Az ingatlanpiacot vizslatja a BNR

2008. április 8. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután négyszeresére ugrottak a lakásárak, a Nemzeti Banknál is leesett a tantusz.

Arra kérte a közjegyzőket Mugur Isărescu, a Nemzeti Bank kormányzója, hogy szolgáltassanak adatokat az ingatlanpiaci tranzakciókról. „Valószínűleg a jövő héten találkozunk a jegybankban a közjegyzők szövetségének a képviselőivel, mert az az első lépés, ha kezdeni akarsz valamit az ingatlanpiaccal, ha figyelembe akarod venni az árakat, hogy legyenek megalapozott, a realitásokat tükröző statisztikai adataid” – magyarázta Isărescu a Newsin hírügynökség tudósítása szerint. Jelenleg az Országos Statisztikai Intézet (INS) nem szolgáltat adatokat a romániai ingatlanpiacon szokásos árakról, a kialakuló trendekről. Négyszeresére emelkedett az ingatlanok ára 2003 és 2007 decembere között a fővárosban. Vidéken átlagosan dupla annyit kell fizetni a lakásokért, telkekért, mint 2003 előtt, derül ki ingatlanpiaci elemzők becsléseiből. Az árak elszabadulásának oka egyértelműen a szűkös kínálat. Romániában

egyszerűen nem épül elég új lakás – mondják.

A keresletet növeli az egyre népszerűbb ingatlan- és jelzáloghitelezés is, melynek hátterében a bérek növekedése és a kamatlábak csökkenése áll, miután az infláció jelentősen alacsonyabb lett az utóbbi években.

A jelzáloghitelezés közvetett hatása az ingatlanpiac részleges kifehéredése volt. Ennek egyszerű az oka: egy lakáshitel megítéléséhez valós adatokat kell szolgáltatni a banknak, így már a közjegyző előtt sem olyan könnyű letagadni a megvásárolt ház, lakás, telek valódi árát adóelkerülés céljából. Ebből következően nagyobb az esély arra, hogy a BNR a közjegyzők adatsoraiból valós képet kaphat az ingatlanpiaci fejleményekről.

Isărescu felkérésére a közjegyzők szakmai szövetsége (UNNPR) azzal válaszol, hogy tavaly október óta szeretnének összehozni egy találkozót a Nemzeti Bank kormányzójával ebben a témában, de mindeddig nem jártak sikerrel.

A bukaresti közjegyzők kamarája – mely a szakma legnagyobb szervezete – már három-négy feljegyzést juttatott el erről a BNR vezetőjének, de mindeddig semmiféle választ nem kaptak. A kamara az ingatlanpiaci ügyletek számáról és értékéről szeretett volna referálni, továbbá arról is, hogy mennyibe kerülnek az ingatlanpiaci szakértők megbízási díjai.

„Mind a mai napig nem vettek tudomást rólunk. Viszont a jövő héten, amennyiben a találkozó létrejön, a BNR rendelkezésére bocsátunk minden statisztikát”, nyilatkozta a Hotnews hírportálnak Alin Briceag, az UNNPR kommunikációért felelős illetékese.

Óvatosabban finanszírozzák a bankok az ingatlanépítési projekteket

Miután Romániára is jellemzõ lett a lakóparképítési-láz, a pénzintézetek óvatosabbak lettek az új lakónegyed-beruházásokat tervezõ vállalkozásokkal szemben. Ezzel együtt a bankárok azt érzékeltetik, hogy nem tartanak különösebben az ingatlanpiac visszaesésétõl.
„Megfigyelhettük, hogy ilyen óvatos nyilatkozatok általában akkor jelentkeznek, miután látványosan megemelkednek az ingatlanárak. Nálunk a gyors ütemû emelkedés olyan árakat produkált, melyeket még elképzelni is merészség lett volna néhány évvel ezelõtt, tehát természetes, hogy a szakértõk egy része azt kezdi firtatni, hogy nem megy-e végbe valamiféle korrekció a piacon.
Nem akarok feltétlenül véleményt nyilvánítani a kérdésben, de arra emlékezteték, hoy az utóbbi idõben jelentõs mértékû korrekció ment végbe egyrészt a tõzsdét, másrészt a lej árfolyamát tekintve” – mondja Mihai Bogza, a Bancpost igazgatótanácsának elnöke.
Ingatlanpiaci szakértõk szerint a bankok óvatoskodása normális, és nem egyedi jelenség. „Mindenki a más pénzén szeretne üzletet csinálni, de kevesen értenek a fejlesztéshez. A beruházók az egész projektet hitelbõl szeretnék fedezni, míg a bankok biztosítékokat akarnak” – magyarázza Ionuþ Bordei, a CB Richard Ellis-Eurisko lakóövezet részlegének igazgatója.
A visszafogottság másik oka, hogy a romániai bankpiacon kezd elmúlni az „ügyfélszerzés minden áron” korszaka – korábban a pénzintézetek szemet hunytak a beruházási tervek negatív oldalai fölött. További tényezõ, hogy az utóbbi idõben egyre-másra érkeznek hírek arról, hogy a beruházók nem fordítanak kellõ figyelmet a lakások minõségére. Ennek következtében a bankok kétszer is meggondolják, hogy a nevüket adják egy lehetséges botrányhoz. (cotidianul)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!