NATO-csúcs: mire költenek 26 millió eurót?

2008. március 31. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kitesznek magukért a hatóságok: a NATO-csúcsra az útjelző tábláktól a parlament berendezéséig mindent kicseréltek, csakhogy a magas rangú vendégeket megnyerjék. A lakosságnak ablakból bámészkodni tilos: a mesterlövészek begurulhatnak.

A szerdán kezdődő NATO-csúcstalálkozó megrendezése 26 millió eurót költ a kormány. Ezt az összeget a nemzetközi esemény szervezésében közreműködő különböző intézmények kapták. A költségekbe magánszponzorok is beszálltak: több cég jelezte a kormánynak, hogy vállalja az esemény részfinanszírozását, ha cserében „reklámsarkokat” kapnak az esemény helyszínén. A szponzoroktól eddig több mint 2 millió euró folyt be a kasszába. A bukaresti csúcsra kiutalt költségvetésből a legtöbb pénzt a parlament kapta tekintettel arra, hogy a tárgyalásoknak a parlament épülete (régi nevén Casa Poporului) ad otthont. Itt

8 millió eurót költöttek luxusberendezésre:

a magas rangú hivatalosságok fogadására a tárgyalótermeket különleges bútorzattal rendezték be. A tárgyalószobákban és a folyosókon kiváló minőségű bőrfoteleket helyeztek el, az épületben rengeteg személyi számítógépet, plazmatelevíziót, infravörös fűtőtesteket is felszereltek. Az esemény idején a parlament kapacitásának több mint egyharmadát kihasználják, ami azért bír hírértékkel, mert amúgy a hatalmas épületnek csak töredékét használja a képviselőház. Az épület nagyságát érzékelteti, hogy esetenként akár tíz percig is eltarthat, amíg az egyik teremből a másikba átsétálnak a résztvevők. Az előkészületek ellenére fennakadást okozhat például, hogy az épületben nincs elég illemhely. A WC-k száma talán nem is lesz elegendő a 3000 meghívott és az eseményre várt 3500 újságírónak. A parlament után a legnagyobb összeget – 5,5 millió eurót – az esemény protokoll-részéért felelő külügyminisztérium (MAE) kapta. A tárca

ezer gépkocsit, buszt és repülőgépet bérelt

a delegációk szállítására. Emellett ez az intézmény fizeti a tolmácsokat, a meghívottak szállását és az összes többi protokoll-költséget. A parlament épületében gyülekező állam- és kormányfők, miniszterek, de még az újságírók ebédjének költségeit is az állambüdzséből fedezik. A hivatalosságok étkeztetésére csaknem 1 millió eurót szánnak. Tudni lehet, hogy egy külföldi államfő ebédje 350 lejbe, vagyis 100 euróba kerül, míg a többi magas rangú tisztségviselőé és meghívotté 270 lejbe, azaz 70-80 euróba.

A NATO-ellenes tüntetõk is készülnek

Minden NATO-val kapcsolatos eseménynek rendszeres résztvevõi a háború- és globalizáció ellenes tüntetõ-csoportok. A 2004-es Isztambulban rendezett csúcstalálkozón például 100 ezren tiltakoztak az észak-atlanti katonai szövetség és George W. Bush amerikai elnök ellen. Abban az évben 25 ezer török rendõr és katona próbálta biztosítani a tárgyalások akadálymentes lebonyolítását.
Tavaly Rostockban a 10 ezer tüntetõ és rendfenntartó erõk összecsapása nyomán 433 rendõr sérült meg, további 30 rendõrt pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A baloldal szimpatizánsainak ezrei bénították meg a vasúti- és közúti forgalmat. A NATO 2007-es svédországi hadgyakorlatain a háború-ellenes tüntetõk összefogásra és szeretetre felszólító szlogeneket skandáltak.
A bukaresti csúcson szinte biztosra vehetõ, hogy lesz utcai felvonulás és NATO-ellenes tiltakozás. A contra-doxa honlap számos hasznos útmutatót és tanácsot tartalmaz a szimpatizánsok bukaresti részvételét megkönnyítendõ. Az öt napos proteszt-akció résztvevõinek azt tanácsolják, szerelkezzenek fel a tüntetés idejére hálózsákkal, evõeszközökkel, meleg ruhával, elsõsegély készlettel.
A honlapon az érdeklõdök megtudhatják, milyen helyeken tiltakozhatnak a fõvárosban, mennyibe kerül egy éjszakai szállás, milyen pénznemet használnak az országban. Emellett kis román szótárat is az érdeklõdök rendelkezésére bocsátják, mely válsághelyzetekben használatos kifejezéseket tartalmaz, mint Vigyázat, itt a rendõrség!, Tûnés, Menj a francba, Felhívom az ügyvédem!.
A résztvevõk szervezett formában tiltakoznak, közösen szervezik meg ellátásukat, például fõznek, takarítanak, de lesz work-shop és buli is.

Az egyik legnagyobb nyertes kétségkívül a közszolgálati televízió (TVR). A távközlési feladatokra előirányzott 2,5 millió euróból 2 millió eurót a televízió kap, hírszolgáltatásra.

Jelentős összeg jutott a szervezési költségvetésből a védelmi tárcának is (MIRA). Hogy a hatóságok valóban komolyan veszik a Bukarestbe látogató csúcspolitikusok és személyzetük biztonságát ezt legjobban az április 2.-4. közötti időszakra meghozott óvintézkedések bizonyítják.

A rendfenntartó erőket – rendőr- és csendőrosztagokat – az ország minden részéből már szombaton Bukarestbe vezényelték a NATO-csúcs főpróbájára. A terror-ellenes készültség szintjét ugyanis múlt héten a védelmi tanács (CSAT) a hírszerző szolgálat (SRI) javaslatára a kék színű elővigyázatossági szintről sárga színű, mérsékelt szintre emelte. A nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes szervek múlt heti ülésén a SRI arról számolt be, hogy tudomása van bizonyos NATO-ellenes akciók előkészítéséről.

Az óvintézkedések komolyságát szemlélteti,

hogy nem tanácsos ablakból vagy erkényből bámészkodni a hivatalos konvojok útvonalán. Fokozottan veszélyes az ablakokban gyanús tárgyakkal mutatkozni: a mesterlövészek akár tüzelhetnek is.

Az Otopeni repülőtértől a Szabad Sajtó téren (Piaţa Presei Libere) és a fővárosi diadalíven (Arcul de Triumf) keresztül parlamentig vezető útszakaszon április 2.-tól teljes egészében leáll a forgalom, ezt csak a hivatalos kocsisorok használhatják. A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy a megjelölt útvonalon közlekedő

gyalogosok nem cipelhetnek magukkal nagyobb csomagokat, bőröndöket.

A gyanús csomagot hordozó személyeket a rendőrök átkutatják. Szombaton 12.30 perctől a hatóságok megtartották NATO-csúcs úgynevezett főpróbáját. A bukaresti utak egy részét lezárták, 60 hivatalos konvoj bejárta az előre meghatározott útvonalat. A hatóságok a március 29-én éjfélkor záruló előkészítő eseményt sikeresként könyvelték el. A lakosság főpróba alatt észlelhető nyugalmát a mesterlövészek diszkrét jelenléte biztosította – nyilatkozott a SPP szóvivője a szimulációt követően.(mti/realitatea.net/mediafax.ro/gândul)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!