Románia: a büdzsé kösz, jól áll – a lakosság kevésbé

2008. május 13. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vártnál gyorsabb volt a gazdasági növekedés, de a lakosság vásárlóereje 8%-kal csökkent. Az infláció 8,6% volt áprilisban.

A vártnál gyorsabb volt a gazdasági növekedés ez idei év első negyedében, a költségvetés többletet mutatott, s jól alakultak a bevételek is – közölte Varujan Vosganian gazdasági miniszter Bukarestben. A GDP 7,5 százalékkal gyarapodott az első negyedben, ami a legnagyobb első negyedéves növekedés 1990 óta. Elemzők 6,4 százalékot vártak.

IMF: nem kéne folyton játszani az adópolitikával

Idén várhatóan 6%-kal, jövõre 4,7%-kal bõvül a nemzeti össztermék, a GDP Romániában – véli a Nemzetközi Valutaalap (IMF), miután szakértõi befejezték szokásos éves megbeszéléseiket Bukarestben.
A jó hírhez a szakértõk azért hozzátették, hogy az adópolitikát hosszabb kifutással kellene kidolgozni, és nem a napi érdekek szerint változtatgatni. „A hatóságoknak már most a 2009-es költségvetésre kell figyelniük, és nem a 2008-asra”, mondta Albert Jaeger, az IMF romániai és bulgáriai küldöttségvezetõje.
Az IMF úgy látja, hogy az idénre tervezett adóbevételek nagysága túlzottan optimista. Ez annyit tesz, hogy a kormány a GDP 1-1,5%-ával – azaz 6-8 milliárd lejjel – több adóbevételt tervez, mint amennyit az IMF becsül. A kabinet az idén a GDP 39,3%-ára rúgó adóbevételt tervez, míg tavaly adókból a GDP-nek kevesebb, mint 32%-a folyt be.
Van kockázata annak, hogy választási év lévén nõ a költségvetés hiánya, de a nemrégiben végrehajtott büdzsé-kiigazítás ellenére nincs kizárva, hogy a kormány alacsonyabb mértékû hiányt is meg tud célozni. Az IMF a 2% alá szorított hiányt látná kívánatosnak, míg az idénre elfogadott költségvetési törvény a GDP 2,7%-ának megfelelõ deficittel számol.
>> tovább >>

A növekedés motorja az építkezések és a belföldi fogyasztás megugrása volt, miközben a lakossági megtakarítások 45 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Az export növekedése, illetve az import lassulása alapján remélhető, hogy a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya

csökkeni fog a tavalyi 14 százalékról.

Az államháztartás többlete a GDP 0,14 százaléka volt január-április között, a kormány az év egészében 2,3 százalékos hiányt vár. A bevételek a GDP 14,1 százalékát tették ki, egy évvel korábban 9,8 százalékát.

A költségvetés tehát nagyjából köszöni szépen, jól van, de nem egészen igaz ez az állítás a háztartások jövedelmi viszonyaira. A lakosság reálbére szinte kétszeresen csökkent az árak növekedéséhez viszonyítva 2008 első három hónapjában. A reáljöveldem a meghatározás szerint a termékeknek és szolgáltatásoknak az a mennyisége, amelyet a háztartások az adott időszaki jövedelmükből adott árszínvonal mellett vásárolnak.

Ez számokban annyit tesz, hogy míg az árak több mint 2 százalékkal növekedtek, a reálbérek csökkenése meghaladta az 5 százalékot, ami a lakosság vásárlóerejének 8 százalékos esését jelenti.

A reálbércsökkenést a márciusi, aránylag jelentős béremelések sem voltak képesek megakadályozni, így az elérte az 5,6 százalékot. A legnagyobb fizetések továbbra is a pénzügyi tanácsadással foglalkozó cégeknél tapasztalhatók, az ott dolgozók nettó átlagbére márciusban 3600 lej (mintegy ezer euró) közelében volt az Országos Statisztikai Hivatal (INSSE) adatai szerint.

A bérek ötös toplistájának második helyezettje a légi szállítás ágazata, amelyet a dohányfeldolgozó, valamint a kőolajfeldolgozó ágazat követ. Az ötödik a rangsorban az informatika. A legrosszabbul fizetett ágazat továbbra is a fafeldolgozás, ahol a nettó átlagbér 674 lej (185-188 euró) volt márciusban. Szintén alacsony munkabérek jellemzik a készruha-, a vendéglátó-, a textil- és a bútoripart.

A bérek növekedése

az év első három hónapjában éves átlagban is lelassult. Míg januárban az előző év azonos időszakához képest 30 százalék fölötti volt a béremelkedés, márciusra ez 20 százalék alá csökkent.

A korábbi két év alacsony inflációs szintje után most nagyobb a pénzhígulás mértéke. Romániában 8,6 százalékkal drágultak áprilisban az egy évvel ezelőtti szinthez lépest az árak. A szakértők ennél valamivel kisebb inflációt, 8,5 százalékos drágulást vártak.

Áprilisban az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ezen belül az élelmiszerek drágultak a leggyorsabban (+1,0 százalék).

Legutóbbi inflációs jelentésében a nemzeti bank (BNR) decemberre 6 százalékos éves áremelkedési ütemet vár, ami jóval meghaladja az idei évre tervezett 2,8-4,8 százalék közötti inflációt.

2007 márciusában még 3,7 százalékos inflációt mértek, azóta azonban drágultak az élelmiszerek, az energiaféleségek, és a béremelések, illetve az erőteljesen bővülő hazai fogyasztás is táplálja az inflációt. Emiatt a központi bank egymás után öt alkalommal, a jelenlegi 9,75 százalékos szintre vitte fel az irányadó kamatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!