimplu.ro-ra megítélt Phare-pénzeket különben a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium (MDLPL) szerződi le.

Az átszervezés és márkanévváltás ( rebranding ) folyamatát egy jogilag nemkormányzati szervezet, a Posztprivatizációs Alapítvány (FPP) fogja irányítani. Az alapítványt az Európai Bizottság és Románia kormánya hozta létre – mondja Péter Barna, a szervezet ügyvezető igazgatója.

A közeljövőben a szájton a cégek társadalmi felelősségvállalásáról szóló rovatot fognak indítani, lesz vitafórum, a cégek miniszájtokat hozhatnak létre, lesz e-learning rész és egy teljesítménymérési ( benchmarking ) funkció, ahol a kis- és középvállalkozások összevethetik eredményeiket.

Arra a kérdésre, hogy romániai webfejlesztő vállalkozások 100 ezer euró alatti összegért is elvállaták volna a projektet, és ehhez képest miért került 2,5 millióba, Péter Barna azt válaszolta, hogy egy ilyen rendszerrel számolva az összeg megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Az összképhez tartozik, hogy európai pénzalapok felhasználási módját ellenőrző testületek nem elemezték, hogy a projekt sikeresnek mondható-e vagy sem.

De hogy néz ki a részletes költségvetés?

A szájt neve eredetileg business-entrepreneur.ro volt. Fejlesztését egy három-négy évvel ezelőtti megvalósíthatósági tanulmány alapján kezdték el. Hogy ez mibe került, nem tudni. A szájtot a 6,3 millió eurós összköltségvetésű Technikai segítség a romániai kis- és középvállalkozói szektornak c. Phare-projektből kezdték fejleszteni.

Első körben 1 millió 924 ezer 605 ezer eurót költöttek rá. Ebből 100 ezret alkalmi költségekre fizettek ki, a maradék 1 millió 824 ezer eurót a 46 szakértő órabérére fizették ki, akik összesen 2706 munkanapot töltöttek a fejlesztéssel 2006 november 1. és 2007 november 30. között. Kiszámolva ez azt jelenti, hogy 28 eurós órabérrel dolgoztak.

A hardver beszerzése egy külön Phare-projekt keretében történt, melynek összege 552 ezer 912 euró, áfa (TVA) nélkül. A kezdezményezett a kis- és középvállalkozások minisztériuma (MIMMCTPL), a kifizetés intéző fél a fejlesztési minisztérium. A technikát az Intrarom SA szállítja. Jelenleg egy harmadik Phare-progam keretében költenek még egymillió eurót a honlap továbbfejlesztésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!