Az ingázás kellemetlen, viszont vidéken friss a levegő

2008. január 17. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kifizetődő már komcsi tömbházlakást vásárolni, hiszen csillagászati árakon kínálják a többé-kevésbé lerobbant lakrészeket. A fiatalok a vidék felé kacsintgatnak. [erdély fm]

Melinda és István három hónapja költöztek Farkaslakára. A fiatal házasok azelőtt albérletben éltek Székelyudvarhelyen, és gondolni sem mertek arra, hogy saját házuk legyen. Mikor meghallottuk, hogy mennyi pénzt kérnek egy vidéki házért, s megláttuk, hogy mennyi mindent kapunk ezért az összegért, nem sokat gondolkodtunk, belementünk a vásárba.

Falun jóval olcsóbbak az ingatlanok,

a házunk az 1920-as évek elején épült, de még felújítással is kevesebbe került, mint egy kétszobás tömbházlakás Udvarhelyen, ahol egyelőre esélyünk se lett volna lakást vásárolni – mondja Melinda, az újdonsült családiház-tulajdonos. Az ingatlanpiaci árak soha meg nem álló emelkedésének ellenére bizonyos vidékeken még mindig potom áron juthatnak hozzá a kispénzű fiatalok egy-egy városhoz közel eső vidéki házhoz. Azonban sok mindent mérlegelniük kell, mielőtt lépnének. Így történt ez a Melindáék esetében is: Itt olcsóbb és nyugodtabb az élet, tisztább a környezet, közel van a városhoz, tehát nekünk ez elég fontos volt, mert a férjem Udvarhelyen dolgozik, neki mindennap ingáznia kell. Ha a kislányom érdekeit nézem, külön jó, hogy a saját udvarunkon nőhet fel, gyakrabban és többet tudunk kint lenni a levegőn. Azonban a friss levegő, a kert meg a tágas tér nem mindig használható ki, különösen akkor, ha a családi ház városban dolgozó lakói gyakorlatilag

aludni járnak haza.

Ha viszont kisiskolás korú gyerek is van a családban, akkor a városból kiköltöző családok a vidéki élet több hátulütőjét is felfedezhetik.A színvonalas oktatás reményében a szülők arra kényszerülnek, hogy porontyukat magukkal vigyék a városba, így az úton töltött idő és a forgalmi dugók a munkanapból értékes órákat csórnak el. Az idősebb gyerekes családok számára meg külön fejfájás, amikor a városban bulizó kamaszt kell oda-vissza fuvarozni – vagy éppen saját magukat zárják ki a társasági életből.

Enyhe áremelkedés várható erre az évre az ingatlanpiacon

Bár különbözõ arányban, de a lakótelepi régi és új lakások 5-30 százalékkal drágulnak 2008-ban. Azonban egyes ingatlanpiaci elemzõk úgy vélik, hogy az idén jó eséllyel stagnál, vagy az év folyamán, alig észrevehetõen, 5-10 százalékkal nõ majd a régi lakások piaci ára.
Azonban tavaly is ugyanerre tippeltek az elemzõk, végül némely esetben a régi lakások ára elérte a 50, az új lakásoké pedig a 40 százalékos áremelkedést. A befektetõk 30 százalékos drágulást várnak erre az évre az ingatlanpiacon. (capital)

Bár Melindáék esetében ez a kérdés nem aktuális, mégis le kellett már mondaniuk bizonyos, addig maguktól értetődő dolgokról.

A szüleim hiányoznak a legjobban, pontosabban az, hogy nem kereshetjük fel egymást, amikor épp kedvünk szottyan. Elsősorban a rokonoktól és barátoktól volt nehéz az elválás – mondja Melinda, aki azt is hozzátette, hogy a faluban rosszak az utak, nincs bevezetve a gáz, és bizony a fával fűtés, még ha olcsó is, nem mindig leányálom.

Melindáék – falura költözés tekintetében – egy példa a sok közül, az alapötlet nyugatól származik. Bodó Attila , egy ingatlanügynökség vezetője a nyugati költözködési trendek meghonosulásáról elmondta, inkább az intellektuel, kifinomult ízlésű, fiatal rétegre jellemző a falura, falusi környezetbe való áramlás.

Gyakran találkozunk azzal, hogy az idősebbek átadják a tömbházlakásukat a fiataloknak, és ők visszaköltöznek a nagyszülőktől örökölt lakásba. Azonban 90 százalékuk visszakívánkozik a városba, mivel bizonyos elszigetelődést okoz a falusi környezet.

A szakember azt is hozzáfűzi, egyéb okok is közrejátszhatnak a városon való lakás feladásához: A közköltség növekedésével sokan tömbházlakásuk eladására kényszerülnek – mondja. Bodó szerint egy

új ház építése falun költségesebb,

mint a város peremén, mivel az építkezési anyag ugyanannyiba kerül, viszont a szállítás költségtöbblethez vezet. Aki a lakótelepről kertes házba menekülne, először főleg a város peremén néz körül, és inkább ott építkezik.

Amennyiben nem akarnak építkezni, még találnak nagyon olcsó, kiöregedett parasztházakat a fiatalok, azonban ezek is kelendők, hiszen a külföldiek, pontosabban magyarországiak vadásznak ezekre – mondja Bodó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!