Luxusfalvak – és azok, ahol még kocsma sincs

2008. március 5. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elemi iskola, templom, autóbuszjárat, kocsma és vegyesbolt szinte minden romániai faluban van, de a csatornázás, a fogorvos, a jegyző és az internetezés már a prémium kategóriába esik.

Leginkább az utak állapotával, a kosszal és a szeméttel elégedetlenek a falun élők – derül ki a kormány stratégiai elemzőintézetének (ASG) friss felméréséből, melyet a Total Communication ügynökség készített. A falvaknak alig a negyedében van csatornázás, ivóvízhálózat viszont a vidéki kistelepülések több mint felében működik.

Elemi iskola, templom, autóbuszjárat, kocsma és vegyesbolt – ezek a létesítmények, illetve szolgáltatások gyakorlatilag szinte minden romániai faluban elérhetők. Az alábbi grafikont átböngészve viszont az az érdekes, hogy posta, háziorvosi rendelő, művelődési ház már csak a falvak háromnegyedében működik.

A gyógyszertár, a vasútállomás (vagy megállóhely), a könyvtár, az újságárus és a jegyzői hivatal már inkább „kisvárosi luxusnak” számít: a falvak felében nem lehet gyógyszert vásárolni vagy fogat tömetni; nem beszélve olyasmikről, mint egy adásvételi szerződés hitelesítése.

A falun élők a körülmények ellenére elégedettek az ivóvíz minőségével, a közvilágítással, és úgy általában a közbiztonsággal.

Aki vidéken él, annak jellemzően saját háza van – derül ki a felmérésből (81,5 százalék ingatlantulajdonos); másfelől az is, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége nem biztosította be sem ingatlanát (88,7 százalék), sem a termést (83,7 százalék) természeti katasztrófák – áradás, földcsuszamlás vagy szárazság – ellen.

A háztartások túlnyomó többségében (négyötödében) van hűtőszekrény. Ami a többi tartós fogyasztási cikket illeti, jelentős az eltérés a városi háztartásokhoz képest. Mobiltelefon a falusi háztartások kevesebb, mint felében van, vonalas telefonnal 35, automata mosógéppel 34, autóval a háztartások 25 százalékában lehet találkozni.

Vízöblítéses WC a háztartások alig negyedére jellemző. A számítógép, a hőszigeteléses ablak, a mikorhullámú sütő, a központi fűtés és a légkondicionálás már inkább a luxuscikkek közé tartozik. A felmérésből kiderül, a háztartások 6,2 százalékában van internetkapcsolat. Az alacsony elterjedtség miatt egyáltalán nem meglepő, hogy a válaszadók szinte 90 százaléka azt válaszolja, hogy egyáltalán nem szokott internetezni (a megkérdezettek 2,6 százaléka mondja azt, hogy hetente többször szokott böngészgetni).

Noha szinte minden faluban van legalább egy templom, a hívek legszélesebb rétege csak ünnepek alkalmával megy istentiszteletre, misére (a keresztelői, esketési és temetési szertartásokat leszámítva).

Ezzel együtt országos méretekben jelentős népességre számíthatnak az egyházak: a falun élők szinte 20 százaléka azt állítja, hogy hetente egyszer eljár a templomba. Az egyház legfontosabb feladatának nem a hitélet fejlesztését, hanem a karitatív akciókat tartják: a válaszadók valamivel több mint fele azt mondja, hogy az egyes felekezeteknek és lelkészeiknek leginkább a rászorulók segítése lenne a feladatuk.

A felmérés adatai

A kutatás 1511, 18 évesnél idõsebb interjúalany bevonásával készült. A felmérés többlépcsõs, rétegzett mintavétellel készült, fejlesztési régió és vidéki településtípus rétegképzõ ismérvekkel. A minta 95 százalékos valószínûséggel, plusz-mínusz 2,52 százalékos hibahatárral reprezentatív Románia felnõtt, önálló életvitelû lakosságára nézve. A terepmunka 2007 novembere és decembere között folyt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!