Csapdahelyzetben a magyar gazdaság

2008. június 4. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magasak az adók és kevesen dolgoznak: a csapda bezárulni látszik. Orbán Krisztián közgazdász, a Kilábalás.hu szakértője válaszol.

Csapdahelyzetben van a magyar gazdaság: ez a Kilábalás.hu mögött álló közgazdász négyesfogat látlelete. A magas költségvetési kiadások miatt erős a deficitnyomás, magasak a munkát terhelő adók, ráadásul alacsony a munkakínálat, mert világviszonylatban is alacsony a munkát vállaló aktív réteg létszáma Magyarországon.

A másik probléma a gazdaság kettészakadása: a külföldi tulajdonú vállalatok teljesen integrálódtak az európai piacokba, valóban hatékonnyá váltak, fejlődésük azonban zárványszerű maradt és nem húzta magával a hazai tulajdonú vállalatokat. Ég és föld a különbség például egy multinacionális építővállalat magyarországi leányvállalata és monjuk az átlagosan három munkással dolgozó beszállítója, az átlagos építőipari kisvállalkozás között.

A csapdahelyzet ráadásul önmagát erősíti: a kettészakadt gazdaság miatt alacsony a növekedés, tehát csökkennek az adóbevételek. De mivel az állami költségvetés kiadásai magasak, nagy a büdzsé hiánya, ezért az állam nem csökkenti az adókat. Ez pedig tovább erősíti a külföldi és a hazai tulajdonú vállalatok világának szétválását és a gazdasági növekedés lassulását – tehát a kör bezárul.

A Kilábalás – tanulmány a magyar gazdasági növekedés fellendüléséről négy szerzője közül Orbán Krisztián t, az Oriens pénzügyi tanácsadó alapítóját kérdeztük.

Hogyan ment végbe a magyar gazdaság kettészakadása?

Orbán Krisztián: - Magyarországon olyan adórendszer van, amely lényegében aránytalanul megterheli a legális munkavállalást. Ez azt jelenti, hogy egy alkalmazott költsége a munkaadó szempontjából rendkívül magas. És erre a jelenségre kétféleképpen reagáltak a külföldi és a magyar vállalkozások, mégpedig a tőkéhez való hozzáférésükben rejlő különbségek miatt válaszoltak eltérően.

Kik a Kilábalás.hu szakértõi?

Az interjú kiindulópontjául szolgáló helyzetelemzést Orbán Krisztián mellett az Oriens befektetési alap két további partnere, Vojnits Tamás (az OTP elemzési központjának volt vezetõje), Holtzer Péter (az OTP Alapkezelõ volt elnöke), valamint Barabás Gyula, jelenleg az OTP igazgatója, korábban az Magyar Nemzeti Bank fõosztályvezetõje állította össze.

A külföldi vállalkozások azt mondták, hogy a munkát tőkével helyettesítjük, és a bővülésüket újabb és újabb gépek beszerzésével, gyakorlatilag a munkaerő-feltvétel teljes kihagyásával hajtották végre. Emiatt rendkívül hatékonnyá váltak: Magyarország fejlettségi szintjéhez képest itt rendívül hatékony külföldi vállalatok üzemelnek.

A helyzetnek az a gondja, hogy a tőkésítettség már olyan szintű a külföldi vállalatoknál, hogy a következő egy dollár hozama – ha úgy tetszik, a tőke határterméke – már nagyon pici. Tehát a Magyarország adta kereteken belül a külföldi vállalkozások kicsi megtérüléssel számolhatnak, hogyha profitjukat újrabefektetik.

Ezért aztán a Magyarországra visszaforgatott külföldi profit – annak az aránya, hogy az itt megtermelt nyereség hány százalékát viszik ki és hány százalékát fektetik be újra – drámaian csökkenni kezdett. Ez az egyik irány.

A másik irányba a hazai tulajdonú vállalkozások mozognak, amelyeknek nem volt a tőkéhez ilyen szintű hozzáférésük. A tanulmányban adatokkal bizonyítjuk, hogy a 2004-ben csatlakozott EU-tagállamok közül messze Magyarországon a legnehezebb ma hitelhez jutnia egy hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásnak (kkv). Emiatt ők nem tudtak a fent jellemzett tőkésítési útra lépni, ehelyett az adóelkerülés megoldását választották.

A hazai tulajdonú kkv-knál az adóelkerülés az üzleti modell része. Ez azt eredményezi, hogy ezek a cégek nem nagyon tudnak tovább növekedni, mert eljutottak arra szintre, amit egy ember segítségével, ezen adóelkerülés mellett csinálni lehet – az egy embert itt arra értem, hogy arra a szintre értek el, amit a tulajdonos által kézbentartva csinálni lehet.

Magyarország fejlettségi szintjét figyelembe véve a következő lépés az lenne, hogy a kkv-k fokozatosan korszerűbb vállalati formákat vezetnek be, összeolvadnak, növekednek, és ami nagyon fontos, kiskereskedelem esetén láncokba tömörülnek.

