A szakemberhiány a legnagyobb baj: 2006 legfontosabb business-fejleményei

2006. december 28. – 17:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén volt építkezési boom, Univers'all bukta, megerősödött a lej, eladósodott a lakosság. A Ziarul Financiar mérlegel.

De vegyük sorra.

1. Munkaerő-hiány

2006 a business történetében a szakemberválság éveként marad meg. Az idén jelentős mértékű, csoportos munkaerő-átigazolás zajlott. A legakutabb munkaerőhiány az ingatlanüzlet, az építőipar, a tőkepiac és az IT&C területén volt, de a HR-esek arról számolnak be, hogy a jelenség a gazdaság szinte minden szektorára jellemző. Úgy becsülik, jelenleg kétmillió főnyi szakképzett munkaerő hiányzik a román munkaerőpacról. A hatalmas kereslet bizonyos szektorokban látványos bérnövekdést hozott. Egyes, a piacra újonnan belépett vállalatok 30-50%-kal is túllicitálták az eddigi bérszintet.

2. Építkezési láz

Idén az építőiparé volt a legnagyobb – 30%-os szektorszintű növekedés: ez azt jelenti, hogy 1989 után 2006 lett az ágazat legjobb éve – piaci volumene közel 7,8 milliárd euróra tehető. A legerősebb real estate befektetők a britek voltak, lakóingatlanokat, irodákat, mall-okat vásároltak abban bízva, hogy befektetéseik értéke növekedni fog az EU-csatlakozás után. 2006-ban jelentősen nőtt a mall-tranzakciók értéke, amely a 2005-ös 100 millió euróról 210 millióra nőtt. Fontos fejlemény, hogy a kolozsvári Polus Center -t a magyarországi TriGranit eladta az osztrák Immofinanz -nak.

3. Az Univers'all bukta

A Răzvan Petrovici által ellenőrzött Univers'all szupermarket-hálózatot kiszorították a piacról a nemzetközi játékosok, mindezt annak ellenére, hogy a retail (kiskereskedelmi) szektor jelentős növekedésben van. Ez a román tőkéjű szereplők első komoly buktája. Kevesebb, mint két hónap leforgása alatt Petrovici aktívumokat adott el Marosvásárhelyen, Szebenben, Iaşi-ban, Suceaván és Dicsőszentmártonban a német Profinak, a török G'marketnek és a francia Intermarche-nak, de a többi áruházát is árulja; kivétel a bukaresti Unirea Shopping Center.

4. Gyengül az euró

Hagyományosan az őszi hónapokban a lej gyengül az euróhoz és a dollárhoz képest. Ennek oka az energiaimportban és a valuta jelentős kiáramlásában keresendő. Idén először nem így történt: 2006-ban a lej közel 8%-kal nőtt a euróhoz képest. A lej erősödéséhez hozzájárult az infláció csökkenése – ez 2006-ban 5% alatt alakul, pedig a Nemzeti Bank 6,7%-ra számított.

5. A lakosság nettó eladósodása

Idén először haladta meg a lakossági bankkölcsönök mértéke a megtakarításokét. 17 éve először a bankok már nettó hitelezői a lakosságnak. Az első 10 hónap jelentései szerint a hitelek összértéke meghaladta a 10,6 milliárd eurót, ami több, mint egymilliárd euróval magasabb, mint a lakosság banki megtakarításainak értéke.

6. A Transelectrica tőzsdére vitele

Gond nélkül zajlott le a Transelectrica áramelosztó vállalat tőzsdei bevezetése. A cég az első azon állami vállalatok közül, melyeket tőzsdére készül vinni a kormány. A bukaresti tőzsde pozitív reagálása a vállalat 10%-nyi (34 millió euró névértékű) részvénycsomagjára eloszlatta az a képzetet, hogy nincs elég befektetni való pénz a parketten. Akik az idén Transelectrica-részvényeket jegyeztek, 100%-os profitra tettek szert.

7. A Ranbaxy – Terapia tranzakció

A Ranbaxy indiai gyógyszeripari vállalat 270 millió euróért átvette az Advent International -től a kolozsvári Terapiá t. Ez volt 2006 legnagyobb volumenű romániai tranzakciója. 2006-ban összesen 500 millió eurós pénzmozgás történt a hazai gyógyszeriparban.

8. Várakozáson felüli gazdasági növekedés

Az idei az első költségvetés, amit a kormány nem tud teljes egészében elkölteni. Az első tíz hónapra számolva a Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter által adminisztrált büdzsé kétmilliárd eurós többletet mutatott. A költségvetési bevételek – a várakozások ellenére -- 20%-kal haladták meg a tavalyi bevételeket, így négy költségvetés-módosításra volt szükség, hogy a pluszpénzeket elosszák a minisztériumok között. A többletbevétel a fokozott gazdasági növekedésnek köszönhető, ez 2006-ban 8% volt, az eredetileg saccolt 6%-os elvárással szemben.

9. Energiapiaci botrány

A gazdasági témák iránt érdeklődő közvélemény számára fontos fejlemény volt Petrom-privatizáció (a többségi tulajdon az osztrák OMV-hez került). A Legfelsőbb Védelmi Tanács kérte a legjelentősebb energetikai vállalatok, vagyis a Petrom, a Distrigaz Nord és Sud, az Electrica Banat, Dobrogea, Oltenia és Moldova privatizációs szerződéseinek nyilvánossá tételét. Băsescu elnök javaslata meg is kapta ehhez a stratégiai befektetők hozzájárulását.

10. Bedőltek a mezőgazdaságban a felvásárlási árak

A terménykereskedelem fejlődése és a bő termés drasztikus árcsökkenést eredményezett idén. A zöldségek ára 12%-kal csökkent az év első 11 hónapjában – év végére 10%-os csökkenés várható. Ez az 1999-2005 közötti 15-30%-os növekedés után drámai fejlemény – mindössze 2004-ben volt 5%-nyi árcsökkenés. Az alacsonyabb ár miatt a kistermelők bevételcsökkenésével jár. Ők várhatóan fokozatosan kiesnek a játszmából, mert expanzióban vannak a nagytermelők, melyek a dinamikusan növekvő nagykereskedelmi hálózatok fontos beszállítói. Ez a fejlemény komoly szerkezetváltást fog előidézni a mezőgazdaságban, ebben a szektorban dolgozik még mindig a legtöbb munkavállaló.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!