A Google már a Coca-Colánál is értékesebb brand

2007. április 25. – 21:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindegy, hogy kínálatuk koleszterinszegény vagy maszkulin, menők a gyorséttermek. A nagyágyúk keletre kacsingatnak, az olajipar pedig egyre környezetbarátabb.

A Google a legértékesebb márka jelenleg a világon a Millward Brown piackutató szerint. Ezzel az internetes böngésző letaszította az első helyről a Coca-Colát. Az intézet szerint a Google, amely 2006-hoz képest szinte megkétszerezte értékét, mint márka 66 milliárd dollárt ér, a Coca-Cola 44 milliárddal a negyedik helyre került. A második helyen a General Electric áll 62 milliárd dollárral, a negyediken a Microsoft 55 milliárddal.

A legsikeresebb német márkának a BMW-t tartja a piackutató, az autógyár 26 milliárd dollárral a 14-ik helyen áll. Az első tíz legértékesebb márka között található a kínai China Mobile mobilszolgáltató, a Marlboro és az amerikai Wal-Mart áruházlánc. Az első százba bekerült műszaki érdekeltségű márkanevek közt található a Nokia (12. hely), a Hewlett-Packard (15. hely) és az Apple (16. hely) is.

"A Google márkanév egyszerűen fenomenális, abban az értelemben, hogy

mindenki számára világos,

hogy mit képvisel, ráadásul vezető szerephez jutott, és nagyban támogatja az innovatív megoldásokat" – közölte a Silicon.com -mal Peter Walshe, a Millward Brown Optimor globális márkanevekért felelős igazgatója.

Walshe elmondta, az innovatív megoldások segítik elő a leginkább egy vállalat népszerűségét, ezen a területen pedig a technológiai jellegű márkanevek nagyon jól szerepelnek. A technológiai neveket az emberek izgalmasként, csodálatosként és tetszetősként értékelik" – összegezte Walshe.

A ranglista célja az, hogy kiszámítsák, várhatóan

mekkora jövedelmet termel

egy márkanév a tulajdonosának a jövőben. A rangsort a cégek gazdasági teljesítménye és a vásárlók körében világszerte végzett márkaismertségi kutatások alapján állítják fel. Az idén több mint 39 ezer brandről több mint egymillió embert kérdeztek meg.

A 100-as listán szereplő márkák összértéke egy év alatt 10,6 százalékkal, 1,6 milliárd dollárra emelkedett. Ami az iparági megoszlást illeti, a rangsorban a pénzügyi szektor dominál: minden negyedik vállalat innen kerül ki; minden ötödik cég a technológiai ipart képviseli, a harmadik legnépszerűbb ágazat pedig a kiskereskedelem.

Millward Brown Optimor: a 2007-es év elsõ tíz legerõsebb márkanevei:

1. Google – 66,4 milliárd dollár 2. General Electric – 61,9 milliárd dollár 3. Microsoft – 55 milliárd dollár 4. Coca-Cola – 44,1 milliárd dollár 5. China Mobile – 41,2 milliárd dollár 6. Marlboro – 39,2 milliárd dollár 7. Wal-Mart – 36,9 milliárd dollár 8. Citigroup – 33,7 milliárd dollár 9. IBM – 33,6 milliárd dollár 10. Toyota Motors – 33,4 milliárd dollár

Az idei listából kiolvasható trendek:

Kelet felemelkedése: a fejlődő piacok fogyasztóinak (elsősorban Brazília, Oroszország, India, Kína lakossága) megnőtt az elkölthető bevétele. A nyugati termékeknek releváns szolgáltatásokat kell nyújtaniuk a potenciális kliensek meggyőzéséért. Az olyan gyorsétteremláncok, mint a KFC (4,48 milliárd USD) és a McDonald’s (33,13 milliárd USD) a nyugati stílusú étkezésre vágyókat szólítja meg. A Nike (10,2 milliárd USD), a Levi’s (1,04 milliárd USD) és a Zara (6,46 milliárd USD) a helyi márkák és az importált luxustermékek közti űrt töltik be, elérhető divatosságot nyújtanak fiatal célközönségüknek.

A luxusmárkák, mint a Louis Vuitton (22,68 milliárd USD) és a Rolex (5,38 milliárd USD) szintén jelentős bevételnövelésre számíthatnak ezekben az országokban, mivel a gazdag vásárlók státuszszimbólum-termékekre vágynak.

A technológiák összekapcsolása: a különböző szolgáltatások mixelése és egymáshoz kapcsolása (hang, adat, GPS, zene, internet, e-mail stb.), valamint ezek egy termékbe sűrítése a fogyasztók életének megkönnyítésének ígéretét hordozza magában. A termékek növekvő komplexitásában a brandek szerepe a különböző ajánlatok leegyszerűsítése és a különbségtétel.

Ez érvényes az Apple (24,72 milliárd USD) letisztult-de-okosabb iPhone-jától a Sony Ericsson Walkman márkanévvel ellátott mp3-lejátszós telefonjain át a Nokia (31,67 milliárd USD) minden-egyben telefonjaiig. Az erős márkák, mint az Apple és a Nokia képesek új területeken megjelenni úgy, hogy brandjüket a más gyártók hasonló termékeitől való markáns megkülönböztetésre használják.

A vállalatok növekvő társadalmi felelősségérzete: a társadalmi kérdések iránt mutatott felelősség segített a British Petrolnak (5,93 milliárd USD), a Shellnek (4,67 milliárd USD) és a Toyotának (33,42 milliárd USD) vállalatuk értékének növelésében. A BP volt az első nagy kőolajipari vállalat, amely felelősen viszonyult az éghajlatváltozáshoz: a petróleumon túl-ra újrapozicionált, környezettudatos brandjével.

A BP új imázsával a világ három legnagyobb napenergia-szolgáltatójának egyikévé vált, ezt a példát követte a Shell is. A Toyota Prius hibridautójának marketingsikere hozzájárult a márkanév pozitívabb megítéléséhez, és autópiaci vezető szerepének megerősítéséhez.

A gyorsétteremláncok válasza a tudatos fogyasztók igényeire: a fogyasztók egészséges táplálkozásra való fokozott odafigyelése megtorpantotta a gyorsétteremipar ’80-as évek óta tartó növekedését. A legtöbb gyorsétteremlánc, így a McDonald’s (33,13 milliárd USD) is egészségesebb alternatívák bevezetésével pozicionálta újra magát.

A Burger King (1,4 milliárd USD) viszont szembement a trenddel, és klasszikus, kolszterindús, maszkulin hamburgerét reklámozta. A Burger King márkanév 63%-kal erősödött, ez azt bizonyítja, hogy az erős márkák akkor is sikeresek tudnak lenni, ha nem követik a trendet, hanem szembemennek azzal.

Forrás: www.millwardbrown.com, MTI, jox.hu, it.news.hu

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!