Nincs vezetékes vize 7 millió embernek

2008. február 28. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai polgárok fele olyan helyen él, ahol csatornázás sincs. A nagyvárosok, kezdve Bukaresttel tisztítás nélkül öntik a szennyvizet a folyókba. A szeméttermelés napi 100 ezer tonna.

"A csatornahálózat 18 381 kilométer hosszú, ami azt jelenti, hogy csupán 11,5 millió állampolgár jut ehhez a szolgáltatáshoz. Tízmillióan közülük városban, 1,5 millióan pedig vidéken élnek – jelentette be Korodi Attila, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés minisztere a kormány infrastruktúrakorszerűsítési tervének bemutatásakor a fővárosban. Korodi elmondta, hogy 47 romániai város, közöttük Bukarest, Craiova és Galac

előzetes tisztítás nélkül juttatja a folyókba a szennyvizet,

és az országban lévő 1310 víztisztító 63,4 százaléka nem működik kielégítően, nem felel meg az európai standardoknak. A probléma megoldására Romániának 9,5 milliárd eurót kellene befektetnie 2018-ig az infrastruktúrába. Ebből 5,7 milliárd eurót a víztisztító-, 3,5 milliárd eurót pedig a csatornázási rendszerek rehabilitálására, kiépítésére kell költeni.Románia évente megközelítőleg 36,7 millió tonna hulladékot kezel, ez napi 100 ezer tonna hulladékot jelent. Legalább ennyire fontos, hogy növelni kell a háztartási hulladékok újrafeldolgozásának szintjét, hogy megfeleljen az európai követelményeknek. Jelenleg az újrafeldolgozható hulladékoknak csupán 2 százalékát gyűjtik be – tette hozzá a miniszter. A jelszó tehát a hulladék-menedzsment.

A hazai szennyvíz- és hulladékgazdálkodás fejlesztését uniós pénzekből támogató, 36,60 millió eurós befektetési program lényegi elemeit szerdán mutatta be Bukarestben Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter Korodi Attila társaságában.

A két minisztérium (MDLPL, MMDD) által közösen elindított, a 2006-os Phare-program keretében finanszírozandó befektetési program összértéke 36,60 millió euró, melyből 27,45 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatás.

Az 50 ezer lakos alatti települések szeméttelepeinek,

valamint a szennyvíztisztító hálózatának fejlesztését támogató programban mind a nyolc fejlesztési régió részt vesz. A régiónként megpályázható összeg 4 millió euró. Egy-egy terv vissza nem térítendő támogatása százezer euró és egy millió euró között mozoghat, a pályázó önkormányzatok a terv összértékének 10 százalékával kell hozzájáruljanak a befektetéshez.

2008 azért lesz az uniós pénzek hatékony felhasználásának éve, mert 2006 – 2007-ben előkészítettük az uniós források lehívásának előfeltételeit, 60 millió eurót adtunk a központi költségvetésből több mint 290 terv előkészítésére. A Regionális Operatív Program (ROP) keretén belül az önkormányzatok összesen 91 pályázatot nyújtottak be.

Ezek a tervek különböző elbírálási fázisban vannak, összértékük 1 milliárd euró. 2011-ig folytatódik a Phare- előcsatlakozási alapok lehívása is – bizakodott a sajtótájékoztatón Borbély László, kiemelve: a közeljövőben fontos az önkormányzatok programmenedzselési kapacitásának növelése, a helyi munkaerő képzése. Emellett a lakásügyi tárca több találkozót is szervezne, ezzel is segítve az önkormányzatok felkészülését – tette hozzá a miniszter.

Minden benyújtott pályázat közelebb vihet ezeknek a környezetvédelmi problémáknak a megoldásához – mondta Korodi Attila. Hulladék-menedzsment, valamint a szennyvíz és csatornázás terén a leginkább befektetésre szoruló térség a vidék – hangsúlyozta a zöld tárca vezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!