Teszt: szinte kétszer drágább a bukaresti Ikea, mint a pesti

2007. április 23. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olcsó, funkcionális bútor fiataloknak. Romániában így néz ki a több mint hatvan éves Ikea-recept: viszonylag drága cuccok a lifestyle-divatra rákattant sznoboknak.

Nincs egységes ára egy és ugyanazon Ikea -terméknek: ez derült ki, midőn belekandikáltunk a cardiffi, a budapesti és a bukaresti Ikea-katalógusokba. Felmérésünk alapjául tíz termék szolgált: egy asztal, egy szék, egy virágváza, egy éjjeli lámpa, egy kétszemélyes ágykeret, bele a matrac, konyhabútor, hozzá egy három részes főzőedény-készlet, és egy kétrészes vágódeszka készlet. No meg egy tükör. A többit a zsebszámológépre bíztuk.

ĺme az eredmény. A bukaresti áruházban mindezeket a termékeket 8863,9 új lejért viheti haza a vásárló, Magyarországon ugyanez a csomag közel 360 ezer forint, tehát az összeg az ötezer lejt sem éri el. Már az asztal árán 120 lejt spórolhat, ha úgy dönt, a budapesti áruházból szerzi be ebédlője díszét.

Az Egyesült Királyságból pláne nem érdemes hazaszállítani a bútort, a termékek ára csak hajszálnyival kisebb a bukaresti Ikea kínálatának ellenértékénél. Az összevetés apropója: idén márciusban, Bukarestben nyitotta meg Románia területén az első áruházat az Ikea. Ehhez képest a cégcsoport Magyarországon már 1990-től jelen volt, második áruházát a budapesti után Budaörsön nyitotta meg 1999-ben.

A választék az áruház négyzetmétereitől függ

Körülbelül 12 ezer termékből áll az Ikea választéka, ami eltérhet az egyes országokban. A választék nagysága mindig az áruház nagyságától függ – a budapesti áruház alapterülete 19,8 ezer, a budaörsi 21 ezer, a bukarestié 26 ezer négyzetméter. De a választék törzsét alkotó termékek minden országban azonosak – ezért is lehetett összevetni a kínálatot.

A svéd stílust

az egyszerû formák, a pasztellszínek, a funkcionális adaptáció, a könnyûfából készült bútorok, kockás és csíkos textíliák jellemzik. A svéd formatervezés nem híve a túldíszítettségnek, igyekszik józan és racionális maradni.

„Jobb életkörülmények, elérhető árakon minél több ember számára” – ezen a jelmondaton alapul az Ikea bútorkereskedési mamutvállalat precízen körvonalazott koncepciója. Ennek nyomán több mint 2000 gyártó, több mint 50 országban dolgozik az Ikea termékek előállításán – többek között Romániában is, ahol előbb nyílt Észak-Moldvában a svéd vállalatnak bedolgozó bútorüzem, mint Ikea-logós áruház.

Az Ikea-koncepció története

Az Ikea mozaikszó a cég alapítója, a svéd Ingvar Kamprad nevének kezdőbetűiből (I.K.), valamint gyermekkora helyszíneinek, Elmtaryd tanya (E).) és Agunnaryd falu (A.) kezdőbetűiből állt össze.

Vállalkozását 1943-ban indította el, ekkor pénztárcák, nylon-harisnyák, tollak, képkeretek és egyéb tárgyak forgalmazásával foglalkozott. A svéd formatervezés alapelveit követő bútorok 1947 után jelentek meg az Ikea termék-kínálatában. 1951-ben napvilágot lát az első katalógus, majd két évvel később bútor-bemutatóterem nyílik meg Älmhultben.

A terjeszkedésrõl röviden

A legelsõ áruházat 6700 négyzetméteres területen, 1958-ban, Älmhultben avatják fel, majd 1963-ban a másodikat Norvégiában, Oslo mellett nyitják meg. A következõ években Skandináviában tovább terjeszkednek: 1973-ben, Zürichben, Svájcban nyílt meg az elsõ Skandinávián kívüli áruház.
'75-ben eljutnak Ausztráliába, egy évvel késõbb Kanadába is. A hálózat ezután Észak-Európában tovább terjeszkedik, '85-ben pedig nyitnak az Egyesült Államok irányába. A '90-es évek elején Magyarországon és Lengyelországon keresztül betörnek Közép-Európába is. Majd a Közel-Kelet meghódítása következik, az ezredfordulón már az oroszok is vásárolhatnak az Ikea-áruházban.

