NATO-csúcs: mire költenek 26 millió eurót?

2008. március 31. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kitesznek magukért a hatóságok: a NATO-csúcsra az útjelző tábláktól a parlament berendezéséig mindent kicseréltek, csakhogy a magas rangú vendégeket megnyerjék. A lakosságnak ablakból bámészkodni tilos: a mesterlövészek begurulhatnak.

A szerdán kezdődő NATO-csúcstalálkozó megrendezése 26 millió eurót költ a kormány. Ezt az összeget a nemzetközi esemény szervezésében közreműködő különböző intézmények kapták. A költségekbe magánszponzorok is beszálltak: több cég jelezte a kormánynak, hogy vállalja az esemény részfinanszírozását, ha cserében „reklámsarkokat” kapnak az esemény helyszínén. A szponzoroktól eddig több mint 2 millió euró folyt be a kasszába. A bukaresti csúcsra kiutalt költségvetésből a legtöbb pénzt a parlament kapta tekintettel arra, hogy a tárgyalásoknak a parlament épülete (régi nevén Casa Poporului) ad otthont. Itt

8 millió eurót költöttek luxusberendezésre:

a magas rangú hivatalosságok fogadására a tárgyalótermeket különleges bútorzattal rendezték be. A tárgyalószobákban és a folyosókon kiváló minőségű bőrfoteleket helyeztek el, az épületben rengeteg személyi számítógépet, plazmatelevíziót, infravörös fűtőtesteket is felszereltek. Az esemény idején a parlament kapacitásának több mint egyharmadát kihasználják, ami azért bír hírértékkel, mert amúgy a hatalmas épületnek csak töredékét használja a képviselőház. Az épület nagyságát érzékelteti, hogy esetenként akár tíz percig is eltarthat, amíg az egyik teremből a másikba átsétálnak a résztvevők. Az előkészületek ellenére fennakadást okozhat például, hogy az épületben nincs elég illemhely. A WC-k száma talán nem is lesz elegendő a 3000 meghívott és az eseményre várt 3500 újságírónak. A parlament után a legnagyobb összeget – 5,5 millió eurót – az esemény protokoll-részéért felelő külügyminisztérium (MAE) kapta. A tárca

ezer gépkocsit, buszt és repülőgépet bérelt

a delegációk szállítására. Emellett ez az intézmény fizeti a tolmácsokat, a meghívottak szállását és az összes többi protokoll-költséget. A parlament épületében gyülekező állam- és kormányfők, miniszterek, de még az újságírók ebédjének költségeit is az állambüdzséből fedezik. A hivatalosságok étkeztetésére csaknem 1 millió eurót szánnak. Tudni lehet, hogy egy külföldi államfő ebédje 350 lejbe, vagyis 100 euróba kerül, míg a többi magas rangú tisztségviselőé és meghívotté 270 lejbe, azaz 70-80 euróba.

A NATO-ellenes tüntetõk is készülnek

Minden NATO-val kapcsolatos eseménynek rendszeres résztvevõi a háború- és globalizáció ellenes tüntetõ-csoportok. A 2004-es Isztambulban rendezett csúcstalálkozón például 100 ezren tiltakoztak az észak-atlanti katonai szövetség és George W. Bush amerikai elnök ellen. Abban az évben 25 ezer török rendõr és katona próbálta biztosítani a tárgyalások akadálymentes lebonyolítását.
Tavaly Rostockban a 10 ezer tüntetõ és rendfenntartó erõk összecsapása nyomán 433 rendõr sérült meg, további 30 rendõrt pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A baloldal szimpatizánsainak ezrei bénították meg a vasúti- és közúti forgalmat. A NATO 2007-es svédországi hadgyakorlatain a háború-ellenes tüntetõk összefogásra és szeretetre felszólító szlogeneket skandáltak.
A bukaresti csúcson szinte biztosra vehetõ, hogy lesz utcai felvonulás és NATO-ellenes tiltakozás. A contra-doxa honlap számos hasznos útmutatót és tanácsot tartalmaz a szimpatizánsok bukaresti részvételét megkönnyítendõ. Az öt napos proteszt-akció résztvevõinek azt tanácsolják, szerelkezzenek fel a tüntetés idejére hálózsákkal, evõeszközökkel, meleg ruhával, elsõsegély készlettel.
A honlapon az érdeklõdök megtudhatják, milyen helyeken tiltakozhatnak a fõvárosban, mennyibe kerül egy éjszakai szállás, milyen pénznemet használnak az országban. Emellett kis román szótárat is az érdeklõdök rendelkezésére bocsátják, mely válsághelyzetekben használatos kifejezéseket tartalmaz, mint Vigyázat, itt a rendõrség!, Tûnés, Menj a francba, Felhívom az ügyvédem!.
A résztvevõk szervezett formában tiltakoznak, közösen szervezik meg ellátásukat, például fõznek, takarítanak, de lesz work-shop és buli is.

Az egyik legnagyobb nyertes kétségkívül a közszolgálati televízió (TVR). A távközlési feladatokra előirányzott 2,5 millió euróból 2 millió eurót a televízió kap, hírszolgáltatásra.

Jelentős összeg jutott a szervezési költségvetésből a védelmi tárcának is (MIRA). Hogy a hatóságok valóban komolyan veszik a Bukarestbe látogató csúcspolitikusok és személyzetük biztonságát ezt legjobban az április 2.-4. közötti időszakra meghozott óvintézkedések bizonyítják.

A rendfenntartó erőket – rendőr- és csendőrosztagokat – az ország minden részéből már szombaton Bukarestbe vezényelték a NATO-csúcs főpróbájára. A terror-ellenes készültség szintjét ugyanis múlt héten a védelmi tanács (CSAT) a hírszerző szolgálat (SRI) javaslatára a kék színű elővigyázatossági szintről sárga színű, mérsékelt szintre emelte. A nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes szervek múlt heti ülésén a SRI arról számolt be, hogy tudomása van bizonyos NATO-ellenes akciók előkészítéséről.

Az óvintézkedések komolyságát szemlélteti,

hogy nem tanácsos ablakból vagy erkényből bámészkodni a hivatalos konvojok útvonalán. Fokozottan veszélyes az ablakokban gyanús tárgyakkal mutatkozni: a mesterlövészek akár tüzelhetnek is.

Az Otopeni repülőtértől a Szabad Sajtó téren (Piaţa Presei Libere) és a fővárosi diadalíven (Arcul de Triumf) keresztül parlamentig vezető útszakaszon április 2.-tól teljes egészében leáll a forgalom, ezt csak a hivatalos kocsisorok használhatják. A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy a megjelölt útvonalon közlekedő

gyalogosok nem cipelhetnek magukkal nagyobb csomagokat, bőröndöket.

A gyanús csomagot hordozó személyeket a rendőrök átkutatják. Szombaton 12.30 perctől a hatóságok megtartották NATO-csúcs úgynevezett főpróbáját. A bukaresti utak egy részét lezárták, 60 hivatalos konvoj bejárta az előre meghatározott útvonalat. A hatóságok a március 29-én éjfélkor záruló előkészítő eseményt sikeresként könyvelték el. A lakosság főpróba alatt észlelhető nyugalmát a mesterlövészek diszkrét jelenléte biztosította – nyilatkozott a SPP szóvivője a szimulációt követően.(mti/realitatea.net/mediafax.ro/gândul)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!