Red Bull nem kell: szárnyalni fog Székelyföld

2007. szeptember 19. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legtöbb két és fél év múlva a barcasági Vidombákon átadják az ország második legnagyobb nemzetközi repülőterét. A létesítmény a székelyföldek számára is megkönnyíti az utazást.

Tegnap mutatták be a Brassó melletti Vidombákon nemsokára felépülő repülőtér látványtervét a projekt megvalósításával megbízott kanadai Intelcan vállalat képviselői. A vidombáki lesz az Otopeni repülőtér után az ország második legnagyobb nemzetközi repülőtere. A tervek szerint a repteret Brassó északnyugati felében, Vidombák kültelkén, 200 hektáros területen létesítik, ahol jelenleg szántóföldek, legelők, kaszálók vannak. A telkek egy része az állami tulajdonból, további részei a vidombáki önkormányzattól és a IAR Ghimbav üzemek tulajdonából származik. A reptér egyetlen, 2800 méter hosszú bebiztosított felszállópályával rendelkezik majd, továbbá különböző melléképületeket, terminált, irányítótornyot, tűzoltóállomást, raktárakat is építenek majd. Becslések szerint évente

egy millió utas és hatezer tonna áru szállítására lesz alkalmas

az új létesítmény. Az Intelcan kanadai cég vezetői Hargita, Kovászna és Brassó megyei tanácsok képviselőinek jelenlétében tárgyalták meg a projekt lebonyolításának részleteit. Mivel a reptér elsősorban az Olt medence igényeit szolgálja ki, az önkormányzatok a turizmus, a gazdasági élet fellendülésére számítanak.A projekt megvalósítása csupán 90 millió euróba kerül, költségei 12 év alatt térülnek meg – jelentette be korábban Ronald Weissberger , a kanadai vállalat igazgatója. Hozzátette, egy ilyen méretű projekt megvalósítására a nemzetközi piacon 250 millió eurót kellene áldozni.

Elmondta, a csökkentett költségvetést az tette lehetővé, hogy egyedül az Intelcan foglalkozik a versenytárgyalások lebonyolításával, így

nem szóródnak szét az alapok

a megannyi konzultáns cég között. A felelős projektvezető cég munkacsoportja felügyeli majd a munkálatok előrehaladását, és ellenőrzi ezek minőségét. A majdani reptéren olyan repülőgépek landolhatnak, mint a ATR, a 737-es Boeing, vagy a 319-es, a 320-as, a 321-es, illetve a 330-as Airbus. Weissberger tudatta, hogy szabályos járatú, de charter és Low Cost Carrier típusú szolgáltatású légitársaságokat szeretnének vonzani.

Borboly Csaba , a Hargita Megyei Tanács alelnöke a Transindexnek elmondta, a repteret legtöbb két és fél éven belül adják át. A telkek feletti tulajdonjogi viták megoldódtak, a szükséges engedélyeket is beszerezték. Jelenleg a Brassó Megyei Tanács a terület akadálymentesítésén, a magas feszültségű hálózat felszámolásán dolgozik.

Hargita és Kovászna megye jelképes összeggel, az összköltségnek 2 százalékával járul hozzá a projekthez. Ehhez képest a brassói illetékes intézmények önrészének aránya 30 százalékos. Az Intelcan

40 éves koncesszióvétel ellenében

óriási befektetéseket tervez. – mondta el Borboly. Az alelnök hozzátette: bár jelképes összeggel, de a két székelyföldi megyének édemes volt társulni a projekthez. Hargita megyének, főleg a csíki részén lakók számára, közvetlen kiszolgálást biztosít a hamarosan felépülő létesítmény. Bár a térségben, Marosvásárhelyen, Kolozsváron is működik reptér, a kovásznai és a hargitai lakosoknak nem kell majd messze utazniuk, az ajánlatok is elérhetőbbek lesznek számukra. Már 20 légitársaság jelezte, hogy járatokat indítana a Brassó-vidombáki termináltól – így Borboly.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!