A csíki Munkácsy-kiállítás, avagy mennyibe kerül Székelyföld EU-integrálása

2007. március 13. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmilliárd régi lej továbbá biztosítási és marketing költségek. Pénzügyileg ilyen nagyságrendű az eddigi legköltségesebb Hargita megyei kulturális projekt.

Kitörési lehetőséget azonosított a Csíki Székely Múzeum : a május 5 – július 15. között megtekinthető projekt neve Munkácsy-képek Erdélyben , és az év egyik legfontosabb erdélyi kulturális eseményének ígérkezik. A kiállítás a fedőtörténete annak a törekvésnek, aminek lényege az, hogy a Mikó-várban működő múzeum végre korszerű, nemzetközi lehetőségekkel rendelkező kiállítótér lehessen.

Gyarmati Zsolt, a múzeum igazgatója

szakmai körökben jól jegyzett fiatal történész-muzeológus, aki nem sokkal beiktatása után már lepókhálózta és pormentesítette a kiállítótermeket, de a nagy banzáj még hátra van. Talán a múzeum gyűjteményébe tartozó szamuráj-vértezet ihletésére úgy döntött: mindent egy lapra tesz fel, kirohan és kipróbálja a múzeumigazgatók halálugrását: egy nemzetközi A-szériás kiállítás megszervezését.A vakmerő akcióhoz azért kellett még egy amerikai műgyűjtő aktív támogatása is.

Pákh Imre tulajdonában mintegy félszáz Munkácsy-alkotás van, ebből huszonkilenc érkezik Csíkszeredába. Ez lesz a törzsanyaga annak a tárlatnak, amelynek minden darabja ingyen érkezik Székelyföldre. A Magyar Nemzeti Galéria további tizenhat, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum még két festménnyel, illetve fotó- és relikviagyűjteménnyel járul hozzá a projekthez.

Ahhoz, hogy a 300 négyzetméternyi kiállítótér be tudja fogadni a több tízmillió euró értékű műalkotás-inváziót, hozzávetőlegesen egymillió RON (régi számítással 10 milliárd lej) befektetésre van szükség. Ez lesz a területen messze a legnagyobb romániai magyar kultúr-menedzsment projekt.

>> Usual visual képgaléria: Munkácsy Csíkban – az első figyelmeztetés >>

Az összeg harmadát Csíkszereda önkormányzata állja,

de jelentős szerepük van a pályázatoknak és különféle támogatóknak is. A szpozorok között aranyfokozatú az Udvarhelyi Híradó és a Csíki Hírlap hetilapok, ezüstfokozatú a MOL Romania olajtársaság, az OTP Romania bank és a Communitas Alapítvány.

A bronzfokozatú kategóriába tartozik a székelyudvarhelyi Melinda Impex (elsősorban építkezési anyagok forgalmazására szakosodott, amúgy szerteágazó tevékenységű cégcsoport), a Domo elektronika-kiskereskedelmi hálózat, a Perla Harghitei ásványvízmárka, a Mida autókölcsönző és a Tikkurila. Ezen kívül számos kisebb szponzor is támogatja az akciót, illetve elég jelentősnek bizonyul az esemény mozgalmi-alapú média-támogatottsága is.

Az infrastrukturális befektetések mellett a szervezők még két vastag költségtétellel kalkulálnak: a marketing és a biztosítás költségeivel, melynek nagyságrendjéről a szerződés titkosságára hivatkozva Gyarmati Zsolt a Transindex érdeklődésére nem közölt részleteket.

Annyi tudható, hogy a biztosító a nemzetközi műtárgy-szállítmányozás élvonalába tartozó Hungart lesz. A Kunsttrans Hungart Romania portfóliójában 2000-től mintegy 35 különféle kiállítás szerepel – többek között a bukaresti Nemzeti Képzőművészeti Múzeumban szervezett Van Eyck, El Greco vagy Matisse-kiállítás.

A marketinget és kommunikációt

egy külön kreatív látja el, jelentős lesz a székelyföldi outdoor (köztéri) hirdetés, de lesz némi utcai promó más erdélyi városokban is. A román célközönség elérése célzottan történik, elsősorban egyes nagyvárosi kulturális és szórakoztató intézmények indoor -reklámfelületeit hasznosítva.

Az információ célbajuttatásával nem lesz különösebb gond. Az a kérdés – emeli ki Gyarmati –, hogy a székelyföldi magyarok mennyire tekintik majd kihagyhatatlannak a rendezvényt. Minthogy Munkácsy nincs benne a tankönyvekben – magyarázza az igazgató – nem tudni, hogy a festő mennyire van jelen az erdélyi magyarok kulturális horizontján.

Ez az oka annak, hogy Gyarmati egyféle tudás-marketinggel próbálja felkelteni az érdeklődést: a Communitas támogatásával középiskolai vetélkedőket szerveznek, plusz ismeretterjesztő anyagokat nyomnak majd a különféle médiumokban is.

Padlóburkolat-csere, gipszkartonozás, bordó színű belső tér kialakítása, lépcső-renoválás, toalett-korszerűsítés, klímatechnológia, párátlanítók beszerelése, biztonságtechnikai elemek – füstérzékelők, mozgásérzékelők, videókmerás térfigyelés, mozgóképrögzítés on-line követéssel, infravörös függönyök –, folyamatos fegyveres őrzés és gyorsreagálású egységek, korszerű világítástechnika beszerelése, új enteriőr-dizájn, multimédiás eszközök: már csak ez kell egy európai szintű kiállításhoz.

A gazdasági cél: a nullszaldó

Gyarmati Zsolt napi 1000-1200 látogatóra számít, nagyjából erre lenne szükség a nullszaldó eléréséhez. Napi tizenkét órás nyitvatartás mellett, hozzávetőlegesen 10-15 lejes belépőkkel 50 ezer látogatóra számítanak.

Magyarországon nyolc helyszínen volt egymás után Munkácsy-kiállítás, és mindenhol elérték ezt a nézőszámot az ottani szervezők. A magyarországi múzeum-látogatottságban rekorder, még nyitvatartó budapesti Van Gogh-kiállítás ra eddig 300 ezren voltak kiváncsiak, de a nagy érdeklődésre való tekintettel további két héttel hosszabbították meg a nyitvatartást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!