Ha dúl a SALE II

2007. január 31. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nyugati plázában karácsony előtt, egy romániaiban most van tömegnyomor: lazább csávók a butik közepén vetkőznek, mert iszonyú sor van a próbafülkék előtt. Miért?

Már szombat reggel is sor áll a butikok előtt, délelőtt már akkora bent a zsúfoltság, hogy lépni sem lehet, lazább csávók ott helyben, a polcok előtt próbálják fel az ingeket, pólókat, pulóvereket, mert képtelenség kivárni azt a másik, ha lehet, még hosszabb sort, ami a próbafülkék előtt kígyózik. Egy nyugati plázában karácsony előtt, egy romániaiban most van tömegnyomor. Mivel erőt vett rajtunk a klausztrofóbia, inkább a Sale-szes reklámpannókat vettük szemügyre Bukarestben és Kolozsváron:


Január 15-én rajtolt hivatalosan az őszi-téli árucikkek szezonvégi kiárusítása: egészen április 15-éig nagyfokú árleszállításokra lehet számítani az idényjellegű cuccok piacán. Nagyon sok boltban máris 30-70 százalékkal kínálják olcsóbban a főként ruházati cikkeket, lábbeliket, ám lehetséges, hogy érdemes kivárni a március körül várható végkiárusításokat, amikor is potom áron juthatunk hozzá a november-decemberben még talán csillagászati árakon kínált cuccokhoz.

Igaz, pechesek is lehetünk: nagy ugyanis a valószínűsége, hogy épp csak az a méret hiányzik majd a kínálatból, amelyet viselünk. Ugyanis idényvégre sok esetben az extrapici és extranagy méretek maradnak meg: női csizmában például nagy eséllyel választhatunk, hogy 35-öst vagy 42-est akarunk venni, de a leggyakrabban hordott 37-es, 38-as már nem biztos, hogy lesz a boltok polcain.

Mínusz 30—50-et jósolnak az idénre. Nem Celsius fokot, hanem százalékot. Tanácsok, milyen cuccokat érdemes megvenni jövő télire a szezonvégi árleszállításokon:

>>Ha dúl a SALE – ne menj ki a divatból! >>

A kiárusítást egyébként törvény korlátozza: évente csupán kétszer élhetnek ezzel az opcióval a boltok tulajdonosai. A szezonvégi árcsökkentések érdekessége pedig az, hogy csupán ebben a jól definiált, három hónapnyi időszakban lehet beszerzési ár alatt kínálni a termékeket.

Hogyha olyan ruhaneműről van szó, amit a világmárkák bérmunkában a Távol-Keleten gyártatnak le, a forgalmazóknak feltehetően akkor is jelentős a profitja, ha az eredeti ár egyharmadáért vagy egynegyedéért árulja most a farmereket és a pulóvereket.

Az Indiában, Pakisztánban, Kínában vagy Vietnamban gyártott, márkás ruhaneműket a helyszínen öt-tíz dollár körüli áron lehet beszerezni. Ha most 50 lejért lehet hazavinni a karácsony előtt 200 lejre címkézett pulóvert, az még mindig kétszer több, mint amennyiért a nagykereskedő feltehetően a távol-keleti gyártótól beszerezte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!