Az illegális munkapiac virágzását eredményezik a tagállami korlátozások

2006. december 28. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miként Franciaországban a lengyel vízvezeték-szerelők„ várt inváziója keltett pánikot 2004-ben, ma Spanyolország lakossága a román kőművesek” rohamától retteg.

Független szakértők szerint bármilyen korlátozás csak az illegális munkapiac felé fogja terelni a jövő héttől európai uniós tagállammá váló Románia és Bulgária munkavállalóit, áll a Financial Times tegnapi lapszámában megjelent elemzésben. Az FT megemlíti, hogy a 2004-ben csatlakozott új EU-tagok közül csak Magyarország alkalmaz korlátozásokat a két csatlakozó országgal szemben. A londoni üzleti napilap szerint az uniós illetékesek igyekeznek kisebbíteni a régi nyugat-európai EU-tagok által Bulgáriával és Romániával szemben bejelentett munkavállalási korlátozások jelentőségét, mondván: a környékbeli országok, mint például Szlovákia és Szlovénia, akadálytalan hozzáférést engednek munkapiacukhoz, így

a román és a bolgár állampolgároknak „nem is kell messzire utazniuk”,

hogy élhessenek az EU egyik alapjogával, a szabad munkavállalással.A két új tagállamból távozni készülők azonban várhatóan a magasabb bérekkel kecsegtető régi tagországokba indulnak, amelyek közül eddig tíz jelentett be legalább két évre szóló korlátozást. Ugyanakkor ezek a korlátozások nem jelentenek komolyabb akadályt a nyugatra tartók előtt. Az Institute of Public Policy Research nevű londoni politikai-gazdasági kutató műhely egyik szakértője azt mondta a Financial Times nak: ha olyanokkal szemben alkalmaznak munkavállalási korlátozásokat, akiknek ettől függetlenül joguk van beutazni bármelyik EU-tagállamba, azzal

csak az illegális munkavállalás lehetőségét teremtik meg az érintettek számára.

Ennek ellenére sem Románia, sem Bulgária kormányilletékesei nem várnak jelentős kivándorlást a csatlakozás után. Románia 20 milliós lakosságából kétmillió máris külföldön dolgozik, főleg Spanyolországban, Olaszországban és Németországban, a román gazdaság erős ütemben, az idén várhatóan 7 százalékkal növekszik, és a munkanélküliség csökken, áll a Financial Times ban.

Emilia Maszlarova bolgár munkaügyi miniszter azt mondta a lapnak: a bolgár munkaerő-kiáramlás is mérsékelt lesz, mivel az ország 1998-2000 között már átélt egy nagy kivándorlási hullámot, és most 800 ezer bolgár él külföldön. A miniszter idézte a Gallup közvélemény-kutató nyár végi felmérését, amely szerint

mindössze 46 ezer bolgár fontolgatja komolyan a külföldi munkavállalást.

A régi tagállamok közül Finnország és Svédország az általános tendenciával szembefordulva teljesen megnyitotta munkapiacát a bolgárok és a románok előtt. Nagy-Britannia, amely az előző, 2004-es bővítési körben – a legnagyobb régi EU-tagállamként – azonnal megnyitotta munkapiacát az akkori új tagok előtt, ezúttal szintén él a korlátozási joggal.

John Reid belügyminiszter október végén bejelentette: London egyelőre csak a mezőgazdaságot és az élelmiszer-feldolgozó iparágazatokat nyitja meg Románia és Bulgária alacsonyabb szakképesítésű munkavállalói előtt, és itt is éves kvótát vezet be. A magasabb képzettségűek számára marad a jelenlegi, engedélyezéses rendszer.

A brit kormány annak idején arra számított, hogy évente legfeljebb 5-13 ezer tartós letelepülő érkezik Kelet-Európából. A belügyminisztérium azonban a múlt a hónapban közölte, hogy a bevándorlási hivatalhoz 2004. május 1-e – vagyis a korábbi uniós bővítés időpontja – és 2006. szeptember 30-a között összesen 510 ezer munkavállalási bejegyzési kérelmet nyújtottak be a nyolc kelet-európai EU-tagállam polgárai.

Miként Franciaországban a „lengyel vízvezeték-szerelők” várt inváziója keltett pánikot 2004-ben, ma

Spanyolország lakossága a „román kőművesek” rohamától retteg.

A romániai munkavállalók rossz imázsáról elsősorban a már évek óta Spanyolországban tevékenykedő alvilági szervezetek és bandák tehetnek. A nagyszámú román jelenlétről a helybéliek elsősorban rendőrségi hírekből értesülnek. A beszámolók szerint ezek a csoportok állnak a nagyvárosok főútvonalain feltűnő, amputált vagy kacsalábú koldusok, csecsemővel a karjukon kolduló fiatal nők mögött.

Az útkereszteződésekben az autók szélvédőjét kéretlenül és erőszakosan lemosó kamaszok és a belvárosokat rettegésben tartó kiskorú zsebtolvajbandák szintén ezen szervezetek irányításával működek – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A 90-es évek óta Spanyolországban (a marokkóiak és az ecuadoriak mögött) a harmadik legnépesebb bevándorló csoportot alkotó

románok tartják ellenőrzésük alatt a prostitúció háromnegyedét.

