Forgatókönyvek az amerikai gazdasági recesszióról

2008. május 2. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötmillió állás és az euróövezet is veszélyben van az Economist Intelligence Unit szerint. A JP Morgan derűlátó.

Az amerikai gazdaság 8-10 évente átesik egy-egy recesszión, de a mostani „megroppanás” olyan súlyossá válhat, amilyenre több mint fél évszázada nem volt példa – áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet csütörtöki új előrejelzésében. Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző intézete – által felvázolt forgatókönyvek közül a „központi”, amelynek a ház 60 százalékos valószínűséget ad, viszonylag sekély amerikai recesszióval számol az idénre, és azzal, hogy a gazdaságpolitikai válaszlépések elégségesek lesznek a piacok stabilizálásához. E forgatókönyv alapján az amerikai növekedés jövőre már gyorsul és az idei visszaesés világgazdasági kihatása – főleg a felzárkózó térség továbbra is erőteljes növekedése miatt – korlátozott lesz.

A világgazdasági növekedés lelassul,

de vásárlóerő-paritáson mérve így is 3,7 százalékos lesz az idén, és jövőre 3,8 százalékra gyorsul, vagyis kisebb mértékű lesz a globális megtorpanás, mint amely az évtized eleji amerikai recessziót kísérte – áll az EIU legkedvezőbb forgatókönyvében.

A „kockázatinak” nevezett második forgatókönyv azonban rendkívül sötét képet vázol a következő évekre.

Ennek a változatnak az EIU 30 százalékot jósol, de az elemzés elsősorban erre összpontosít, a szerzők megfogalmazása szerint azért, mert e forgatókönyv esetében „a legintenzívebb a valószínűség és a hatás kombinációja”.

A kockázati forgatókönyv alapján az amerikai gazdaság az idén gyakorlatilag nem növekszik, 2009-ben azonban meredeken visszaesik, és kibocsátása még 2010-ben is csökken.

Ez lenne a legrosszabb három éves szakasz 1945-1947 óta,

amikor a II. világháború befejeződésével a gazdaság lelassult, és attól az időszaktól eltekintve e forgatókönyvnél csak a 30-as évek elejének nagy depressziója lenne rosszabb.

A kockázati forgatókönyv megvalósulása esetén 2010-ig 5 millió álláshely tűnik el az amerikai gazdaságban, a munkanélküliség a jelenlegi 5,1 százalékról jóval 8 százalék fölé ugrik, vagyis meghaladja 1980-82-es recesszió idején mért előző, 9 százalék feletti csúcsot.

A háztartási jövedelmek és a kiskereskedelmi fogyasztás esésével az éves vállalati profitok 2009-ben és 2010-ben is 15-20 százalékkal zuhannak. A bankokat a fogyasztói és a vállalati adósi szektor nem teljesítővé válása sújtja, aminek jelei már mutatkoznak is: a leírt rossz hitelek összege 2007 negyedik negyedében csaknem a kétszeresére emelkedett – áll az EIU elemzésében.

A Federal Reserve, az amerikai jegybankrendszer 0,5 százalékra csökkenti irányadó szövetségi napikamat-célját 2009-ben (a jelenlegi 2,00 százalékról), és 2010-ben is ezen a szinten tartja.

A bankválság azonban túlterjed a jelenleg már szenvedő nagybankokon: az üzleti ingatlanpiac összeomlása magával rántja a közepes méretű regionális bankokat, amelyeknek

domináns piaci helyzetük van ebben a szektorban.

Az ingatlanpiac általánosságban is a gazdasági és pénzügyi összeomlás központi tényezője. Az amerikai lakóingatlan-állomány összértéke 1997 és 2006 között 12 ezer milliárd dollárral nőtt, vagyis több mint megkétszereződött, ám az EIU kockázati forgatókönyvének megvalósulása esetén 2008 végéig 20 százalékos áresés menne végbe az ingatlanpiacon, és 2010-re az árszint már több mint 50 százalékkal lenne a korábbi csúcs alatt.

E forgatókönyv az euróövezetet is súlyosan érintené, jóllehet a tavalyi jó év lendülete miatt a legkeményebb esztendő 2009 lenne, amikor az euróövezeti növekedés gyakorlatilag lefullad, és 2010-ben is mélyen a trend alatt maradna.

Ennek egyik fő oka az lenne, hogy az euróövezeti jegybank várható agresszív pénzügypolitikai enyhítése ellenére az euró gyorsan tovább erősödik 2009-2010-ben; az EIU – a kockázati forgatókönyv érvényesülése esetére – 22 százalékos nominális felértékelődést jósol a dollárral szemben 2007 vége és 2010 vége között.

A felzárkózó térség keresletének elhalásával együtt ez még meredekebb exportteljesítmény-romlást eredményezne, amit a kevésbé versenyképes tagországok, például Spanyolország és Olaszország szenvednének meg a leginkább. Az EIU mindkét országra

mély recessziót valószínűsít

e forgatókönyv alapján. A EIU kidolgozott egy alternatív forgatókönyvet is, 10 százalékos valószínűséggel. Ennek megvalósulása esetén a fejlett gazdaságok egyelőre puhán landolnának, ami változatlanul magas nyersanyagpiaci árszintekkel járna együtt, és az utóbbi időszak agresszív pénzügypolitikai enyhítései nyomán növekszik a másodlagos inflációs hatások kockázata.

Erre a jegybankok ismét szigorítással reagálnak, potenciálisan megfojtva az épphogy fellendülésnek induló magánfogyasztást, és a még viszonylag kedvező 2008-as évet sokkal meredekebb visszaesés követné 2009-2010-ben.

Az EIU által kidolgozott eme forgatókönyv-változatok az eddigi legborúlátóbbak a londoni elemzői közösségben, amelyen belül most már nem mindenki ért egyet azzal sem, hogy az amerikai gazdaság egyáltalán recesszióba kerül.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott heti globális makroadat-figyelő elemzéseinek legfrissebb összeállítása például jelentősen javította a háznak az amerikai gazdaság következő néhány negyedévére adott előrejelzését, úgy, hogy jóllehet a növekedés a belátható távlatban végig gyenge marad, de egyszer sem fordul át tényleges visszaesésbe.

A cég számítása szerint a tavalyi negyedik negyedévtől számított öt negyedévben az amerikai gazdaság negyedévenként, szezonálisan kiigazított éves ütemekben mérve, átlagosan 0,8 százalékkal fog növekedni.

A JP Morgan a korábbiaknál derűlátóbb előrejelzést többek között azzal indokolja, hogy az adóvisszatérítési program szerinte a vártnál hamarabb generál pótlólagos fogyasztói költekezést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!