Közel ezer dollármilliárdosból egy a román

2007. március 9. – 19:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a történelem leggazdagabb éve: 178 új név szerepel a Forbes által összeállított dollármilliárdosok listáján. Bill Gates még mindig vezet, Ţiriac a 840.

A Forbes szerint a világon 946 olyan személy van, aki egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezik, a lista a tavalyihoz képest 178 új milliárdossal bővült – közülük 19 orosz, 14 indiai, 13 kínai és 10 spanyol. Idéntől a leggazdagabbak klubjának már van román, szerb, ciprusi és ománi tagja is. A Forbes alapítója, Steve Forbes szerint ez a történelem leggazdagabb éve. A vagyonszerzéshez elsősorban szabad piacra és szabad emberekre van szükség – állítja a laptulajdonos. Ha azonban kézzelfoghatóbb magyarázatra vágyunk, azt is megkapjuk: a részvénypiacok viszonylag erős teljesítménye kombinálódott az emelkedő ingatlanpiaci árakkal, a nyersanyagárak is növelték a vagyonokat. A lista első fele nem okoz meglepetést: az élen 13. éve Bill Gates áll 56 milliárd dolláros vagyonával. A második, 52 milliárddal Warren Buffett , akit lassan beér a jelenleg 49 milliárdot birtokló Carlos Slim Helú , Mexikó messzemenően legsikeresebb üzletembere. A top 10 további tagjai: Ingvar Kamprad (33 milliárd), Lakshmi Mittal (32), Sheldon Adelson (26,5), Bernard Arnault (26), Amancio Ortega (24), Li Ka-shing (23), David Thomson (22).

A legnagyobb vagyongyarapodást a már említett Helú tudhatja magáénak: ő 19 milliárd dollárral növelte vagyonát egyetlen év alatt. A 946 személy összvagyona eléri 3500 milliárd dollárt, vagyis átlagban 3,6 milliárd dollár tulajdonosai. Kétharmaduk gazdagabb, mint tavaly, és csak 17 százalékuk lett szegényebb.

Fiatalok akcióban

Jelentősen nőtt a fiatal milliárdosok száma is: a listán harminchárom 40 év alatti személy található, összvagyonuk eléri a 118 milliárd dollárt. A leggazdagabbak átlagéletkora egyébként 62 év (2 évvel kevesebb, mint 2005-ben), az újdonsült tagok átlagéletkora pedig 55 év. A listán szereplők 60 százaléka a saját erejéből teremtett vagyont (vagyis nem örökölte azt).

Európa szintjén Oroszország többségében fiatal iparmágnásai utolérték Németország milliárdosait, akik többnyire már öregedő örökösök. Oroszországnak 53 milliárdosa van, ami kettővel kevesebb ugyan a németek számánál, de 282 milliárd dolláros összavagyonuk már 37 milliárddal meghaladja a németekét.

Ázsiában még evidensebb az őrségváltás: Japán húszéves uralkodás után elveszítette a legtöbb milliárdost adó ázsiai ország címét, mivel Indiában már harminchat, összesen 191 milliárd dolláros vagyonú szupergazdag van, csak azután következik Japán, ahol 24-en milliárdosak 64 milliárd dollár összvagyonnal.

A listán most szerepel először román is. Természetesen Ion Ţiriac üzletemberről, volt teniszsztárról van szó, aki 1,1 milliárd dollárjával a 840. az összesítésben. Magyar állampolgár ugyan nincs a listán, de az amerikai Soros György a nyolcvanadik 8,5 milliárddal.

A méret a fontos?

Az akinek nagy a pénztárcája, könnyebben kap magának párt sztereotípia megdőlni látszik: a dollármilliárdosok közül ugyanis körülbelül százan egyedülállóak vagy elváltak. A hírességek közül Steven Spielberg, George Lucas, Oprah Winfrey, Donald Trump, Mark Cuban és egyetlen íróként J.K. Rowling tagja a milliárdos klubnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!