Városprofil: a sokat ígérő Nagyvárad

2008. június 23. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miért jó olyan várost választani a befektetés célpontjául, ahol kevés a külföldi cég? Mert akkor a tied az élbolyban lehet.

Tény, hogy Nagyvárad a Partium – és általában az ország nyugati sávjának – legkevésbé iparosodott-iparosított városa. Jelenleg csak a könnyűipar, és azon belül a textilipar a legfejlettebb szektor, így a települést érdemes üzleti tervükbe venniük a Kelet-Európába készülő befektetőknek. Váradon például szinte teljességgel hiányzik autógyártás, pontosabban nem telepedtek meg a városban a nagy autógyártók alkatrész-beszállítói. Ugyanígy tőkehiányban szenved az ingatlanpiac is.

A stratégiai nagybefektetők és a jelentős beruházások egyelőre elkerülték a várost – állapítja meg Sorin Mociofan , a PricewaterhouseCoopers üzleti tanácsadó iroda Araddal, Kolozsvárral, Nagyváraddal és Temesvárral foglalkozó szakértője a BIZ Magazin üzleti hetilapnak adott nyilatkozatában. (A magazin Románia legsikeresebb városait bemutató sorozata a 157. számban jelent meg.)

Nagyvárad legnagyobb aduja az előnyös földrajzi fekvés,

vagyis Magyarország közelsége, továbbá az a tény, hogy viszonylag magas a munkanélküliség a városban, tehát van ahonnan alkalmazottakat toborozni. Szintén az előnyök sorába tartozik az, hogy Nagyvárad egyetemi város. A hátrányok közé sorolandó viszont, hogy a város határában nem működik ipari park.

Ezzel együtt jelen van egypár olyan külföldi befektető, mely fellendíti a város gazdasági életét. Ilyen például a Celestica, mely számítástechnikai alkatrészgyártó üzemet hozott létre Borson; a Samsung LCD-képernyő beszállítója, a Hanil Electronics, mely gyártó és szerelőüzem is egyben; és a szállítmányozási és logisztikai vállalat, a F’lli Gallasini.

A fentieket figyelembe véve, Mociofan szerint stratégiai befektetők a következő szakterületeken dobbanthatnának itt: infotechnológia, ingatlanbefektetés – lakóépületek, bérelhető üzlethelyiségek és irodaházak építését beleértve –, logisztikai központok, kiskereskedelem.

Nagyvárad adatlapja

Kezdõ fizetés Minimum: 150-200 euró Átlag: 250-300 euró Maximum: 400-450 euró
Középvezetõi fizetés Minimum: 500-650 euró Átlag: 700-800 euró Maximum: 1000-1200 euró
Irodák átlagos bérleti díja (nm/hó) 14 euró plusz áfa (TVA)
Kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díja (nm/hó) Utcára nyíló üzletekben 40-60 euró négyzetméterenként, bevásárlóközpontokban 40-45 euró (150 négyzetméter)
Befektetésre érdemes területek ingatlanbefektetés, számítástechnikai szolgáltatások, autógyártás, kiskereskedelem
(Az adatok a Professional, illetve a DTZ jelentéseibõl származnak)

Ez utóbbi területen viszont már van egy jelentős játékos, a város első plázáját, a Lotus Marketet üzemeltető cég, és még az idén, a tervek szerint karácsony előtt megnyit a bukaresti Mivan Developments és a dublini Moritz Group közös fejlesztése, a Tiago Mall. A görög Dimand Real Estate 2 millió eurós befektetéssel nyit egy kisebb bevásárlóközpontot, Era Shopping Oradea néven.

A másik nagy ingatlanfejlesztési projekt a vár környékén, egy felszámolt élelmiszerpiac (az ún. „régi nagypiac”) helyszínén zajlik. A Oradea Plazában két emeleten bevásárlóközpont fog működni, egy élelmiszer-szupermarkettel együtt, továbbá egy vendéglő és kávézó. Az épület további három szintjén összesen 4400 négyzetméter iroda lesz bérelhető. Az építkezés első szakasza 2008 őszén zárul, a befektető az Aedas.

A befektetés összértéke 70 millió euró.

Ezen felül a városban jelen van két raktáráruház, a Metro és a Selgros, a hipermarketek közül a Real. Két szupermarketet az Artima, diszkont élelmiszerboltot a Profi működtet a városban.

Románia egyik legnagyobb építőanyaggyártója, a Simcor Nagyváradon működik – a cég vezetősége 2007 végén több, a vállalati iránt érdeklődő külföldi nagybefektetővel tárgyalt az eladásról. Szintén az építőipar fellendülését jelzi, hogy az épületek belső felújításához alapanyagokat forgalmazó Progres bejelentette, hogy húsz üzletet kíván nyitni Magyarországon.

Nagyvárad fejlesztési potenciálját jelzi, hogy a külkereskedelemmel foglalkozó Eximbank fiókot nyitott a városban, továbbá 10 millió eurós befektetéssel egy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó részvénytársaság, a Calipso SA a város első ötcsillagos hoteljét tervezi felépíteni (a cégben különben az állami befektetési alap, a SIF Banat-Crişana a többségi, 87%-os részvényes).

Mociofan szerint Nagyvárad valószínűleg jelentős mennyiségű külföldi és hazai tőkét fog vonzani a közeljövőben. Jelentős és látványos fejlődésre lehet számítani az ingatlanszektorban, a kereskedelmi célú és a lakóingatlanok piacán egyaránt; de az autógyártás és a számítástechnikai szolgáltatások területén is – áll a Business Magazin Nagyvárad üzleti perspektíváiról készült összefoglalójában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!