Melyek a legmenőbb hazai telekomcégek?

2007. augusztus 21. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A leggazdagabb romániai magyar tulajdonában levő RCS-RDS-nek annyira jól megy, hogy a londoni tőzsdén dob piacra részvénycsomagot. Az e-boltok viszont csak veszteséget termelnek.

A telekom-szolgáltatók, a szoftverfejlesztéssel és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó cégek profitja a legnagyobb a hazai vállalkozásokat tekintve, míg a számítástechnikai termékeket forgalmazó vállalatok nyeresége elmarad ettől. Mindez a gazdasági és pénzügyminisztérium (MEF) statisztikájából derül ki, melyet a Ziarul Financiar üzleti napilap ismertet.

Részletek az alábbi táblázatban:

A legjobban menő IT-cég eszerint a nagyváradi üzletember, Teszári Zoltán tulajdonában levő kábeltévé- és internetszolgáltató, az RCS&RDS; mely a második számú játékos ezen a piacon. A cég tavalyi profitja 34,8 millió euró volt, ez több mint nyolcszorosa a 2005-ös eredménynek. Az RCS&RDS adózás előtti nyeresége 2006-ban 42,9 millió euró volt.

A visszahúzódó, a nyilvánosság minden formáját kerülő Teszári cége részleteket nem közölt a tavalyi profit kapcsán. Iparági források szerint vállalat megbízást adott két befektetési banknak, az amerikai Morgan Stanley-nek és a svájci UBS-nek, hogy bonyolítsa le az RCS&RDS bevezetését a londoni tőzsdére. A vállalat új részvényeket bocsát ki, alaptőkéje 15 százalékának megfelelő névértéken, globális letéti jegyek/igazolások (global depository receipts - (lásd keretes írásunkat ) formájában.

Global Depositary Receipt (globális letéti igazolás)

Nemzetközileg elismert letétkezelõ pénzintézet vagy elszámolóház által kibocsátott, adott társaság letétbe helyeztetett részvényeit megtestesítõ letéti igazolás, amely a legtöbb külföldi piacon helyettesíti magukat a részvényeket. Az értékpapír-számlákon tartott értékpapírokat (részvényeket) egy értéktárban helyezik el, errõl állítják ki a letéti igazolást, és az értékpapírokkal történõ tranzakciók számlák között mozognak. Románia földrajzi és jogi határait túllépve, ehhez a folyamathoz kell egy nemzetközileg elfogadott letéti igazolás, ez a GDR. A nemzetközi tõzsdéken nem a külföldi részvényekkel, hanem az ezekrõl kiállított globális letéti igazolásokkal kereskednek. (Forrás: tozsdesed.googlepages.com/szotar)

Nincs szüksége effajta akcióra a multinacionális UPC hazai leányvállalatának. Az UPC Romania, az ország vezető kábeltévé- szolgáltatójának tavalyi bevétele 140 millió euró, profitja 58 millió euró vot.

A szoftverfejlesztő és kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó cégek

profitja jobbára csökkent a tavaly. A kivételek: a többek között e-tanulási szoftvereket fejlesztő a Siveco 3,8 millió euróra növelte a nyereségét, akárcsak a Microsoft Romania, mely 4 millió euró adózás utáni nyereséget ért el. A Hewlett-Packard romániai vállalata szinte megduplázta a profitját, annak ellenére, hogy üzleti forgalma csak 0,3 millió euróval nőtt 2006 végéig.

Csökkent a nyeresége viszont azoknak a cégeknek, melyek valamilyen mértékben az állam technológiai beruházásaitól-fejlesztéseitől függnek. Ebben a helyzetben van a Siemens tulajdonában levő Forte Business Services, az IBM Romania, az Omnilogic és a Net Consulting.

A webáruházaknak sem megy annyira jól:

az emag.ro, a legnagyobb hazai, számítástechnikai webáruház a tavalyi évet több mint 0,4 millió eurós veszteséggel zárta. Az online boltot a Dante International működteti.

A mobiltelefonokat és kiegészítőket forgalmazó bolthálózatnak, a Germanosnak azonban jól megy. Annak ellenére, hogy a második legjelentősebb romániai mobilszolgáltató, a Vodafone felmondta a céggel a forgalmazási szerződést, a görög vállalatnak sikerült 1,3 millió eurós profitot összehoznia a 2005-ös 4,8 millió helyett. A szakítás oka az volt, hogy a Germanost felvásárolta a Vodafone feltörekvő konkurrenciája, a Cosmote mobilcég.

Megjegyzés

A pénzügyminisztérium weboldalán közölt adatok egyes cégekre – fõként a multinacionális vállalatokra – nézve nem teljes mértékben reprezentatívak, mert egyes helyi vállalatokkal vagy közintézményekkel a cégcsoport egy másik országbeli leányvállalata kötött szerzõdést, így az ebbõl származó bevétel és profit a más országbeli vállalat mérlegében jelenik meg. Egyes hazai IT-vállalatok több cégen keresztül bonyolítják le üzleteiket, így egyes adatok hiányoznak az anyavállalat könyvelésébõl. A táblázatban szereplõ cégek csak a pénzügyminisztériummal közölték tavalyi forgalmukról és profitjukról szóló adatokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!