8,5 millió euróba kerül naponta a Dacia-sztrájk

2008. március 25. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vezetőség szerint lehetetlen teljesíteni a szakszervezet követeléseit, mert ez 70 százalékos béremelést jelentene. A kocsmában ücsörgő munkásoknak nem is a pénz, hanem a sok munka fáj – abból pedig csak több lesz.

Meghatározatlan ideig tartó általános sztrájkba lépett hétfőn a Dacia Renault Piteşti több ezer dolgozója, miután zsákutcába jutottak a szakszervezetek és a munkáltatók közötti bértárgyalások. A Mioveni-ben működő gyár alkalmazottai összesen 550 lejes (mintegy 150 eurós) fix összegű – két részletben végrehajtandó – béremelést kértek, és el akarták érni a húsvétra és karácsonyra járó juttatások 50 százalékos növelését is. Emellett részesedést követelnek a társaság profitjából, ami a Dacia adózott eredményének 5-10 százalék közötti hányadát tenné ki. A vezetőség 18,5 százalékos béremelést ajánlott azoknak, akik minimálbérért dolgoznak, továbbá a bruttó átlagfizetést 12 százalékkal emelné. A gyár vezetősége hétfőn panaszt tett az Argeş megyei törvényszéken, állítva, hogy

a sztrájk törvénytelen:

a szakszervezet csupán az egyik – a béremelésről szóló – kérésről tárgyalt velük. A természetes az lett volna, ha az összes követelésről beszélünk, és csak azután lépnek sztrájkba – jelentette ki sajtótájékoztatón Liviu Ion , a gyár sajtófelelőse.A sztrájkolók száma tekintetében is nézeteltérések vannak: a vezetőség azt állítja, hogy a dolgozók csupán 49 százaléka, 3025 személy szüntette be a munkát – a szakszervezet birtokában levő, munkabeszüntetést támogató íveken a munkások 79 százalékának az aláírása található.

Az Adevărul napilap helyszíni riportja szerint a munkások nem is annyira a bérek, hanem

a munka mennyisége miatt háborognak.

Félnek ugyanakkor, hogy az előírt norma növekedni fog, hiszen a vezetőség bejelentette, az idei tervezett 310 ezer autó helyett 400 ezer a cél.

A riport szerint a munkások nagy része a gyár környéki kocsmákban, ún. bodegákban gyülekezett hétfőn, ahol hitelre itták a sört. A 2003-as munkabeszüntetéstől eltérően most nem vonultak bannerekkel, skandálva az utcára – egyedül a gyár kapujára kifüggesztett plakát hirdeti a sztrájkot.

Egy 45 éves munkásnő arra panaszkodott, hogy bár `73 óta alkalmazott, alig 1000 lejt keres -

a vezetőség hazudik,

amikor azt állítja, hogy 15 éves régiséggel 1250 lejt keres havonta. A munkásnő elmondta még, nagyon nehéz körülmények között dolgoznak, a kétóránként 10 perces szünetet például el tervezik törölni.

Egy másik munkás úgy nyilatkozott, megduplázták a normát tavaly – azt a normát, mely amúgy is magas volt. A fizetés eközben nem változott. Mindig azt mondják, ha nem tetszik, akkor el lehet menni, bőven van jelentkező – így az interjúalany.

A Dacia-gyár az elmúlt napokban értetlenségét fejezte ki a már előre jelzett munkabeszüntetés miatt. Azzal érvelt, hogy alkalmazottainak három év alatt 691 lejről (nem egészen 200 euróról) 1663 lejre (mintegy 470 euróra) nőtt az átlagbérük. Míg az elmúlt három évben az infláció teljes szintje 32,66 százalék volt, addig

a Dacia alkalmazottainak átlagfizetése 140,67 százalékkal nőtt

– szögezte le közleményében a cég. A gyár illetékesei szerint a vásárlóerő emelkedését szintén jól mutatja, hogy míg 2004-ben egy alkalmazottnak egy Dacia Logan megvásárlásához 38,6 havi fizetésre volt szüksége, addig ma folyóáron számítva 19,2 havi bér is elegendő.

A vezetőség szerint lehetetlen teljesíteni a szakszervezet kérését, lévén, hogy az átlagosan 70 százalékos béremelést jelentene, a befektetőknek pedig továbbra is 61 millió euró veszteséget kell behozni. A 2000-2004-es periódusban

363 millió euró veszteséget termelt a gyár

– miközben 800 millió euró befektetést eszközölt a tulajdonos. A munkakörülmények javítására csak 2007-ben 4,6 millió eurót költöttek.

Becslések szerint a sztrájk minden egyes napja 1300 gépkocsi „kiesését” jelenti, amely több 8,5 millió eurós veszteséget okoz a cégnek. Január második felében Mioveni-ben már percenként egy gépkocsi gurult le a gyártószalagról. Tavaly 222 914 járművet állítottak elő a gyárban, az idén ez a mennyiség 310 ezerre növekszik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!