A zömmel kelet-európai utcalányok túlnyomó része balkáni gyökerű bandáknak „dolgozik” – legyen szó akár városi bordélyokról, akár autópályák melletti garniszállókról. A nyomorék koldusokhoz hasonlóan hamis ígéretekkel spanyol földre csábított lányokat brutális erőszakkal kényszerítik prostitúcióra, „ledolgoztatandó” velük kiutaztatásuk, elhelyezésük, étkeztetésük költségeit. Csak a tavalyi évben 1700 ilyen kelet-európai fiatal nőt szabadított ki a spanyol rendőrség lelkiismeretlen futtatóik fogságából.

Ez azonban alighanem csak a jéghegy csúcsa:

a bűnszövetkezeteket, amelyeknek tagjai gyakran egykori állambiztonsági ügynökök, rendőrök vagy katonák, nehéz lefülelni, s még nehezebb rájuk ijeszteni. Bővében vannak a pénznek és a fegyvereknek – skrupulusaik nincsenek. A spanyol bűnügyi statisztikában évek óta a románok állnak az élen a külföldi elkövetők között; brutalitás tekintetében semmivel sem maradnak el a dél-amerikai gyökerű kábítószer-kereskedő bandák mögött.

Jóllehet nem a románok az egyedüli külföldi gonosztevők spanyol földön, a statisztikát – a dél-amerikaiak és az észak-afrikaiak mellett – leginkább az ő bűncselekményeik gyarapítják. Tény, hogy

ezer román bűnelkövetőre százezer jogkövető és szorgalmas építőipari munkás,

betegápoló és mezőgazdasági idénymunkás jut. Ennek dacára a bűnözők annyira eljátszották a spanyol lakosság jóindulatát, hogy már a kormány is „újabb lavinától” tart, amikor január elsején Románia és Bulgária csatlakozik az Európai Unióhoz.

Ennek jeleként Madrid, amely idén májusban, két évvel az előző EU-bővítés után, feloldotta az új tagállamok munkavállalóira kiszabott átmeneti korlátozásokat, „lélegzetvételnyi szünethez” szeretne jutni. Elsősorban a szakszervezetek sürgetik az új jövevények munkavállalásának átmeneti tilalmát.

Egy követ fúj velük Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter, aki nyilvánosan síkraszállt a románok és bolgárok foglalkoztatásának kétéves moratóriumáért. Ám a kormány nem egységes: Jesús Caldera munkaügyi miniszter „nagyobb rugalmasságot” szorgalmaz, tekintettel a spanyol építőipar látványos fellendülésére és a mezőgazdaság által igényelt pótlólagos munkaerőre.

Senki nem tudja pontosan, hány román él már ma is Spanyolországban.

Egy azonban bizonyos: a számuk naponta emelkedik. Az érvényes EU-előírások értelmében csak érvényes útlevélre van szükségük a beutazáshoz, vízumra nem. Buszokkal, turistákként vágnak neki a nyugati útnak. A nyelvi rokonság miatt a legkedveltebb célpont Olasz- és Spanyolország.

Mivel a spanyol gazdaság – az olasszal ellentétben – virágzik, ráadásul az itteni törvények a legliberálisabbak egész Európában, az Ibériai-félsziget valóságos mágnesként vonzza a külföldieket. (A lakosságnyilvántartó hivatalokban jelentkező illegális bevándorlók a bejelentkezéssel automatikusan jogosulttá válnak ingyenes betegellátásra, a gyermekeik pedig iskolai oktatásra.)

Moratinos nemrég háromnegyed millióra becsülte a románok számát, míg a madridi belügyminisztérium szerint a valós szám közel van az egymillióhoz. Legális bevándorlóként a tárca pillanatnyilag 190 ezer románt és 55 ezer bolgárt tart számon.

A lakosságnyilvántartó hivataloknak, amelyek sem a belügyi tárcával, sem a bevándorlási hatósággal nem egyeztetik adataikat, novemberben 382 ezer románról és 94 ezer bolgárról volt tudomásuk.

A spanyol sajtóban már legendássá vált „román kőműves”, aki mindent kibír,

és szívesen segít az andalúz tengerpart betonmonstrumokkal történő elcsúfításában, a valóságban sokszor mérnök, programozó vagy más egyetemi végzettségű személy, akinek egyetlen hiányossága, hogy nem beszéli jól Cervantes nyelvét. Egyes településeken már ma olyan nagy a népsűrűség, hogy a románokból hamarosan politikai tényező válhat.

2007 májusában Spanyolországban helyhatósági választásokat rendeznek, amelyeken részt vehetnek az országban legálisan tartózkodó EU-állampolgárok. Ez különösen Madrid térségében járhat következményekkel.

Itt ugyanis több mint 120 ezer román lakik, s az agglomerációs gyűrű néhány településén már ők adják a lakosság többségét. Nem csoda hát, hogy újabban a két nagy spanyol párt (szocialisták és néppárt) is kinyújtja csápjait a marokkóiak (535 ezer) és ecuadoriak (400 ezer) után harmadik legnépesebb külföldi csoport felé (az előző kettő tagjai nem rendelkeznek választójoggal). Egy kasztíliai román építési vállalkozó azonban megelőzte őket: nemrég megalapította a spanyol földön élő románok első pártját.

Forrás: Financial Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, MTI

Az anyagot régi szovjet plakátokkal illusztráltuk. Forrás: https://www.nascutinurss.ro

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!