A bemutatóterem megnyitásával az Ikea három dimenzióban, a funkció, a minőség és az alacsony ár viszonylatában mutathatta be termékeit. Még két év telik el, 1955-ben a konkurencia nyomására bojkottáló beszállítók miatt az Ikea kénytelen saját tervezésű bútorokat értékesíteni a piacon. Az ezután következő periódust a bútorok funkcionalitásának növelése, a formatervezésbeli újítás határozta meg.

Egy szerencsés véletlen hatására – egy rakodás során el kellett távolítani egy asztalnak a lábát, hogy beférjen az autóba – jöttek rá, lapos csomagolásban nagyobb biztonságban, sokkal több bútort lehet szállítani. A lapos csomagolás újabb előnyére derült fény: a megrendelők saját maguk rakhatják össze a termékeket, ezért nem kell erre a célra alkalmazottakat foglalkoztatni, ami közvetetten a bútorok árának csökkenéséhez vezet.

Az új csomagolási mód bevezetésekor a bútorelemek tervezésében újítani kellett annak érdekében, hogy az összeszerelés ne okozzon különösebb gondot a vevőknek (ettől függetlenül vannak, akik egy átkínlódott nap után megbánják, hogy nem készre összeszerelt bútort vásároltak).

A koncepció kicsit olyan, mintha valaki megkapná egy kis üvegben az egyentermék kóla-eszenciát, a koffeint és a cukrot, meg egy nagyobbikban a szódavizet, aztán rázza össze magának a recept szerint.

Mi a közös az Ikeában, a McDonald's-ban és a Coca-Colában?

A svéd hátterű Ikea amúgy franchise-rendszerben működik, akárcsak más világmárkákat forgalmazó cégek, mint a McDonald's vagy a Coca-Cola. Az Ikea rendszer és koncepció birtokosa, az Inter Ikea Systems B.V. , a hollandiai Delftben székel. Márciusi adatok szerint jelenleg a vállalatlánc 253 áruház működtet 35 országban. Ebből az Ikea csoport tulajdonában van 223 áruház, a többi 24 áruházat az Ikea csoporton kívüli üzemeltetők vezetik.

Az Ikea of Sweden sajátossága, hogy termékeknek egyedi, skandináv csengésű neveket ad – mint például Gustava és Stolle , ezzel is a „profi svéd minőség” asszociációkat keltve a vásárlókban. A különböző termékeket különböző szempontok szerint nevezik el. A méteráruk és függönyök női neveket kapnak, a szőnyegek dán, míg a kanapék és a fotelek svéd helységekről vannak elnevezve. Az Ikea bútorokat a fiatal generációnak szánják, erre utal a brosúrákon és a web-oldalon használatos tegeződő forma is.

Forgalmi adatok

Az Ikea csoport a 2006-ös pénzügyi évben (2005. szeptember 1-2006. augusztus 31.) az Ikea Csoport forgalma összesen 17,3 milliárd euró volt.
Forgalom területenként: Európa 80%, Észak-Amerika 17%, Ázsia és Ausztrália 3% Beszerzés területenként: Európa 69%, Észak Amerika 3%, Ázsia 28% Munkatársak területenként: Az Ikea csoport 100 000 alkalmazottat foglalkoztat, a világ 44 országában: Európa 89 500 fõ, Észak-Amerika 11 000 fõ, Ázsia és Ausztrália 3 500 fõ Munkaköri megoszlás: kiskereskedelem – 79 800 fõ, ipari csoport – 12 900 fõ, áruválaszték, beszerzés és nagykereskedelem, egyéb – 11 300 fõ
Az eladásban elsõ öt ország: Németország 17%, USA 12%, Anglia 9%, Franciaország 9%, Svédország 8% A beszerzésben elsõ öt ország: Kína 18%, Lengyelország 14%, Olaszország 8%, Svédország 7%, Németország 6%

„Nagyanyáink még egy emberöltőre vettek bútort, amikor összeházasodtak. Az Ikea-bútorok persze nem ilyen tartósak, és ha már nem divatos egy berendezési tárgy, akkor az emberek elmennek és vesznek valami újat. Nyomokban talán fát is tartalmazhatnak ezek a bútorok” – világít rá a lényegre egy bekezdés a Szélsőközép című blog.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!