Jó fényt vet Romániára a Murfatlar, a Tarom vagy a Jolidon

2006. december 18. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha telefon, akkor Nokia , ha elektronika, akkor Philips – néhány márka, amelynek nincs román ellenfele. Összeállításunk második részében hazai termékek mellett nemzetközi brandek is helyet kaptak.

Itthon ismertek, erős brandet sikerült felépíteniük, de felmerül a kérdés, hogy elismertek-e ezzel egyidőben? S ha igen, akkor külföldön ismerik/elismerik-e? Ha még nem nyomultak kifelé, akkor érdemes-e vajon? Lenne-e piacuk? Ismertebbé válhat-e általuk Románia?

Összeállhat belőlük Románia országimázsa?

– megannyi megválaszolatlan kérdésre kerestük a választ a szuperbrandekről szóló összeállításunk második, egyben befejező részében. SZUPERBRANDEK I. Országimázs híján az Ursus sör lehet Románia ikonja – összeállításunk első része Az 1993-ban alapított

Jolidon

fehérnemű- és fürdőruhagyártó mára mind itthon, mind Európában vetekszik a nemzetközi hírű Triumph-fal.A Jolidon Romániában a fehérnemű- és fürdőruhapiac 50 százalékát fedi le, közben Magyarországra, Németországba, Franciaországba, Olaszországba, Svájcba, Belgiumba, Japánba, Kanadába, az Amerikai Egyesült Államokba, Libanonba vagy Izraelbe szállítanak.

Egyébként Magyarországon kezdték el a külföldi terjeszkedést, mára Budapesten 5, kizárólag Jolidon termékeket árusító bolt van.

A Superbrands zsűrije szerint a Jolidon legjobb reklámja maga a termék, de intenzíven jelen vannak a reklám valamennyi műfajában, s kiállításokon, vásárokon, divatbemutatókon. Mindenképpen hozzájárultak Románia külföldi népszerűsítéséhez.

A romániai bútoreladás szegmensében évek óta vezető helyet foglal el a

Mobexpert

. Emellett sikerült elérnie azt, hogy Franciaországban minden tíz lakásból legalább egyben van Mobexpert bútordarab.Az 1993-ban alapított vállalkozás marketingesei arra alapoztak a brand kiépítésekor, hogy egyfajta lakberendezési stílust, egyben életvitelt is sugalljanak.

A jó bornak nem kell cégér – tartja az ősi mondás. A

Murfatlar

borok reklámkampánya azonban, még ha nem is tudatos marketingfogásként, de már 1700 évvel ezelőtt elkezdődött.

Akkor ugyanis Ovidius említette egy versében, hogy a Fekete-tenger partján mennyire jó borok készülnek, konkrétan említve a Murfatlart.Ma is a több száz éves tapasztalatra épít az ott készülő reklámkampánya: bizonyára alig akad ember, aki nem látta volnaa reklámklipet a román paraszttal, aki rögzíti a borkészítés mikéntjeit.

A brand tehát erős,

miért ne lehetne Románia, a jó borok országa?

A franciáknak bejött.

Lassan minden városközponti utcasarkon akad egy utazási iroda. Talán emiatt van az is, hogy egyikük sem tudott akkorára nőni és akkora hírnévre szert tenni, mint a lassan 70 éve utaztató

ONT Carpaţi

.Miközben sokunknak a név hallatán csupán szüleink moszkvai, bulgáriai nyaralásai jutnak eszünkbe, az ONT Európa-szerte reklámkampányokat szervez, hogy Romániát mint turisztikai célországot hirdesse.

Minden tíz romániaiból hat havonta legalább egyszer fellapozza a

Pagini Aurii

t (Arany Oldalakat).Főként olyankor, amikor kíváncsiak, egy adott terméket kitől és hol lehet megvásárolni. Pont erre a sok infó egy helyen mottóra épült a reklám is, és a brand erősségét is ez hozta meg. Igaz, csak itthon.

A szóhasználatban sok helyen még mindig a benzinkút szinonimájaként használt Peco sok évnyi brandépítéssel tornázta fel magát oda, amit ma a

Petrom

név jelent.Szolgáltatásaik és termékeik minőségében egyaránt meg tudtak újulni, s vissza tudták szerezni azokat a klienseket, akik a kilencvenes évek elején betörő nemzetközi töltőállomásláncokat felfedezve pártoltak el nagy számban. Mára már nemcsak Romániában, hanem egész Dél-Kelet-Európában piacvezetővé váltak.

