Kolozs megyében telepedne meg a finn mobiltelefongyártó

2007. március 23. – 19:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beszállítóival együtt 15 ezer munkahelyet létesítene Zsukon a Nokia. Hétfőn újabb tárgyalások lesznek, lehet, a szerződést is aláírják.

Egyre biztosabb: Kolozs megyében létesít gyárat a finn Nokia mobiltelefongyártó világvállalat. A várhatóan 200 millió euróból megvalósuló beruházás 15 ezer személy számára biztosítana állást, igaz, nem valamennyien a Nokia-gyárban fognak dolgozni. A finn vállalat beszállítóit is betelepíti a zsuki ipari parkba.

Zsuk:

Kolozsvártól 18 kilométerre, a nemzetközi repülõtértõl alig 10 kilométerre, Apahida közelében levõ község. A 2002-es népszámlálási adatok szerint 4086 lakosa van.

A Nokia-beruházás történet tavaly februárra nyúlik vissza. Ekkor jelezték első alkalommal befektetési szándékukat a finnek az ipari parkokat működtető Tetarom Rt. vezetőségével. Ám nem csak velük kezdtek el tárgyalni, hanem az ország más ipari parkjaival is felvették a kapcsolatot.

Mint az tavaly márciusban kiderült, a Marosvásárhely melletti, vidrátszegi ipari park vezetőivel, illetve a Maros megyei tanáccsal is tárgyaltak – ez azonban megszakadt, nem tudni miért. Sajtós találgatások szerint a fő ok az volt, hogy

a Nokia titoktartást kért a felektől,

ám a vásárhelyiek kikotyogták az újságíróknak. A másik, tényszerűbb ok, hogy a vidrátszegi létesítmény összterülete nem bizonyult elégségesnek a 90 hektárra tervezett beruházáshoz.A Kolozs megyei tárgyalások sem voltak zökkenőmentesek. A jó rajtot követően tavaly augusztusban megszakadt a kapcsolat. Ezt követően december 21-én érkezett az első életjel a finnektől, amikor is egy faxban a tetaromosokkal közölték, újrakezdenék a tárgyalásokat.

Erre január 17-én került sor, ekkor már konkrét területeket kezdtek felkutatni, ahol létre lehetne hozni a Nokia-üzemet, s beszállítók telephelyeit. Egy Emersonhoz közeli apahidai telket szemeltek ki először a nokiások, de hamarosan kiderült: összesen 300 személytől kellene felvásárolni a földterületet. Új opciók után néztek, így esett a finnek választása a zsuki területre.

Ennek megszerzése már simábban ment.

Kiderült, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem használatában van, s az oktatási minisztérium birtokolja. A tárca, a kormány, és a felsőoktatási intézmény egy-kettő rábólintott a tranzakcióra, az összesen 159,62 hektáros területet szerdán a kormány rendelettel bocsátotta a Kolozs megyei tanács rendelkezésére. Ez volt az első lépés a beruházás megvalósításához.A második, döntő lépést pénteken tették meg, amikor a megyei tanácsosok egyöntetűen megszavazták: jöhet a Nokia.

Hétfőn ismét sorsdöntő nap lesz.

A megyei tanács, valamint a Tetarom képviselői Bukarestben találkoznak a Nokia küldötteivel, s elég nagy a valószínűsége annak is, hogy megkötik a szerződést.

Marius Nicoară megyei tanácselnök pénteken fontosnak tartotta hangsúlyozni a tanácsülést követő sajtótájékoztatón, hogy a Nokia-beruházás akkor válik biztossá, amikor e dokumentumot a felek már ellátták szignójukkal.

További probléma, hogy a zsuki Tetarom 3-as ipari park közművesítési költségei elérik a 33 millió eurót. A megyei tanács viszont ekkora összeget semmi szín alatt nem tudna elkülöníteni büdzséjéből.Éppen ezért Călin Popescu-Tăriceanu kormányfővel, valamint a pénzügyminisztériummal folytattak tárgyalásokat, s ígértet kaptak: rendelkezésükre bocsátanak 23 millió eurót.

Így a tanácsnak már csak 10 milliót kell kerítenie, s kezdődhetnek is a munkálatok, meglehetősen gyors tempóban:

a Nokia nyárra közművesítve szeretné látni a telket,

hogy őszig felépülhessenek a szükséges ingatlanok, december elsején már elkezdenék ugyanis a próbatermelést. A tulajdonképpeni gyártási folyamat pedig január elsején rajtolna, igaz, nem teljes kapacitással.

Az előzetes elképzelés szerint a Nokia 2008 első félévéig összesen 800 munkahelyet létesít, majd 2009 végéig ezek számát 3500-ra kívánják duzzasztani. A beszállítók alkalmazottaival közösen ekkorra mintegy 15 ezer személy fog dolgozni a zsuki telephelyen, amelyet a nokiások egyszerűen Nokia Village-ként emlegetnek.Az 159,62 hektáros Tetarom 3-ban tehát 90 hektárt foglal majd el a Nokia és a hozzá tartózó vállalatok, 10 hektár kell az ipari park működtetőinek, a visszamaradt 50 hektárra pedig újabb beruházókat várnak. Nemrég derült ki, hogy a szintén mobiltelefonokat gyártó svéd

Ericsson is érdeklődik,

ők is Kolozs megyébe szeretnének beruházni. Igaz, a svédek egyelőre más ipari parkokkal is tárgyalnak. A Kolozs megyeiek viszont tárt karokkal várják, s ha jön, akkor valószínű, hogy a svéd vállalat is a zsuki létesítményben kapna helyet.

Ami az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemet illeti, ugyan elveszített egy telket, de cserébe szponzorizálást kap a finn mobiltelefongyártótól. Összeget egyelőre nem kívánt elárulni Liviu Mărghitaş, az intézmény rektora, annyit viszont elmondott, hogy a summa jóval meghaladja azt az összeget, amekkora hasznot ők tudtak volna húzni a területből.

A fotók a https://analogik.com/gallery_nokia.asp oldalról származnak, és a Salo Operations nevű Nokia-gyárban készültek

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!