Megelőzte a román gazdaság a magyart

2007. január 29. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ennek legfőbb oka, hogy Románia kétszer akkora, mint Magyaroroszág. Az egy főre eső GDP-ben még mindig a sor végén kullogunk.

Tavaly Románia bruttó hazai terméke (GDP) meghaladta Magyarországét – írta a Ziarul Financiar gazdasági napilap az Eurostat 2006-os becsléseire hivatkozva. A tavalyi évben a román gazdaság 97 milliárd eurót tett ki, míg a magyar ennél 8 milliárddal kevesebbet, 89 milliárdot hozott össze. Persze figyelembe kell venni azt, hogy Románia lakossága kétszer akkora, mint Magyarországé, továbbá nem mellékes a növekedési dinamika és a nemzeti fizetőeszközök euróval szembeni árfolyama. A román gazdaság 8 százalékkal növekedett tavaly, a lej pedig 3 százalékkal nőtt az euróhoz képest. A magyar növekedés mindössze 4 százalékos volt, a forint pedig 6,5 százalékkal értékelődött le.

Egy főre eső GDP tekintetében Románia utolsó előtti

A növekedési ütem különbségében az is szerepet játszik, hogy Románia fejletlenebb, ugyanakkor az is benne van, hogy a magyar gazdaság az utóbbi időben meglehetősen alul teljesít – állítja a portfolio.hu.Románia ezzel a teljesítménnyel a 27 tagú Európai Unió 17. legnagyobb gazdaságává vált, miközben Magyarország egy hellyel hátrébb csúszott, a 18. helyen végezve.

Azonban ami az egy főre eső GDP-t illeti, Románia továbbra is utolsó előtti helyen áll a maga 4482 eurójával. Magyarország ennek a dupláját, mintegy 8851 eurót teljesítette.

A mezőgazdaság problémás

Az Országos Előrejelzési Hatóság elnöke, Ion Ghizdeanu szerint a román gazdaság teljesítménye annak köszönhető, hogy egyes gazdasági ágazatok – főleg az ipar és építőipar – várakozáson felül növekedtek. Az építőipar növekedése például tavaly kétszer több volt, mint a gazdaság össznövekedése.

Tavaly a szolgáltatások 7,7%-al nőttek, ami szintén nagyobb, mint a 2005-ös érték. Az egyedüli problémás terület a mezőgazdaság, ahol a bruttó hozzáadottérték alig 0,5%-al nőtt tavaly – ez azt jelenti, hogy a mezőgazdaság gyakorlatilag ugyanott tart, mint 2005-ban, amikor a termelés 14%-al esett vissza az árvizeknek köszönhetően.

Ziarul Financiar

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!