Fittyet hány a kormány az EB kritikájára. Marad az autóregisztrációs adó?

2007. január 12. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A januártól életbe lépett regisztrációs adó szépen hazavágta az autópiacot. Egy darabig senki sem vásárol hivatalosan (legfeljebb Logant), de mi lesz azután?

Elengedhetetlenül fontos a környezetvédelemhez az autóregisztrációs adó fenntartása – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Sulfina Barbu környezetvédelmi és Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter, dacára annak, hogy az Európai Bizottság perrel fenyegeti ennek bevezetése miatt Romániát.

Barbu fontosnak tartotta kiemelni, hogy a regisztrációs adó elsősorban környezetvédelmi, és nem pénzügyi adó. Éppen ezért szerinte az európai illetékeseket semmiképp sem az zavarja, hogy létezik Romániában egy ilyen adó, hanem annak mértéke miatt elégedetlenkednek.

Az adórendszer elég bonyolult, de a lényeg: minél erősebb, minél környezetszennyezőbb és minél öregebb az autód, annál többet fizetsz. Egy pici, környezetbarát, új autócskáért 68 eurót, egy roncsderbi-kategóriás óriásért akár 8600 eurót.

Vlădescu szerint is az adó összegét kifogásolhatják az adóügyi illetékesek. Emlékeztetett arra, hogy a kormány által beterjesztett adótörvénykönyvi módosításban a legnagyobb adó 3500 euró körüli volt, viszont a parlament két háza által kieszközölt módosítások nyomán ez elérte a 7500 eurót. Így pillanatnyilag csupán annyit ígérnek: csökkenteni fogják az adó értékét, de hogy mennyivel, csupán az EB szakértőivel folyatott tárgyalások után fogják közölni.Az új adó kedvezőtlen hatását az autópiacra jól szemlélteti, hogy a január 1-i bevezetését követő héten összesen négyen fizették be azt, míg tavaly december végén naponta kétezren kérvényezték a beiratást Bukarestben.Az, hogy a regisztrációs adó január elsejei bevezetése után drasztikusan visszaesett a gépkocsi-bejegyeztetések száma, nem föltétlenül jelenti azt, hogy a tavalyi átlagnál kevesebb külföldi autót hoztak be az országba.

A jogszabály kijátszására ugyanis léteznek megoldások.

Egyik legkézenfekvőbb talán az, ha a romániai vevő megállapodást köt az uniós tagállambeli eladóval. Ennek lényege, hogy kifizeti ugyan a gépkocsi eladási árát, ám ez nem hivatalosan történik meg, és az autó a nyugati extulaj nevén marad.

Az autótulajdonos román polgár ugyanis Románia területén nyugodtan furikázhat újdonsült szerzeményével, feltétel csupán annyi, hogy az ex-tulajdonos adjon egy, az ő nevére szóló, közjegyző előtt hitelesített felhatalmazást, s hogy a kocsi származási országában legyen kifizetve az adó, a kötelező gépkocsi-biztosítás és a zöldkártya.A regisztrációs adó felfújásának hivatalos oka a légszennyezés megakadályozása, de evidens, hogy az igazi cél a hazai termékek – értsd: Dacia – pozíciójának megőrzése a vámok eltörlése után is. Persze az Autógyártók és Importőrök Egyesületébe (APIA) tömörült

nagyhalaknak sem érdekük, hogy Nyugatról kiszuperált matuzsálemek tömeges behozatala rontsa a bizniszt.

Intő jelként szolgálhat Lengyelország, ahol a csatlakozást követő 3 hónapban 1,4 millió használt külföldi gépkocsi talált új gazdát.

Az Európai Unió hamar reagált, és a Magyarország és Lengyelország esetében már jogsértőnek minősített hasonló adó miatt Romániát is bíróság elé citálja, ha két hónapon belül nem változik a helyzet. A várhatóan elmarasztaló bírósági döntés után Romániának módosítania kell majd a jogszabályt, sőt, tetemes bírsággal is számolhat. A rossz hír csak annyi, hogy egy ilyen per lefutási ideje általában másfél év.

A magyarországi helyzet

Az Európai Bíróság 2006. október 5-i ítélete arra kötelezte a magyar kormányt, hogy a 2004. május 1. és 2005. december 31. között az országba importált és regisztrált használt gépkocsik után megfizetett regisztrációs adó mértékét vizsgálja felül és az adó egy részét fizesse vissza az érintetteknek.

A pénzügyminisztérium azért volt annyira kedves, hogy feltett a honlapjára egy online számológépet , amivel az illetékesek kiszámíthatják maguknak, az illető autó után mennyi illeték illeti az államot.

Persze erre a mankóra sincs szükség, hogy kiszámítsuk:

az adó bizony a Loganra volt kalibrálva.

Egy új szériás Loganért a motor függvényében 160 és 611 euró közti összeget kell fizetni. Azaz csak kellene, hiszen itt jön a zseniális húzás: a Renault tulajdonában levő Dacia Automobile ugyanis legújabb, tegnapelőtt bedobott reklámjaiban azzal biztat, hogy átvállalja a regisztrációs adó kifizetését.

Az általános zűrzavarban és értetlenségben ennél könnyebben nem is lehetne vevőket fogni, aki januárban autót vásárol, az tuti vagy annyira pénzes, hogy nem számít, mennyi a beiratás, vagy Logant vesz. A Dacia pont azt lovagolja meg, hogy a használt külföldi autókat forgalmazók nem élhetnek hasonló ajánlattal: korántsem mindegy, hogy 160 vagy 8600 eurót vállalsz át a kliensedtől.

Fotók: Bálint B. Eszter

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!