Városprofil: Arad, ahol ingatlanba éri meg befektetni

2008. május 6. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Félő, ahogy nő az életszínvonal Aradon, keletebbre költöznek az autóipari beszállító üzemek. Bemutatjuk a legjobban pörgő romániai városokat.

Bukarestben, Brassóban, Kolozsváron vagy például Temesváron már nem túl könnyű labdába rúgnia egy ambíciós vállalkozónak, mert az ország legfejlettebb városaiban egyre több a multi, egyre telítettebb a piac. Hol vannak a kitörési pontok? Aradon, Craiován, Konstancán, Nagyszebenben és Nagyváradon – állapítja meg a BIZ Magazin üzleti hetilap összeállítása, mely a magazin 157. számában jelent meg. Városprofilos sorozatunkban most Aradot mutatjuk be. A nagy hozzáadott értéket előállító beruházásokkal és az ingatlanpiaci lehetőségek maximális kihasználásával lehet szép pénzekhez jutni az elkövetkező években a Bánság második legnagyobb, 191 ezres városában.

A külföldi befektetők elsősorban Magyarország közelségét és a meglehetősen jó karban lévő infrastruktúrát részesítették előnyben, mikor 2000-től egyre gyakrabban választották ezt a várost. Fontos szempont volt, hogy a város polgármesteri hivatala és tanácsa jókora méretű telkeket adott el a beruházóknak a város közvetlen közelében.

„Magyarország 2004-es EU-csatlakozása,

az EU-Románia szabadkereskedelmi egyezmények, de még inkább Románia csatlakozása volt a döntő tényező az aradi befektetések koncentrálódásában” – mondja Sorin Mociofan , a PricewaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó iroda egyik romániai szakértője.

A városban a leginkább a gépgyártás, a könnyűipar (bútorgyártás és textilipar) fejlődött, s ezzel párhuzamosan az építőipar is megizmosodott. Meglepő módon az ingatlanpiacon nem akkora a mozgás, mint ami ennek alapján elvárható lenne. „Még sok a kihasználatlan fejlesztési lehetőség” – magyarázza Mociofan.

Jelenleg a gépkocsik kormányművére és biztonságiöv-berendezéseire szakosodott Takata Petri az egyik legjelentősebb befektető Aradon, akárcsak a Yazaki Component Technologies, mely autóvillamossági kábeleket és műszerfalegységeket gyárt. A második számú „kábeles cég” a Leoni Wiring Systems, a harmadik a Coficab. A Bosch Automotive is itt működtet üzemet.

Arad adatlapja

Kezdõ fizetés Minimum: 150-200 euró Átlag: 250-300 euró Maximum: 350-400 euró
Középvezetõi fizetés Minimum: 600-700 euró Átlag: 800-1000 euró Maximum: 1000-1500 euró
Irodák átlagos bérleti díja (nm/hó) 15 euró plusz TVA (áfa)
Kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díja (nm/hó) Utcára nyíló üzletekben 40-60 euró négyzetméterenként, bevásárlóközpontokban 40-45 euró
Befektetésre érdemes területek Bérelhetõ üzletfelülek, -helyiségek, irodák, kiskereskedelem, logisztikai központok
(Az adatok a Professional, illetve a DIZ jelentéseibõl származnak)

A Porta Doors beltéri ajtókat, az Elcoteq távközlésben használatos antennákat gyárt; jelentős beruházó továbbá a Norbert-Dentressangle szállítmányozási és logisztikai vállalat, továbbá az építőanyag-beszállító Woodcote.

Mire panaszkodnak a cégek?

Az infrastruktúra hagy még kívánnivalókat maga után – és túl alacsony a munkanélküliség, gyakorlatilag strukturális munkaerőhiány lépett fel a környéken.

„A helyhatóságoknak kéne lépniük annak érdekében, hogy az ország más vidékein élők is vonzónak találják az aradi munkalehetőségeket. Az sem elhanyagolható, hogy az eddigi befektetések viszonylag csekély hozzáadott értéket képviselnek” – ismerteti a hiányosságokat Sorin Mociofan. Ahogy ugyanis nő az életszínvonal Aradon, nem kizárt, hogy a bérköltségekre érzékeny cégek keletebbre, olcsóbb vidékekre telepítik át a gyártást.

Mibe éri meg befektetni jelenleg Aradon? Mindenképpen az ingatlanpiacban érdemes gondolkozni – mondja a PricewaterhouseCoopers szakértője. A városban hiány van bérelhető üzletfelületből, van igény új irodákra, kiskereskedelemmel foglalkozó üzletekre.

Arad földrajzi helyzete mondhatni ideális

egy olyan logisztikai vállalkozás számára, mely a helyi, a bánsági, de ezzel együtt a magyarországi piacot akarja áruval ellátni. Ebből következően a városban érdemes raktárbázisokat kiépíteni.

A kiskereskedelem területén már nem lehet ilyen nyilvánvaló piaci réseket azonosítani. Aradon a kiskereskedelem több nemzetközi játékosa jelen van. A cash & carry raktáráruházak közül ott a Metro és a Selgros, hipermarketet a Kaufland, szupermarketet az Artima, a Billa és a Spar létesített a városban. Diszkont élelmiszeráruházakat a Minimax, a Penny Market, a Plus Discount és a Profi működtet.

A budapesti központú Atrium Centers 2007-ben kapott építési engedélyt Arad első mallja (bevásárló- és szórakoztató központja) felépítésére. A létesítményt 67 ezer négyzetméteresre tervezik. A cég Nagybányán és Kolozsváron szándékszik még beruházni. A cég mögött a Dawnay befektetési alap, és az alap ingatlanpiaci tanácsadó részlege, a Day PanTerra áll. Az aradi plázának 2009 folyamán kell elkészülnie, a beruházást a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) finanszírozza.

Az aradi központú Bermo Group 2008 végére tervezi befejezni három ingatlanfejlesztési projektjét, az Orizontot, a Residencet és az Ambientet – a beruházástól 13 millió eurós bevételt remél a cég. A Bermo további három ingatlanos vállalkozásba kezd a bánsági városban 2008-2009-ben, 70 millió eurós értékben.

Ha az összképet nézzük,

Bukarest és környéke után az ország nyugati sávja, a Bánság, Közép-Erdély és a Partium a gazdasági növekedés motorja Romániában – rövid- és középtávon ez feltétlenül így lesz. A három régió motorja Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár. Arad és Temes megye gazdasági mutatókban várhatóan két-három éven belül felzárkózik Bukaresthez. Erre jó példa Temesvár, ahol az egy lakosra eső össztermék 6500 euró volt 2007-ben, említi meg Dragoş Cabat , a CFA Romania elnöke.

Paradox módon, az ország nyugati sávja azért is fejlődik ilyen ütemben, mert Romániában még mindig csapnivaló az infrastruktúra. Ebből következően még mindig könnyebb a fenti három régióból szállítani a termékeket nyugatra, mint Moldvából vagy Olténiából.

Általában véve Aradon, Kolozsváron, Nagyváradon és Temesváron azokban a vállalkozásokban, befektetésekben van fantázia, melyek exportképesek, és képesek kihasználni Ausztria, Magyarország és Németország közelségét. A kiskereskedelmi fejlesztések sikerét meg az itt élők egyre növekvő vásárlóereje biztosíthatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!