16 milliárd eurót nyert a 16%-os adóval Románia

2008. május 23. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elégedett az egységes adókulccsal a pénzügyminiszter, és közölte: az adórendszer nem változik 2009-ben sem.

16 milliárd eurónyi bevételt nyert Románia az egységes adókulcs bevezetésével: már a reform első évében, 2005-ben 2,4 milliárd eurónak megfelelő többlet maradt az egységes adókulcs okán a munkavállalóknál és a vállalkozásoknál. Az összeg évről évre nőtt, tavaly már 4,4 milliárd eurónyit nyertek vele az adózók, az idén pedig 5 milliárd körül lesz az összeg. Mindezt Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter fejtette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A személyi jövedelemadó addig három – 14 százalékos, 28 százalékos és 38 százalékos – kulcsa helyett egységes, 16 százalékos kulcs lépett életbe 2005 elején, és emiatt a költségvetési bevételek aránya nem csökkent, hanem éppen fordítva: az adóbevételek a GDP 30,1 százalékát tették ki ki 2004-ben, tavaly viszont már a 34,4 százalékát, és az idén az arány 35,9 százalékosra várható, mondta Vosganian.

A bérekre kirótt adókból 2004-ben, a többkulcsos rendszer utolsó évében, 7,1 milliárd lej folyt be, az összeg tavalyra már 14,4 milliárd lejre emelkedett. A társasági nyereségadóból származó költségvetési bevétel ugyanakkor kevesebb mint 6 és fél milliárd lejről tavalyra 11 milliárd lejre nőtt, idén ebből 14,5 milliárd lej várható. Mindebben persze nagy szerepe van az utóbbi évek erős gazdasági növekedésének

és a bérek ütemes emelkedésének.

Romániában a reálbér 2006-ban 10-12 százalékkal, tavaly évi átlagban több mint 15 százalékkal nőtt, de az év végére 20 százalék tájára gyorsult a növekedés éves összehasonlításban, majd az idei év elején lassult az emelkedés üteme, a felgyorsult infláció miatt.

Pofátlanul drága a Petrom üzemanyag?

Kihívóan magasak a Petrom kõolajfinomító vállalat üzemanyagárai, sérelmezte csütörtöki sajtótájékoztatóján Varujan Vosganian pénzügyminiszter.
Kiváltképpen furcsa, mondta a tárcavezetõ, hogy a gyors ütemû drágítás úgy megy végbe, hogy Románia nem szorul kõolajimportra. Elmondása szerint még azokban az európai államokban is mérsékeltebbek az üzemanyagárak, melyek a Perzsa-öbölbõl importálnak kõolajat.
A politikus arra figyelmeztetett, a Petrom nem drágíthat a végtelenségig, fõként, hogy a vállalat az OMV-vel kötött szerzõdés értelmében kizárólagosan termelhet ki kõolajat az ország lelõhelyein.
Ezeknek a vállalatoknak meg kell érteniük, hogy a román állam – magam sem értem hogyan – bérbe adta nekik az összes kõolaj-lelõhelyet. Az energiabiztonságért így nem csak az állam, de õk is felelnek – jelentette ki Vosganian. Hozzátette: jelenleg tárgyalnak a Petrommal, és reményét fejezte ki, hogy méltányos üzemanyagárban tudnak megegyezni. >> a folytatás >>

Vosganian közölte, hogy jövőre változatlanok maradnak az adószázalékok, mert a kormány stabilitást akar az adórendszerben. Emelni sem kell az adókat, mert a bevételek anélkül is látványosan nőnek, magyarázta.

A parlamenti ellenzék követeli a 16 százalékos, egységes személyi jövedelemadó és társasági nyereségadó, valamint a 19 százalékos áfa csökkentését.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az első negyedévben az államháztartás a GDP-hez viszonyítva 0,02 százalékos többletet ért el, a tavalyi első negyedévi, 0,12 százalékos hiány helyett, nem utolsó sorban azért, mert az első negyedév átlagában átlagosan 17,7 százalékkal volt nagyobb nominálisan, mint egy évvel korábban. Az Európai Bizottság a legutóbbi, áprilisban megjelent tavaszi előrejelzéseiben Romániának a tavalyi 6,0 százalék után

idénre 6,2 százalékos, jövőre 5,1 százalékos

gazdasági növekedést jósolt, illetve a tavalyi, a brüsszeli bizottság által elismert 2,5 százalék után idénre 2,9 százalékos, jövőre 3,7 százalékos államháztartási hiányt a GDP arányában.

A pénzügyminiszter az év elején azt ígérte, hogy az ország államháztartási hiányát már az idén a hazai össztermék 2 százalékára szorítják le a tavalyi 2,4 százalékról, a hazai számítási módszer szerint kalkulálva. A konvergencia-programban hivatalosan 2,7 százalék a cél erre az évre a hazai szabvány szerint számolva.

A tavalyi 2,4 százalékos hiány a GDP 2,9 százalékának felel meg EU-szabvány szerint számolva – a brüsszeli bizottság ennél kisebb, 2,5 százalékos hiányt ismert el tavalyról –, és 2,9 százalékos lesz idén is és 2009-ben is, majd 2010-ben 2,4 százalékra csökken, rendre EU-szabvány szerint számolva, közölték a pénzügyminisztériumban tavaly év végén, Románia felülvizsgált konvergenciatervét ismertetve.

A költségvetési hiány pontos előrejelzése nehéz, mert bukaresti és a brüsszeli számítási módszerek eltérnek, és évek óta megszokott, hogy a tervezett infrastrukturális beruházások késnek. Az EU-beli deficitkorlát legföljebb a GDP 3 százaléka, ez az eurócsatlakozás egyik fő feltétele is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!