Ez azonban nem lehetséges akkor, ha a cég alapvetően az adóelkerülésre építi az üzleti modelljét, hiszen ez esetben a növekedés nagyon kockázatos: egy ember már nem képes kézben tartani a dolgokat, kénytelen a vállalkozás vezetését részben másoknak kiszervezni, így nagy a veszélye annak, hogy egy adóellenőrzés során lebukik.

Mi a határhozam?

Az a pénzmennyiség, amit több tõke alkalmazása révén a többi termelési tényezõ felhasználásának csökkentésével megtakaríthatsz

Arról nem is beszélve, hogy ügyviteli rendszereket kell működésbe állítani ahhoz, hogy megfelelő méret fölött üzemeljen egy vállalkozás. Ezek a rendszerek pedig átláthatóságot biztosítanak – ez természetesen nem érdeke az adóelkerülésre építő vállalkozásnak.

Tehát a kettészakadás folyamatában eljutottunk egy olyan helyzetbe, amikor a hazai tulajdonú vállalkozások nem akarnak fejlődni, mert a növekedéssel önnön üzleti modelljüket veszélyeztetnék, a külföldi tulajdonúaknak meg nem éri már meg tovább növekedni, mert a tőke határhozama most rendkívül alacsony Magyarországon.

Az elemzésben egyetlen ironikus megjegyzés van, ami így szól: minden ellentétes városi legenda ellenére az adók magas szintje és az adókra vonatkozó szabályozások kiszámíthatatlansága veszélyezteti a növekedést.

Mire céloz ez a mondat? Nem nyilvánvaló, hogy Magyarországon magas a központi elvonás 50-60%-os mértéke?

– Igazság szerint nagyon sokan, akik úgy gondolják, hogy a jelenlegi rendszer ugyan nem is jó, de a rendelkezésre álló opciók közül a legjobb az ország számára, azok általában különféle védekezéseket találnak ki a magas adószinttel kapcsolatban, egyéb problémákra mutatnak rá, mondván, azok a jelentősek.

Természetesen a korrupció, a bürokrácia, a gazdasági makropolitika olyan fontos tényezők, melyek befolyásolják a hazai és a külföldi vállalkozók befektetési döntéseit, de nem olyan fontosságúak, hogy elvonnák a figyelmet a rendkívül magas adószintről. Amikor a városi legendákat emlegetjük, akkor arra utalunk, hogy ez a legfontosabb kérdés.

Gondolom, akkor a június 5-én bemutatandó alternatív kormányprogram-javaslatukban is az adószint központi szerepet kap.

– Hát persze, el is mondtuk, hogy a javaslatunk három lábon fog állni. Lesz benne egy, különösen a munkát terhelő adók csökkentését előirányzó, illetve az egész adórendszert ennek megfelelően valamennyire átalakító javaslat. A második pillér a munkát visszafogó ösztönzők megszüntetésére vagy csökkentésére tett javaslat. A harmadik azt fogja bemutatni, hogy mindezeket hogyan lehet finanszírozni költségvetési oldalról a jelenlegi költségvetési hiányszint növelése nélkül.

Magyarországon is vita folyik az egykulcsos adóról, főleg azért, mert Szlovákiában és Romániában beválni látszik az adóreform. Nekem az a benyomásom, hogy az ilyen reformra csodaszerként tekintenek, holott nem biztos, hogy az.

– Maximálisan egyetértek azzal, hogy az egykulcsos adó nem csodaszer. Emellett mindenki számára egyértelmű egy ilyen adórendszer legnyilvánvalóbb előnye és a legnagyobb hátránya egyaránt. A hatalmas előnye az, hogy egyszerű. Azt gondolom, az egyszerűség fontosságát nem szabad alábecsülni, különösen olyan országokban, mint amilyenekkel Közép-Kelet-Európában találkozunk, beleértve Magyarországot és Romániát is.

Az állam megvalósítási képessége, a bürokrácia közpolitika- (policy) megvalósítási képessége rendkívül alacsony. Emiatt aztán minél egyszerűbb egy intézkedés, annál valószínűbb, hogy megfelelően hajtódik végre. Abban a pillanatban, mikor elkezdjük bonyolítani, drámaian megnő az esélye, hogy a bürokrácia nem képes normálisan végrehajtani vagy -hajtatni, felügyelni ezeket az intézkedéseket. Ez az egyszerűség szerintem nagyon-nagyon erős érv itt, ebben a régióban.

A másik oldalon viszont az áll, hogy az egykulcsos adó borzasztó drága, mert lemond az adókulcs progresszivitásáról, és emiatt a költségvetést nagyon megterheli. Emiatt aztán olyan országokban, ahol a költségvetési probléma nem igazán jelentős, a drága jelleg nem akkora gond, más esetben viszont egészen jelentős fejfájást okozhat.