A

Prigat

volt az első, amely nem szénsavas üdítőkkel rukkolt elő a hazai piacon, amelyet akkoriban 90 százalékban a szénsavas italok domináltak. 2005-ben már 73 millió Prigat-üdítő talált gazdára, tehát minden egyes romániai három palacknyit fogyasztott.Míg itthon a Prigat üdítőként népszerű,

a külföldiek elismerését igazából reklámkampányaival nyerte el:

jelenleg itthon és külföldön egyaránt a legdíjazottabb román márkanév.

A gyógyszertár és drogéria egy helyen fogalmat a

Sensiblu

lánc ismertette meg a romániaiakkal, pedig 1997-ben indult. Kilenc év alatt el tudta érni azt, hogy havonta átlagosan egymillió kliensük van az ország valamennyi városában létező boltjaikban.A szerkesztők szerint egyébként a Sensiblu az egyik legerősebb romániai brand. A Financial Times pedig még 2003 októberében a brand erősségéről úgy írt, hogy sok román számára a Sensiblu a gyógyszertár szó szinonimájává vált.A Superbrands-zsűri szerint a

Tarom

nak is erős brandet sikerült felépítenie Romániában. Az immár több mint 50 éves légitársaság évről évre bővíti azoknak a városoknak a számát, ahová járatai vannak, népszerűsítve ezáltal magát s egyben talán Romániát is mind itthon, mind külföldön.

Ha tévécsatorna, akkor a jó öreg közszolgálati

TVR

. Megújultak, újrabrandelték maguk, nézőket szereztek vissza.A rendszerváltást követően felbukkant új adók ugyanis elhódították a tévétársaság nézőit. A megújulás viszont jól sikerült: amellett, hogy egyre többen követik műsoraikat, felkerültek a világ 100 legsikeresebb rebrandingjét felsorakoztató toplistára.

Két könyvesboltlánc is bekerült a kiadványba: a

Humanitas

– amely egyben kiadó is – és a

Cărtureşti

is húzós márkanevek Romániában. A Cărtureşti például nem csupán Romániában van jelen a könyveladási piacon: Budapesten, Chişinăuban, Szófiában és Londonban is van boltjuk.

A nemzetközi márkák viszont mégiscsak dominálják

a romániaiak preferencialistáját. A kiadványban szereplő 66 cég között 40 nemzetközi. Sok olyan terület van ugyanis, amelyek esetében vagy nem is létezik megfelelő minőségű hazai termék, vagy éppen a legtöbben nem bíznak ebben.

Nézzük, melyek azok a nemzetközi brandek, amelyek mellett a román termékek nem tudtak labdába rúgni:

Ha üdítő , akkor

7UP

,

Cappy

,

Coca-Cola

,

Pepsi

Ha intim betét , akkor

Always

Ha kozmetikum , akkor

Avon

Ha fogkrém , akkor

Blend-a-med

Ha autó , akkor

BMW

vagy

Toyota

Ha motorolaj , akkor

Castrol

Ha whisky , akkor

Chivas Regal

Ha szálloda , akkor

Crowne Plaza

vagy

JW Marriott

Ha fűszerkeverék , akkor

Delikát

Ha expressz küldés , akkor

DHL

Ha sampon , akkor

head&shoulders

vagy

Pantene

Ha hajápoló termékek , akkor

Wella

Ha tisztítószerek , akkor

Henkel

Ha sajt , akkor

Hochland

Ha számítógép , akkor

IBM

Ha tetőszerkezet , akkor

Lindab

Ha tea , akkor

Lipton

Ha gumiabroncs , akkor

Michelin

Ha üzemanyag , akkor

MOL

Ha édesség , akkor

Nestlé

Ha mobiltelefon , akkor

Nokia

Ha mobilszolgáltató , akkor

Orange

Ha rágógumi , akkor

Orbit

,

Wrigley

vagy

Winterfresh

Ha pelenka , akkor

Pampers

Ha elektronika vagy háztartási gépek , akkor

Philips

Ha fazék, palacsintasütő , akkor

Tefal

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!