Juttatásokban bérük többszörösét megkeresik a hivatalnokok?

2008. április 15. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Százféle jogcímen kapnak bérkiegészítést az állami alkalmazottak. A kormány megnyirbálná a pluszpénz-rendszert.

A Pénzügyminisztérium kimutatása szerint több, mint százféle juttatás létezik állami alkalmazottak számára. A Cotidianul napilap által közölt lista értelmében például fizetésükön kívül pluszpénzre jogosultak azok a hivatalnokok, akik külföldön toboroznak munkaerőt, akik nemzeti érdekű ügyeken dolgoznak, akik a széfek kódjait ismerik, szolgálati céllal kutyát tartanak vagy akik egyszerűen csak hűségesek. A napilap számítása szerint a különféle állami intézmények alkalmazottai által bezsebelt juttatások nemegyszer meghaladják a fizetéseik összegét. A pénzügyi tárca adatai szerint például a rendőrök 26-féle jogcímen kaphatnak pluszpénzt; a bérkiegészítés-toplistán az orvosok következnek 19-féle lehetőséggel, a hadsereg alkalmazottai 16, az oktatásban dolgozók 12 fajta juttatásban részesülhetnek. A Cotidianul idézi Călin-Popescu Tăriceanu egy korábbi nyilatkozatát, miszerint a fizetési politikáknak nem az áttekinthetetlen juttatási rendszereken kellene alapulniuk. A miniszterelnök szerint

a juttatások az utóbbi időben túlságosan elszaporodtak.

A Legfelsőbb Semmítőszéknél (ICCJ) vagy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnál (CSM) dolgozók átlagos bére például eléri a 2 000 eurót – és ez nem csak a magas rangú tisztségviselőkre érvényes, hanem a kisegítő személyzetre is.A Legfelsőbb Semmitőszéknél a fizetések a következő elemekből állnak össze: egy jogász körülbelül 4 000 lejt keres; ehhez azonban hozzáadódik egy 10-30 százalékos régiségi pótlék, amit már 3 év ledolgozott idő után folyósítanak. Létezik egy másfajta régiségi pótlék is, mely az alapfizetés 5-25 százalékát teszi ki.

A doktori címmel rendelkező jogászok jövedelme további 15 százalékkal nő, a vidéken dolgozó munkatársak pedig alapfizetésük mellett 10 százalékos juttatást is kapnak. Ehhez hozzáadódik a különleges körülmények között végzett munkáért járó, 15 százaléknyi juttatás.

Az igazságügy is bővelkedik juttatásokban: doktori címért itt is 15 százalékkal növekedik az alkalmazott bére, de túlórázásért például az alapfizetés 75-100 százalékát kitevő pótlék jár. A kisegítő személyzet

hűségéért is kaphat 5-20 százaléknyi pótlékot,

ezt az intézményben lehúzott éveknek megfelelően állapítják meg. Éjszakai munkáért vagy nehéz munkakörülmények esetén 25 százalék pluszpénz jár. A hivatalnokok további 15 százalékos juttatásban részesülnek, ha egy idegen nyelvet is használnak munkájuk során, a törvényszéki gyorsírók bére pedig 30 százalékkal nő, ha munkaidejük több, mint egyharmadát gyorsírással töltik.

Egyes esetekben ugyanazért a teljesítményért több juttatás is jár: a parlament alkalmazottai például 75-100 százaléknyi juttatást kapnak túlórázásért – ezt azonban még megfejelik egy 10-25 százalékos juttatással, a munkaidő rendszeres túllépése jogcímen.

A Cotidianul szerint ha mindehhez a karácsonyi meg húsvéti ajándékokat és az ún. kajajegyeket is hozzászámítjuk, akkor

az országos átlagjövedelem ötszörösét is meghaladják a bérek.

A lap szerint az ICCJ és a CSM alkalmazottai kapják a legzsírosabb juttatásokat – azonban a Versenytanácsnál is jól állnak.

Varujan Vosganian gazdasági miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány meg szándékozik szüntetni a juttatások nagy részét: egyrészt azért, mert az intézményekben rendszerint találomra osztogatják azokat, másrészt pedig a költségvetéssel is takarékoskodni kell.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!