Hiába tartja bizarrnak a Petrom-privatizációt a pénzügyminiszter

2008. június 24. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordnyereségre tesz szert a hazai kőolaj eladásával az OMV? Vosganian a kritika mellett elismeri: a privatizációs szerződés kőbe van vésve.

Bizarrnak nevezte Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter a Petrom olajtársaság eladásáról a román állam és az osztrák OMV között 2004-ben megkötött privatizációs szerződést, amely Traian Băsescu államfő szerint ráadásul hibákat tartalmaz. 2004-ben a legnagyobb hazai olajvállalatnak két kérője is akadt, ugyanis az osztrák OMV mellett a magyar Mol is jelentkezett érte . A román állam végül az osztrákok ajánlatát találta megfelelőbbnek. A privatizációs szerződés szerint a kőolajtársaság 51%-os részvényhányada 1,5 milliárd euróért került az OMV-hez, míg a kisebbségi tulajdonosi szerkezetben az államnak máig 40,7%-os részesedése van. A fennmaradó 8,3% az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD),

illetve kisrészvényesek között oszlik el.

A romániai sajtó már 2006-ban megszellőztette, hogy a szerződés a román állam számára több kedvezőtlen kitételt tartalmaz. Akkor olyan mértékű botrány kerekedett, hogy a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) külön ülést szentelt azenergetikai privatizációs szerződésekmegvitatásának.

Băsescu akkor kijelentette: a CSAT nem mondhat véleményt az energiaiparban lebonyolított privatizációk törvényességéről, és arról sem, hogy a szerződések megalkotói szem előtt tartották-e az ország energiabiztonságát. Megállapította ugyanakkor, hogy szerinte a Petrom-szerződésben vannak hibák.

Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter a minap azért nevezte bizarrnak a Petrom privatizációs szerződését, mert szerinte felelőtlenségegyetlen beruházónak adniRománia kőolajtartalékait.

Vosganian az utóbbi időszakban többször is bírálta a Petromot amiatt, hogy szerinte indokolatlanul magas áron forgalmazza az üzemanyagot. Szerinte ugyanis Romániában a Petrom üzemanyagárai magasabbak, mint azokban az országokban,

amelyek nem rendelkeznek kőolajtartalékokkal.

A tárcavezető és a gazdasági szakemberek egyaránt azt feltételezik, hogy az OMV a Petrom révén Romániában importált kőolajat értékesít, miközben a hazai tartalékokból – a kőolaj magas világpiaci árát kihasználva – megpróbál rekordnyereséget termelni.

Mindehhez viszont a pénzügyminiszter hozzátette: Románia viszont nem bonthat fel egyoldalúan egy olyan szerződést, amit éppen a hazai illetékesek írtak alá. Egy ilyen gesztus nagyon szigorú megítélés alá esne, ugyanis egy ilyen jelentőségű megállapodást csak kölcsönös megegyezéssel lehet felülírni, és a Petrom erre semmi hajlandóságot nem mutat – mondta Vosganian.

Romániában az olajipari cégek a termelés 6%-át kitevő állami illetéket fizetnek természeti kincsek kiaknázása címén – ez jóval alacsonyabb, mint az európai, 12%-os, bányabérbeadási díj.

A pénzügyminisztérium adatai szerint a Petrom 2008-ban 283 millió lej (64,73 millió euró) illetéket fizetett be az államkasszába, mely a kőolajkitermelés 5,7%-ának az ellenértéke. A gázkitermelésre a kinyert mennyiség 9%-ának értékét kell lerónia a cégnek, ez tavaly 242 millió lej (65,81 millió euró) volt.

A Petrom illetékesei válaszukban rámutattak,

hogy a vállalat Romániában is ugyanolyan árpolitikát alkalmaz, mint a többi európai államban. Úgy vélik, hogy az árpolitikára vonatkozó bármely adminisztratív intézkedés torzítaná a piaci versenyt.

A Petromot érő kormányzati bírálatok összefüggésben állhatnak azzal, hogy a román államnak hamarosan lejár a privatizációs szerződés által rögzített, négy évre szóló vétójoga. Ennek értelmében a kormány 2008-ig beleszólhat valamennyi jelentős vállalati döntésbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!