Összefoglalva: nyilván azért alkalmazzák ennyien ebben a régióban, mert a végrehajtása egyszerű, s ezek az államszervezetek jelenleg csak egyszerű intézkedéseket képesek normálisan végrehajtani.

Az Oriens elemzőinek látleletéből lehet-e a romániai gazdaság helyzetére vonatkozó tanulságokat is levonni? Gondolok itt például arra, hogy a feketegazdaság, a fekete foglalkoztatottság mind a két államban ugyanannyira jelentős.

– A foglalkoztatottság minden országban jelentős probléma, ahol széles a leszakadók rétege. Magyarországon is elsősorban erről van szó: adott egy alacsony képzettségű réteg, melyben jelentős része van a roma populációnak. Most ezt azért emelem ki, mert az alacsony képzettségnek rendkívül összetett okai vannak, kezdve a kulturális tényezőktől.

Azt gondolom, hogy Romániában szintén adott egy olyan probléma, ami hosszú távon nagyon jelentőssé válhat: ez az underclass, vagyis azok a rétegek, amelyek tartósan képtelenek lesznek abba a gazdaságba becsatlakozni, ami ma kialakulóban van Romániában.

Azt hiszem, ennek a problémának egy részét megoldja, mintegy elvezeti az a tény, hogy rendkívül sok román állampolgár vállal külföldön, főleg Olasz- és Spanyolországban munkát. Ha úgy tetszik, ez kicsit torz dolog, de amiatt, hogy a szociális háló nem igazán erős Romániában, ezért legalább egy rossz ösztönző ki van véve a rendszerből, ami rossz irányba vinné a foglalkoztatottság alakulását.

Magyarországon az a speciális helyzet áll fent, hogy egyszerűen mindenki – az is, aki nem dolgozik – kap egy olyan összeget a költségvetésből, ami nyilvánvalóan a megélhetés szintje fölött van. Emiatt aztán kialakulnak tartósan segélyből álló rétegek, s ha ez a csoportok nagyon szélessé válnak, az óriási problémákat okoz a gazdaságnak.

Romániában én ennek a jelét nem látom: a szociális háló közel sem olyan sűrűn szőtt, mint Magyarországon. De a másik nagy gond az megmarad, és ez a tartós underclass kialakulásának problémája, az alacsony oktatási-képzettségi szint, a modern gazdaságtól elvágott rétegek helyzete. A következő tíz évben a közpolitikák kialakítóinak erre oda kell figyelniük Romániában, de jelenleg ez nem akkora probléma, mint Magyarországon.

Visszatérve a Kilábalás című tanulmányra: önöket mennyire foglalkoztatja az, hogy vannak-e olyan politikusok, akik a javaslatokat, vagy legalábbis egy részüket megvalósítják? Vagy ez már nem az elemzőket terheli?

– Dehogynem, foglalkoztat bennünket, mert mindenki azért dolgozik, hogy valami eredményt érjen el, mégha erről az eredményről nem is hiszem, hogy ez olyan direkt lesz, mint amit most ön felvázolt. Hogyha ezek a szempontok és néhány megállapítás a döntéselőkészítők és -hozók fejébe eljut és tartósan megragad, akkor az ember már hosszú távon hatást gyakorolt.

Hogy ebből konkrétan bekerül-e valami a 2009-es magyarországi költségvetésbe, az engem is érdekel, de nem vagyok olyan információk birtokában, hogy ebbe a folyamatba belelássak. Az azonban bizonyos, hogy a közgondolkodásban mostanra kezd megérni az, hogy egy, a miáltalunk felvázolt lépéssorozathoz hasonlóra szükség van.

A mi javaslatunk azért ment ehhez a közgondolkodáshoz képest előre, hogy megcsináltuk a kulimunka részét is, összeszedtük az adatokat, és azt is, hogy a javasolt lépések miként egyeztethetők össze a költségvetés adta keretekkel. Előbb-utóbb lesz egy ehhez hasonló program, amit egyik vagy másik – valamelyik – magyar kormány meg fog próbálni megvalósítani.

Hogy mûködik egy klasszikus befektetési alap?

Az Oriens Magyarországon, Romániában és Bulgáriában vásárol gyorsan növekvõ szolgáltató cégeket azért, hogy lehetõvé tegye azt, hogy a növekedés következõ fázisába lépjenek, és egy meghatározott idõszak után, az illetõ cég tulajdonosaival közösen valakinek eladják. Ez a klasszikus magánbefektetõialap-struktúra.
Nem tõzsdén jegyzett társaságokat vásárolunk, hanem magánkézben levõ cégeket vásárolunk, és mi fókuszunk azok a cégek, melyek értéke egy és hat-hét millió euró között mozog, és nagyon gyorsan növekszenek. Mi hozzájuk vásárolunk be, tõkét és menedzsment-segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a jelenlegi szintnél is sokkal nagyobbak legyenek – mondja Orbán Krisztián.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!